Invariáns módszerrel, hogy lehet bizonyítani?
Akkor nem tudom mire gondolsz...
Az invariáns azt jelenti, hogy van egy tulajdonság, ami mindig fennáll.
Programhelyesség bizonyításoknál, levezetéseknél olyan lépéseket kell tenni, hogy az invariáns tulajdonság ne sérüljön.
Például ha azt mondod, hogy h=10^k.
Az invariáns az, hogy ez mindig igaz, pl kezdő értékadásnál, ha h=1, k=0, akkor az állítás igaz.
Ha mondjuk k-t növeled eggyel, pl egy ciklusmagban, akkor ahhoz, hogy az invariáns igaz maradjon a h-t meg kell szorozni 10-zel.
PTE-s
1. feladat így szól:
kártyajáték
2 játékos játszik (sok kártya mindenkinek x*14)
lapokhoz értéket rendelünk
A=1,2=2,3=3,…J=11,Q=12,K=13
Játék:
mindkét játékos lerak egy-egy lapot a közös kupacba és mindig összeadják mennyi van a kupacban összesen. Addig játszanak, amíg valamelyik rakásnál a lapok össze ge>=1000
Az utolsó lap lerakó nyert!
Szigorúan az invariáns módszer segítségével találjanak ki egy stratégiát, ha azt követem mindig én nyerek. Kérdés az első vagy a második nyerhet ezzel a stratégiával. Bebizonyítani a stratégia működését az invariáns módszer segítségével.
Van több feladat is, de egyelőre ennek is örülnék, ha haladnék vele. Fóthi könyvnek mi a pontos címe? Mi valami 50 éves Fortran könyvet használunk. Bár senki sem tudja miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!