Pascalról melyik nyelvre könyebb (célszerűbb) áttérni?
Iskolában pascalt tanultunk fél évig. Most az emelt érettségire készülünk fel.
Kérdésem az lenne, hogy melyik ma használt nyelvre könnyebb áttérni pascalról? (hasonló a felépítése, vagy a parancsok.)
Pascalban az alapokat tudom (pl. fájl behívás..), de de komolyabb dolgokat nem vettünk, csak érettségire készülünk fel.
Úgy gondolom, jobban járok, ha egy ma gyakrabban használt nyelvet kezdek tanulni, mintha ezt folytatnám.. később talán nagyobb haszna lesz, de nem tudom, melyik nyelvre térjek át.
Delphit használnak még egy-két helyen, "ablakos", parancsok 90%-a egyezik. (Obj.Pacal)
De hasznosság szempontjából inkább C/C++/C#/Java/Python.
Gyakorlatilag egyikre sem. A pascal (volt) jó, hogy egyszerűen tanulhassa meg az ember a programozás elvi alapjait.
A "használhatóbb" nyelvek egy kicsit más felépítéssel dolgoznak, lásd: te azt írod, hogy
for x:=0 to 10 do begin ... end;
míg mondjuk egy php úgy fejezi ki, hogy
for ($x=0; $x=<10; $x++) { ... };
A C is hasonlóan
for (x=0; x<=10; x++) { ... }
Van, ahol az adott nyelv erősen típusos (és megköveteli a változó előzetes definiálását és az állandó típusegyeztetést) pl. c, vagy pascal, és van, ahol ez "nem kell", pl. php.
Ha nagyon az alapoknál jársz, akkor szerintem tedd félre a pascalt (tizenX éve még én is azon kezdtem), és ásd bele magad pl. javascript/php-be. Ezzel meglesz az a "nyelvi" alapod, amivel már egyszerőbben tudsz java-ra, vagy C-re váltani, de mégsem szívat előre a változótípusok konverziójával.
Az elmúlt "pár" évben megfordult "a kezem alatt" jópár nyelv PIC-assembly-től ADA-n át, lua-ig bezárólag elég érdekesség (bár az utóbbi időben szinte csak php/sql/js és shellscript "van előttem), viszont az "alapok" ugyanazok. Ha azokkal képben leszel, akkor egy új nyelvnél max. azt kérdezed, hogy "hogy hívják itt az assign-t. :)
Értem, köszönöm. :)
Vasárnapig nézelődök, de jövőhéttől belekezdek valamibe.
Ada talán?
De készülj fel, hogy sokat kell gyakorolnod, és lesz, amit csak sok utánajárással tudsz majd megoldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!