Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mire jó a programozás?

Mire jó a programozás?

Figyelt kérdés

A kérdés talán kicsit túl egyszerű lett, de nem számít. :) A lényeg az hogy nemrég kezdtem el programozással foglalkozni, de nem látom át a mibenlétét. (Persze tudom hogy ez csak azért van mert kezdő vagyok, még nem értek semmit, stb.) A célom az hogy végül képes legyek egy egyszerű játékhoz, majd egy egyszerű robothoz is programot írni, persze ez még gondolom nagyon messze van tőlem, de nem tudom hogy mit kéne megtanuljak, hogy milyen utat kellene bejárnom. :) Valaki tudna adni néhány tippet?

A válaszokat előre is köszönöm!

2013. ápr. 27. 07:58
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem hogy terveim szerint a Python-t tanulom meg először, de még könnyen befolyásolható vagyok... :)
2013. ápr. 27. 07:59
 2/11 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem az első nyelvet ne autodidakta módon próbáld megtanulni, hanem keress egy tanfolyást.

Ott szépen sorban megtanulod amit kell.

2013. ápr. 27. 08:17
 3/11 iostream ***** válasza:
69%

Mire jó? Hát például egyszerű játékokat tudsz írni vagy robothoz programot. Ezek amúgy nem olyan nagy dolgok, egy teljesen kezdőnek az, de gyorsan el lehet jutni, főleg Pythonnal.

Amit tudok javasolni, hogy csináld. Tűzz ki célt, és érd el. Gugli a barátod.

2013. ápr. 27. 08:23
 4/11 anonim ***** válasza:

Hogy mire jó? Ez egy érdekes kérdés, de nem triviális a válasz. Ha röviden akarom megfogalmazni, akkor arra, hogy a számítógépet bármely kívánalmad szerinti munkára befoghatod általa, kényelmesebbé, hatékonyabbá tehetsz vele dolgokat, ráadásul, mint alkotómunka, élvezetes is.

A Pythont, bár mostanság meglehetősen divatos, nem tudom ajánlani, rossz szokások lesznek belőle, ráadásul a hajadra kenheted. Maximum 3-4. nyelvként...

Ha komolyan érdekel a dolog, akkor kapj fel egy C# vagy Java anyagot és vesd bele magad, ezek most a "sztenderdek".

Az előttem szólóval ellentétben azt kell mondjam, sokkal jobban jársz, ha autodidakta módon tanulsz, ugyanis nincs az a tanfolyam, de még egyetemi oktatás sem a világon, amitől programozó leszel: ezek csak iránymutatást adnak (a tanfolyamok leginkább még erre sem jók), csak kiegészítésnek valók. Saját magadnak kell szabadidőt és energiát fektetned a szakma elsajátításába, ha érteni akarsz hozzá.

Robotokhoz leginkább C -re, illetve Assembly -re lesz szükséged, meg egy komoly adag elektronikai ismeretre.

A játékokhoz, ha multimédia, akkor a C/C#/Java valamelyikét érdemes magadhoz ragadni, vagy valamelyik kifejezetten erre a célra kitalált szkriptnyelvet.

Végezetül, hogy egy példát is felhozzak a kiinduló kérdésre válaszul (miszerint "Mire jó a programozás?"):

Ebben a pillanatban számos program dolgozik azon, hogy egy téged érdeklő kérdésre választ kapj; operációs rendszer, böngésző, webszerver, PHP, JavaScript, driverek és még sorolhatnám.

Ha további kérdésed akad, szívesen segítek :)

2013. ápr. 28. 07:18
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Ha lehet lenne még egy kérdésem. Nem vagyok informatikai analfabéta, de most hogy utánajártam néhány dolognak és olvasgattam a témában, egy kicsit összezavarodtam.

tegnap már utánanéztem a C-nek meg a C++-nak, mert a legtöbb helyen ezt ajánlották python helyett.

Ha jól tudom (mert már semmiben nem vagyok biztos :D) Akkor ezeket nem kell letölteni, csak valamilyen fordítót kell hozzá leszedni. Másrészt mindenhol kiegészítőprogramokkal(?) dolgoznak benne és már itt is elvesztettem a fonalat. :)

Tehát a kérdésem tömören az lenne hogy honnan(, vagy melyik) kellene letöltenem hogy elkezdhessek programozni (tanulni)?

2013. ápr. 28. 08:39
 6/11 anonim ***** válasza:

először php-t, aztán C-t tanultam, most C# (csharp) az aktuális nálam. Mire jó? Leképezzük a valós világ 1 részét, és műveleteket végzünk az adott témában, amit meglehetne papíron is, de így nincs benne hibalehetőség, hogy el lesz számolva, ha jó a kód. Szóval az objektun orientált programozásnál a lényeg: modelleket képzünk

A shell programozást nem szerettem, a processz ütemezést meg nem értem (IPC; pedig vizsgáznom kell belőle), de egyik sem értelmetlen. Fő a logikus és analitikus gondolkodás.

22/N

2013. ápr. 28. 09:23
 7/11 anonim ***** válasza:

én VisualStudiot használok fejlesztőkörnyezetnek, sok extra funkciója van, vagy van a NetBeans az ingyenes sok extrával szintén, de ha még azt se tudod melyik nyelvbe vágj bele, addig a futtatókörnyezet ne legyen téma. Először keress oktatóanyagot, könyv, pdf, jegyzetek, és egy ismerőst aki vágja a témát, ha majd elekadsz, tud segíteni. Nekem az a baj., hogy az egyetemen senki nem segít a másiknak, mert egyéni érdekek vannak, az oktatók meg nagyon gyorsan adják le a gyakorlati anyagot is.

Még annyit, hogy igazából sehol nem fognak megtanítani programozni, azt neked kell megtanulni, hanem csak rávezetni tudnak, hogy jól lásd a dolgokat ilyen szempontból, szóval kell hozzá külső segítség, hogy ha elakadsz, tudjanak neked segíteni, de a lényegi része rajtad múlik.

Az előző válaszoló ;)

2013. ápr. 28. 09:30
 8/11 anonim ***** válasza:

Úgynevezett IDE -kkel dolgozunk (Integrated Development Environment = Integrált FejelesztőKörnyezet). Ezek a munkát igen nagy mértékben teszik kényelmesebbé, hatékonyabbá, gyorsabbá. C -hez, C++ -hoz, vagy C# -hoz (ajánlott ez utóbbit választani a háromból, ha már innen válogatsz) a Visual Studio -t érdemes használni. Ha erre indulsz, ismerkedje meg vele! Java esetén az Eclipse vagy a NetBeans az industry standard. Ezek közül az Eclipse -et tudom ajánlani, igen jó tapasztalatokkal. NetBeans -szel még nemigen dolgoztam.

Szintén használatosak még a mindenféle libraryk/framework -ök. Ezek előre megírt cuccok, amiket a projektedhez hozzá tudsz csapni, így sok szöszmötmunkát megspórolhatsz, és összpontosíthatsz ezek helyett a konkrét feladatra.

Erre lehet egy jó példa mondjuk a Microsoft Player Framework, amely segítségével ahelyett, hogy a multimédia dekódolásával, illetve lejátszásával kellene küszködnöd - ezt elintézi helyetted -, foglalkozhatsz azzal, hogy az alkalmazásod mikor és mit játsszon le.

Hasonlóképp például szolgálhat a az Apache Xerces-J, amely egy kiváló javás XML parser; ahelyett, hogy az XML fájlok ügyes-bajos kezelése helyett fordíthatod az energiáidat array, hogy konkrétan milyen adattal dolgozol (pl. nem kell azzal foglalkoznod, hogyan kell értelmezni a savegame fájlt egy játékban, csak azzal, hogy a játékos kiválaszthassa az adott elmentett állapotot).

Ezek mellett még különféle toolok is vannak, amelyek az IDE -hez hasonlóan a munkánkat hivatottak megkönnyíteni, mint pl. az Apache Maven, ami kiváló megoldás arra, hogy ne kelljen a library -ket és framework -öket az alkalmazásunkhoz megkeresgélni és letöltögetni; ezt a Maven megoldja helyettünk, csak meg kell neki mondani, mit szeretnénk az alkalmazáshoz hozzáadni.

Ha további kérdésed volna, írd csak meg nyugodtan, akár ide, akár privátban. :)

2013. ápr. 29. 11:25
 9/11 anonim ***** válasza:
(előző vagyok) UI.: Bocsi az íráshibákért, még félig alszom...
2013. ápr. 29. 11:27
 10/11 A kérdező kommentje:

Ismét köszönöm a válaszokat! :)

Egyébként a visual studio nem csak 30 napos trial? Mármint mindenhol ezt hallottam és nem tudom hogy lehetne ezt megoldani vásárlás nélkül. :)

2013. ápr. 29. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!