Ehhez milyen matematikai művelet kell alkalmazni?
Van egy billiárd golyó és ha én ez a billiárd golyót megütöm akkor,hogyan számoljam ki,hogy a megfelelő irányba pattanjon vissza?
nem fizikára gondolok meg az ütközésre hanem csak amikor már visszapattant a falról.
Érkezési szög + 90° (Mintha egy V betűt írnál az asztal szélére)
Persze ebben nincs benne a golyó esetleges forgása.
Kösz adtam egy zöld kezet?
És a golyó forgását is bele akarom számolni akkor azt,hogyan?
"Érkezési szög + 90°"
Szóval szerinted, ha az asztal szélére merőlegesen érkezik a golyó, akkor 90°-ot elfordul és az asztal széle mentén gurul tovább?
"nem fizikára gondolok meg az ütközésre"
Pedig pontosan arra kell gondolnod, abba a képletbe kell behelyettesítened, hogy jó eredményt kapj.
180° - érkezési szög inkább a kimeneti szög.
A forgás pedig már egy összetettebb dolog, ez keményebb fizika, nem hiszem, hogy itt fogod megtanulni.
Ideális esetben pontszerű test fallal ütközése úgy történik, hogy a falra merőleges irányú sebessége ellentettje lesz, a párhuzamos sebességkomponens pedig "megmarad". Ha forog, akkor az ütközés ideje alatt súrlódik a falon, ettől az erőtől a forgása illetve a falra párhuzamos sebessége is megváltozik.
De a kérdést még mindig nem értem.
Legyen v az érkező golyó irányvektora, n pedig a falra merőleges normálvektor. (mindkettő egységnyi hosszú) Ekkor az ütközés után a golyó irányvektora:
v' = v - 2n(nv)
(nv skaláris szorzat akar lenni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!