Hexadecinális számrendszer. Betűk kezelése?
A 16-os számrendszerben az A-F jelölés nem a betűt jelöli, hanem az értéket. Lehetne jelölni házikóval, kishallal és hóemberrel is, csak ez így egyszerűbb.
Hogy a betűk "miből állnak" azt pedig úgy tudod meg, hogy wikiben rákeresel: ASCII, illetve ha ez megvan akkor UTF-8
Kissé zavarosan kérdezel, és össze nem függő dolgokat.
A tárolt értékeket összekevered a karakterek sorszámával és a megjelenítendő mintázatuk leírásával. Most kevés az időm, ha nem kapsz kellő magyarázatot, később leírom neked.
Hm, haladjunk inkább az én nehézkes tempómban, nem való nekem az ide-oda kapkodás... Elkezdtem neked írni egy oldalt a honlapomon. Most még csak a számrendszerekig jutottam el, de ha érdekel, még folytatom:
total commanderben,ha jobb gombot nyomsz és nyomva tartod,utána rámész a nézőke(lister) részre,akkor látszódik a fájl tartalma.
A beállítások részen pedig kiválasztod,hogy hexa és akkor látod,hogy néz ki hexában .
Amúgy a hexa és bináris azért jó,mert 2^0+2^1+2^2+2^3=az 15 vagyis F. Tehát két hexa szám egyértelműen leír egy bájtot.
Számrendszer ügyben:
Egyébként a 36-os számrendszerben az A-Z betűket szokták használni a kilencnél nagyobb helyi értékekre.
Kis-nagy betű megkülönböztetéssel 62-ig lehetne menni, de ezt már nem teszik meg.
Kérdező, megvagy még, vagy hagyjam a fenébe a további irkálást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!