Tapasztalt programozók válaszolnátok?
Szóval tobb kérdésem is lenne. 4 honap mulva 18 vagyok,gimiben 3.os jovore érettségizek. Matekból fogok. El szeretnék kezdeni tanulni programozni, nagyon késo lenne már mondjuk ha naponta foglalkoznék vele, egyetemig el tudnék érni egy alap szintet? Sokan írják hogy a Cvel vagy a C++ al kell kezdeni, igaz ez? Tudtok ajánlani valami olyan konyvet ami a programozásrol ír, általánosan? Esetleg ami neten pdf formátumban is elérheto? És még ha lehet pár jótanácsot szívesen elfogadok.
Koszonom
Annyira sok dolgot nem kell tudnod, az egyetemen leadják az alapokat amik kellenek. (Jobb helyeken ez a szokás.)
De ha mégis nem akarsz felkészületlenül menni, akkor az előbb említett 24 órás könyv hasznos lehet.
Üdv. Nem késő, ha sokat gyakorolsz és fejleszted magad folyamatosan.
Az én tanácsom: kezdd C-vel vagy Pascallal (utóbbi jó ideje már csak gyakorlónyelv, de annak jó, hogy megismerd az alapvető programlogikát, egyszerűbb a szintaxisa emlékeim szerint mint a C-nek).
C mellé Visual Studio 2010 megfelelő fejlesztési környezetet biztosit. Ha értesz Linuxhoz és a parancssorához, gcc compilerrel és nano editorral is megoldható.
Ezen belül a sorrend, amit javaslok:
- "Hello World!" (csak irjon ki ennyit a program)
- konstans definiciók
- alapvető számolási feladatok, összeadás, kivonás, szorzás, osztás (változókkal)
- felhasználói input
- if/else/elseif és switch/case elágazások
- for, while, do...while loopok
- változó-tömbök.
- typedef-ek, structok
- adatok, értékek beolvasása file-ból
- funkciók készitése először visszatérési adat nélkül, majd visszatérési adatokkal, prototipus funkciók készitése
- program több file-ra tagolása, header file-ok készitése
A pointerekkel ezen a szinten szerintem még nem kell törődni, érdemes utánaolvasni, hogy mik azok, de bonyolultabb dolgokat hagyjuk.
Ha ezek már rutinból mennek, akkor át lehet térni C++-ra vagy Java-ra, hogy az Objektum Orientáltságot gyakorolhasd. Innentől:
- class definiálása, új instance lehivása
- class változók
- class funkciók
- private, public és protected változók és funkciók közötti különbségek
- pointerek (csak C és C++-ban, Javaban rejtve vannak a pointerek)
Sajnos könyvet nem tudok javasolni, életemben programozás tanuláshoz nem használtam. Hirtelen ezt az oldalat találtam, ahol a C programozásról van egy tutorial, angolul, példákkal, kóddal: [link]
Remélem a kisregényben amit ide ledaráltam, találsz használható infót. Üdv
@22:43
PTE proginfón vagyok, ezek szerint ilyen nagy a különbség... :S Itt is jól jönne, ha segítőkészebb lenne pár tanár...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!