Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Lehet egy buta kérdésem?

Lehet egy buta kérdésem?

Figyelt kérdés

Sziasztok puszta kíváncsiság hozott erre az oldalra.

Első kérdésem az lenne,hogy a programozáshoz minek kell matematika?

Alapvetően ezt nem értem meg,jó igaz nem vagyok programozó és soha nem is leszek az,csak hobbi szinten csinálom.

És nem tudom elképzelni,hogy egy programban hol van szükség matematikára vegyünk például egy komolyabb programot egy vírusírtó.

Az alábbi példában nem tudok elképzelni nagyon komoly matematikai műveleteket,mindenki azt mondja,hogy programozni úgy érdemes,ha mellette keményen tanulod a matematikát én még soha egy kódban sem láttam matematikát.

Valakinek akinek van egy kis ideje legyen szíves elmagyarázni a kérdésemre a választ.

Remélem nem egy mondatos válaszokat kapok igazából érdekel mindenkinek a véleménye.

2012. dec. 22. 17:27
 1/5 lindmayer ***** válasza:
100%

azért kell a matematika, mert az ott elsajátított logikát könnyen lehet alkalmazni, illetve a különböző feladatokra könnyen tudod alkalmazni

például a vírusirtónál ugye van egy adatbázis a különböző vírusokról; na itt máris halmazokról beszélünk

2012. dec. 22. 17:37
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen utána néztem egy picit bővebben és láttam,hogy konkrét matematika nem nagyon kell matematika csak a logika miatt kell
2012. dec. 22. 17:39
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A matematika felsőbb szintjein már puszta elmélet, logika oktatás folyik, ami viszont nagyban tud segíteni programozáskor. Egyetemen számokkal már csak ritkán számolnak a diákok.

Pl fájl tömörítés puszta matek, kiszámolja, hogyan lehet úgy tárolni egy fájl a lehető legkisebb helyen, hogy abból az eredeti visszakapható legyen. És mindezt gyorsan is tegye. Vagy a vektorgrafika még szemléletesebb: itt konkrétan matematikai egyenletekkel vannak leírva egy kép tulajdonságai - görbékkel, egyenesekkel.

Persze lehet programozni komoly matematikai tudás nélkül is általában, csak lassú lesz a program (ahhoz képest, amilyen gyors is lehetne magas szintű matematikai tudással).

2012. dec. 22. 17:44
 4/5 anonim ***** válasza:

Maguk a programozási nyelvek is leírhatók tisztán matematikával.

[link]

[link]

stb... Ez mind-mind ide kapcsolódik!

Egyszerűbb programoknál ez valóban nem látszik, de bizony ez is matek.

A vírusirtóknál is elég bonyolult algoritmusokat kell írni, amiket szintén nem árt, ha az ember jól csinál meg. (Azaz nem árt levezetni is akár, hogy tényleg helyes-e a megoldás.)

2012. dec. 22. 20:32
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Én kifejezetten örülök, hogy érdeklődéssel írtad a kérdést, nem pedig rögtön úgy, hogy hülye az, aki matematikáról beszél...

Én netről kezdtem el programozni tanulni, és akkor még tényleg nem kellett matematika hozzá. De akkor nem is írtam valóban hasznos programokat.

Most egyetemista vagyok programtervező informatikus szakon. Szóval... egy csomó mindenhez kell matematika! :D Például:

-logika, nyilván valóan, de ezen kívül

-dinamikus programozáshoz jó rekurzív algoritmusok létrehozása (hátizsák probléma: van egy rakat tárgyad különböző fontosságokkal és súlyokkal, és egy hátizsákod ami max 30 súlyt bír el, és a lehető legtöbb értéket kell vinned - megsúgom, nem mindig jó az, hogy a legértékesebbeket elkezded belepakolni)

-3D-s megjelenítéshez mátrixok, azok transzformációi (hogy számolod ki, hogy három kocka elforgatása után mely pontok látszódnak a képernyőn?)

-algoritmusok kellenek lineáris programozáshoz (ez olyan feladat, amiben van pl. egy csomó kaja megadott kalóriával, és egy nap csak x kalóriát ehetsz, és ki kell számolni a legolcsóbb, legjobb kombinációkat, ezt a példát gondolom el tudod képzelni számításhtechnika-közelibben is), térképprogramokhoz (legrövidebb, vagy legkisebb költségű út megtalálása gráfbejárással), mesterséges intelligenciához (gépi ellenfél játékprogramoknál, a* algoritmus, heurisztika)

-processzor hőmérsékletét figyelő programnál függvényhatárérték (ha nő a függvény, közbelép a küszöb előtt, de ha nő, és várhatóan nem lépi át a küszöböt) akkor nem)

-programok optimalizálásához algoritmusok, számítások

Aki azt mondja, nem kell a programozáshoz matematika, az csak a programozás tetejét súrolja. Mert az nem csak abból áll, hogy az ember veszi a javas csillivilli objektumokat és csinál egy ablakot, vagy weblapot, vagy kiad egy glutSolidCube(1.0); parancsot! Ahhoz, hogy ezek működjenek, az operációs rendszertől lefelé, sőt, legtöbbször felfelé is kőkemény matematika húzódik.

2012. dec. 23. 01:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!