Meg szeretnék tanulni programozni, hogyan kezdjem?
Én az egésznek úgy estem neki, hogy megkértem még 6. osztályban az informatika tanáromat, hogy adjon egy kis gyorstalpalót a programozáshoz (mert megijedtem, hogy milyen nehéz lesz). Ő mutatott nekem Pascalban egy egyszerű Hello World-öt:
program Teszt;
uses crt;
begin
clrscr;
write('Hello world!');
readln;
end.
Ezt otthon megpróbáltam reprodukálni, ami végül sikerült is. Ezután elkezdtem piszkálni a kódot, megnéztem, hogy mi történik akkor, hogyha egy sort máshová rakok, mi történik, ha kihagyom a pontosvesszőt stb. Ezután megnéztem a súgót, hogy mit csinálnak a kódban szereplő különböző függvények. Megnéztem és tanulmányoztam a CRT unit függvényeit is, és azokból is próbálkoztam. Utána rögtön mentem át Delphire, majd PHP, és most C#.
Én azt mondom, hogy jobb, ha rögtön egy C-szerű nyelvvel kezdesz. A PHP-t nem javaslom, mert az típusfüggetlen nyelv, és később nehéz lesz rászokni a típusos nyelvekre. Szerintem nyugodtan kezdhetsz C#-pal. Nagyon jó nyelv, annyi van vele, hogy eleinte az OOP elég durva lehet.
Én még régen PHP-val kezdtem, majd C++-al folytattam.
Azóta túl vagyok egy egyetemen és elég sok nyelvet ismerek, semmi gondom nem volt, szóval ez sem törvényszerű.
Kezdésnek bármi jó szinte az alapokhoz, bár valóban, a C szintaxisú nyelvek talán ajánlottabbak, mert kicsit jobban elterjedt, bár fene tudja.
Az alapok elsajátításához C++ talán alkalmasabb, mint a C#, pont azért mert ha valaki kapásból leül a gép elég az OOP-vel lehet kicsit megszenved és nem is érti, hogy az mi a fene.
Vagy (bár ez kevésbé C szerű) egy elég jó választás lehet a Python. Ez egy könnyed kis scriptnylev, amiben jóformán bármi létrehozhat és nagyon kényelmes, szinte minden szükséges dologra van lib, vagy valamilyen könnyebb út.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!