Szerintetek milyen nyelvet tanuljak? C, C++, Java, vagy mas?
A C-vel is lehet kezdeni, de hacsak nem hardverközeli programozásra készülsz, akkor nem igazán szükséges átmenni rajta, C++-ban is megtalálod ugyanazokat a funkciókat.
A C++ kicsit nehezebb mint a Java szerintem. Rengeteget kell szórakoznod a mutatókkal az összetettebb projektekben. Viszont sokan gyorsabbnak és hatékonyabbnak mondják mint a Javát (erről a részről már sajnos nem tudok mit mondani).
Ha rendben vagy a programozás logikájának alapjaival, akkor én a Qt-t ajánlom. C++ alapú, megtalálod benne a mutatókat, de egy fokkal barátságosabb mint az őse. Rengeteg beépitett kényelmi funkció van benne, van mellé egy XML alapú GUI generátor, amihez van egy nagyon jó Signals-Slots rendszer, amivel könnyű az interakciókra törénő válaszokat kezelni. Ja, és egyre több cég kéri mint felvételi feltételt.
Tanulni könyvből nem igazán lehet, neten kell utánajárni mindnek.
Nagyjából amiket irtál, azokat gondoltam "alap"nak. Az osztályokat érdemes elsajátitanod, de az nincs nyelvhez kötve.
Sajnos a Pythonról nem tudok mit mondani. Annyian mondják, hogy szerintem a nyáron megtanulom azt is.
Sokan a Pythont fogják javasolni, mert hogy jó tanulónyelvnek. De ha pascalban elsajátitottad az alapokat, ahogy irtad, akkor igazság szerint amelyiket akarod. Én személy szerint az előbb emlegetett Qt-t preferálom leginkább, aztán Java, aztán C++. A C-ben akkor érdemes elmerülni, ha hardver programozáshoz akarsz kezdeni.
C#-al is foglalkoztam, de nem győzött meg annyira mint a Java vagy C++.
Mindenesetre szerintem érdemes egy objektum-orientált nyelvet megtanulni.
Plusz a C jellegű nyelveket a mutatóhasználat miatt érdemes kicsit megnézni. Az ember haját égnek tudja állitani az első alkalmakkor a mutató mutatója és társaik, de ha nem is foglalkozol vele később (mert pl Javában csak a "this" mutatót használod, az összes többi rejtve van), de érdemes tudni hogy mi megy a háttérben, milyen "szörnyűségektől" kimélnek meg a magasabb szintű nyelvek amikor dinamikus tömböt, listákat és hasonlókat készitesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!