Milyen matematikai dolgokra lehet szükségem a programozáshoz, ami fejleszti a logikámat, és elengedhetetlen a jó munka találáshoz?
Még középiskolában lesz 1 évem, aztán valami komolyabb helyre szeretnék menni, addig is amíg van rá lehetőségem szeretnék a kérdésben feltett dolgokkal megismerkedni, fejleszteni a tudásom.
Szeretném ha ebben az ágban dolgozó, tanuló emberek írnának néhány kulcsszót, esetleg dokumentumot aminek hasznát venném.
Köszönöm!
Munkaspecifikus az egész. Ha kérnek matekot akkor azt te nem a gimiben tanulod meg, mint pl statisztika. Meg nem is alap matekot kérnek majd, hanem szakterülethez kötődő tudást, mint a mesterséges intelligencia, grafika-képfelismerés, stb. Sima alkalmazás fejlesztéshez nem kell. Engem is kiokosítottak matekból az egyetemen, de úgy igazán nem volt még rá szükségem.
A programozási készséged, logikád a programozás fejleszti a legjobban, ez ilyen egyszerű.
Érdekes, formális nyelvek nem is volt?
Pedig elég alap és fontos tárgy. Na meg elég tág témakör ahhoz, hogy önmaga egy félévet tegyen.
Nagyon területfüggő az, hogy milyen matek kell, ill. hogy egyáltalán szükség lesz-e matekra. Pl. ha webalkalmazásokkal fogsz foglalkozni, akkor 10 év alatt ha egyszer fog szembejönni egy olyan probléma, amihez kell matek.
Ugyanakkor számos terület van, amihez nagyon kemény matek kell, pl.
- 3D grafika (vektoralgebra, mátrixalgebra főként, de más is bejöhet)
- pénzügyek (statisztika, sztochasztikus folyamatok, martingálok, differenciálegyenletek)
- Hangfeldolgozás, képfeldolgozás (erős analízis, különféle transzformációk)
- Mesterséges intelligencia (optimalizálás, valószínűségszámítás, statisztika)
- Fordítóprogramok (formális nyelvek főként)
Az ilyenek miatt érdemes egyetemre menni, mert ott ezeket jól beleverik az emberbe. Aztán ha nem fogod használni, mert olyan területed, akkor max elfelejted, de szerintem mindenképp érdemes a matek több ágával foglalkozni, mert annál több területre tudsz könnyen átmenni úgy, hogy otthon magadat képzed.
Naaa, azért a webes is bejöhet egy kis matek, sőt be is jön. :)
Például a relációs algebra az SQL-nél, vagy elég gyakran kellhetnek reguláris kifejezések, azaz a formális nyelveket sem árt ismerni. :)
"Például a relációs algebra az SQL-nél..."
Én ugyan nem terveztem adatbázist (de kollégák igen), de azt azért erősen kétlem, hogy ténylegesen relációs algebra operátorainak segítségével fognak tervezni (ellenben azt igen, hogy Entity-Relationship diagrammot rajzolnak).
Ugyanez vonatkozik a regexpekre, tényleges használatukhoz nincs szükség a formális nyelvekkel kapcsolatos tudásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!