Szükségem lenne egy okostojásra aki elmagyarázná nekem programozás elméletből a Rekordok anyagrészt mert nem nagyon értem ha lehet akkor egyszerűen hogyan tudnám megoldani a szöveges feladatokat mind az órán mind a házi feladatot?
A tömb az egy olyan aggregált egység, ahol sok, egyező típusú adatot tudsz elérni a tömbben elfoglalt sorszámával.
A rekord egy olyan aggregált egység, ahol sok, különböző típusú adatot tudsz elérni a rekordban definiált nevükkel.
köszi szépen ezt én is tanultam de a feladatot nem értem amit ad random a tanárunk és azt lekell írnunk egy ciklus folyamatban pl: így :be: hónap
ciklus i := 1től n ig
be hónap [i].kód;
be hónap [i].név;
be hónap [i].egységár;
be hónap [i].mennyiség;
be hónap [i].dátum;
c.v
max:=1
ciklus i:= 2től-3ig
akkor max:= i
c.v
ki : max
és így nem tudom leírni a szöveges feladat alapján
Itt egy feladat:
Nyilván tartjuk Magyarország folyó vízállását: Folyónév, város, mérés dátuma,vízállás (cm). A Duna legnagyobb vízállásakor mekkora volt a Tisza vízállása?
Gondolom itt kell feltölteni adatokkal a tömböket,
és azt is gondolom, hogy 1-től n-ig a folyók száma van.
ciklus i := 1től n ig
be folyó [i].kód;
be folyó [i].név;
be folyó [i].egységár;
be folyó [i].mennyiség;
be folyó [i].dátum;
c.v
d_max := 0
d_max_dátum := 0
ciklus i := 1-től n-ig
ha folyó[i].név = "Duna"
akkor
ha folyó[i].mennyiség > d_max
akkor d_max := folyó[i].mennyiség
d_max_dátum := 0
c.v
ezzel megvan a duna legnagyobb vízállása és a dátum hozzá
most ki kell keresni a tömbből a Tisza vízállásait, de most csak azok az elemek érdekesek, ahol a dátum a megjegyzett dátummal egyenlő.
ciklus i := 1-től n-ig
ha folyó[i].név = "Tisza"
akkor
ha folyó[i].dátum = d_max_dátum
akkor t_mennyiség := folyó[i].mennyiség
c.v
ki d_max_dátum //Duna max. vízállása
ki t_mennyiség //Tisza vízállása ezen a napon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!