Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi a kulonbseg a Java es a...

Mi a kulonbseg a Java es a JavaScript kozott?

Figyelt kérdés
Elnezest, ha hulyeseget kerdek, de nem nagyon vagyok tisztaban a dolgokkal ...

2013. jún. 18. 19:59
1 2
 1/18 SimkoL ***** válasza:

Szerintem a nevében is benne van :)

Wiki

"Script nyelvek már legalább az 1960-as évektől léteznek. Olyan programozási nyelvek, melyek legfőbb jellemzője az interpretáltság (egy speciális program, az interpreter hajtja végre a forráskódot). Egyes esetekben létezhet egy fordítási menet is, de ilyenkor inkább egy olyan köztes kód keletkezik, amit még mindig valamilyen interperter fog végrehajtani - valószínűleg gyorsabban, mert már valamilyen optimalizáció történt a fordítás során."

2013. jún. 18. 20:17
 2/18 anonim ***** válasza:
84%

Fogalmazzunk úgy, hogy a nevüktől eltekintve SEMMI hasonlóság nincs közöttük.

A Java egy általános célú objektum-orientált programozási nyelv, amely elméletileg platformfüggetlen fejlesztést tesz lehetővé, és a Java ByteCode-ra fordult alkalmazt bármilyen, kompatibilis JavaVM-mel rendelkező gépen futtatni lehet. A Java-t gyakorlatban használják kliensoldalon (pl ABEVJava, vagy általánosságban az Android alkalmazások is Java kompatibilisek (de csak kód szinten!)), de főképp szerveroldalon, és nagyvállalati környezetben (J2EE).

A JavaScript ezzel szemben script nyelv, azaz konyhanyelvre lefordítva a futtatókörnyezetek egy szöveges fájl tartalmát értelmezgetik. Csak kliensoldalon érhető el (azaz mindenképp a te számítógéped futtatja), legtöbbször weben használják (bár okosTV-k alkalmazásai is így készülnek egy-két kivételtől eltekintve), az összes modern weboldal logikáját ezzel valósítják meg.

2013. jún. 18. 20:18
 3/18 A kérdező kommentje:
En egy egyszeru attekintheto es legfokepp ertelmes valaszt kertem. Javat mire es mikor hasznaljak, a Javascriptet hasonlokeppen. Kezdo vagyok ilyen teren, nem ertem a szakszavakat ..
2013. jún. 18. 20:19
 4/18 anonim ***** válasza:

Ja, igen, az kimaradt, hogy bár JavaScriptre is rá lehet fogni, hogy OO, teljesen más megközelítést alkalmaz, mint a Java. Dinamikussága miatt "duck typing" van, azaz egy objektumról nem az osztálya dönti el, hogy milyen metódusokat tudsz meghívni, hanem hogy van-e olyan metódusa (futásidőben "teleaggathatod" mindennel az objektumokat).

#2 voltam.

2013. jún. 18. 20:20
 5/18 SimkoL ***** válasza:
81%
Röviden: A JavaScript-hez kell a másik program ami értelmezi, a Java nyelven írtak önálló programként futnak.
2013. jún. 18. 20:25
 6/18 anonim ***** válasza:

A név ellenére semmi közük nincs egymáshoz.

A Java egy általános célú nyelv, programokat írnak vele mindenféle platformra, tehát különböző operációs rendszerekre, sőt, eszközökre is, mint a telefonod. Ezek a programok egy speciális, Java számára előtelepített környezetben futnak le, ami lehetővé teszi, hogy egy Javában megírt program probléma nélkül hordozható legyen a különböző platformok és eszközök közt.

A JavaScript egy túlnyomó részben weben használt nyelv, amivel weboldalakat, webalkalmazásokat tesznek interaktívvá, hogy ne csak statikus, változatlan webdokumentumok legyenek, hanem működjenek is valamilyen módon. Kliensoldalon használják legtöbbször, ez azt jelenti, hogy a böngésző értelmezi a JavaScriptben írt kódot, de az utóbbi időben a JavaScript szerveroldalon is használatos.

A Javát az Oracle cég fejleszti, ezzel szemben a JavaScript (ECMAScript néven) egy nyílt websztenderd épp úgy, mint a HTML vagy a CSS, ezek ugyancsak weben használt, sztenderd technológiák.

2013. jún. 18. 20:40
 7/18 anonim ***** válasza:
a html és css leírónyelvek...
2013. jún. 18. 22:27
 8/18 anonim ***** válasza:
Pontosan. Ami szerencsére nem mond ellent annak, amit én állítottam.
2013. jún. 18. 23:22
 9/18 anonim ***** válasza:
#5: én értem mire írod ezt és hogyan érted, de az azért világos, hogy egy kezdőnek ez semmit se mond. A Java esetén vajon nem kell másik program ami "értelmezi" a kódot? De, úgy hívjuk, hogy Java VM.
2013. jún. 19. 02:23
 10/18 anonim ***** válasza:
0%

Akkor egyszerűen, javaban, tudsz írni egy programot. Szinte "bármit", amit szeretnél. Még játékot is persze bizonyos határok közöt.

A javascript meg inkább weboldalokhoz használják, illetve ahhoz megjelenéséhez, itt inkább egy meglévő programot tudod finomítani vele. Ezzel programot nem lehet írni, hanem egy meglévő programot tudsz finomítani, kb. úgy, mint ahogy mondjuk egy játéknál az options menü. Csak itt bonyolultab dolgokat tudsz csinálni vele, akár új opciókat létrehozni.

2013. jún. 19. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!