Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogy csináljam meg az info házit?

Hogy csináljam meg az info házit?

Figyelt kérdés
Azt kaptuk házinak, hogy lazarussal kell írni egy olyan programot, ami kiírja, hogy "alma", ha a szám -10 és 10 közé esik, ellenkező esetben azt írja ki, hogy "korte".

2012. okt. 2. 16:21
1 2 3
 11/21 anonim válasza:
0%
Infobol miota van házi?? :D
2012. okt. 2. 19:19
 12/21 ejbenjaro ***** válasza:

Igen egyszerűen megoldható a problémád.

Beolvasol egy egész számot. Majd megvizsgálod, hogy a szám -10 és 10 közé esik e egy feltételes utasítással, ha igen, akkor kiírod, hogy alma, ha nem, akkor kiírod, hogy körte.

Amit használnod kell: változódeklaráció, readln eljárás, write vagy writeln eljárás, if utasítás ennek az else ága is és az and logikai operátor.

A programot olyan 8-10 sorban meg lehet írni.

2012. okt. 2. 20:02
 13/21 tabaki ***** válasza:

Fú, azt mind elfelejtettük, hogy nem sima pascalban, hanem Lazarussal kell megcsinálni, annak meg csak grafikus felület esetén van értelme. Egy kísérlet (Windowsra):

[link]

Sajna még nem bolondbiztos, mindenképpen számot kell beírni, és tizedespontot használni, különben hibára fut. Hamar munka ritkán jó, még dolgozom rajta...

2012. okt. 3. 13:04
 14/21 ejbenjaro ***** válasza:

tabaki írta: "Fú, azt mind elfelejtettük, hogy nem sima pascalban, hanem Lazarussal kell megcsinálni, annak meg csak grafikus felület esetén van értelme."

Fúú, ekkora m@rhaságot is rég olvastam már. Lazarusban simán lehet nem grafikus felületű programot készíteni. A Lazarus nem egy külön nyelv, hanem egy fejlesztő eszköz, így teljesen mindegy neki, hogy egy sima karakteres felületű Free Pascal programot írsz benne, vagy egy grafikus felületű akármit, esetleg egy valamilyen függvénykönyvtárat stb. Még példát is tudok neked mutatni rá, hogy használják így, lásd ezt a bejegyzést: http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programozas_..

Szóval nem kell túlkomplikálni a dolgokat. És egyre inkább az a meglátásom, hogy ilyen egyszerű, fapados programokat sem kell megírni a kérdezők helyett (bár elég gyakran megfeledkezem magamról).

2012. okt. 3. 15:20
 15/21 tabaki ***** válasza:
Jaj már, vicc volt. Persze, hogy lehet konzolosat, föl van sorolva a projektcsinálóban. De azért a Lazarus egy kissé ágyúval verébre, nem?
2012. okt. 3. 16:40
 16/21 tabaki ***** válasza:

Ja, amúgy köszi a kapott linket, de ismerem, uncsi... A minap véletlenül rátévedtem, elolvastam, hasznát is láttam a csuda emlékszik már, kicsoda hozzászólásainak ;D De tényleg.

Én igenis azt vallom, hogy csináljuk meg a más házi feladatát! Csak a kódot nem köll vele közölni...

2012. okt. 3. 16:55
 17/21 A kérdező kommentje:

addig már eljutottam, hogy a változó (m) a valós számokhoz tartozik. aztán

begin

writeln('Kerem a szamot') readln;

if m>=-10 then writeln('Alma')

else writeln('korte');

readln;

end.

Eddig már akkor is eljutottam, mikor feltettem a kérdést. De az "Alma"-t nem tudom beszorítani 10 alá. Mármint ha 11-et írok, akkor is almát ír ki. Ezenkívül már régen megpróbáltam az "and" paranccsal is, csak elkezdett sírni, hogy egy utasításba nem lehet szó kétszer ugyanarról a változóról. Márpedig ha két külön utasításban írom le, az se jó.

2012. okt. 6. 18:50
 18/21 A kérdező kommentje:
rosszul írtam, a második sor végén readln(m); van
2012. okt. 6. 18:51
 19/21 tabaki ***** válasza:

Ja, hogy a -10 és 10 is beléesik? akkor az én megoldásom nem is volt jó... Na mindegy, akkor egyelőre nem közlöm az újabb változatokat.

Azért bocsi, de ha valami nem sikerül, akkor azt mutasd be, hogy rájöhessünk, mit rontottál el. Mi az, hogy "azt már próbáltam, nem jó", azt' annyi? Hátha nem jól próbáltad? Hátha nem értetted meg a hibaüzenetet? Nem szó szerint (lehet, hogy jobb vagy angolból, mint én), hanem az okot, amely kiváltotta. Tapasztalat nélkül az ember állandóan beleütközik valami leküzdhetetlen akadályba, aztán, amikor megmondják neki, hogy mi volt az ok, maga előtt is ég, mint a rongy. Bátran ismertesd a kérdéses próbálkozásaidat is, azért vagyunk itt, hogy segítsünk...

A mostaninak tökéletesen azokat a tüneteket kel produkálnia, amelyeket leírtál, ugyanis annyit kértél, hogy minden mínusz tíz vagy annál nagyobb szám esetén legyen ALMA válasz. Plusz tíz és plusz tizenegy egyformán nagyobb -10-nél (mint ahogyan innentől már minden szám, plusz végtelenig), mivel nem adtál meg egyéb feltételt.

Egyelőre ennyit.

2012. okt. 6. 20:47
 20/21 tabaki ***** válasza:
*KELL két L, a fene egye meg...
2012. okt. 6. 20:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!