Milyen játékot vagy projektet készítsek (pascal)?
Szerintem a grafika nem olyan fontos, még a lényeg az, hogy működjön.
Akasztófa
Snake
Ugrálós játék - bár ez nem a legjobban kivitelezhető console alkalmazásokban, de azért lehet szép dolgokat csinálni.
amőba
tömbkezelés, és kör + X + négyzetrács rajzolás
Ezt itt elég hosszú lenne leírni, főleg ilyen általánosságban.
Ha kurzorral lehet mászkálni a táblán, akkor egyszerűen nyilvántartod, hogy a kurzor hol van, a kurzorgombokkal meg arrébrakhatod. Lehet úgy is, mint a sakkban, vagy a torpedóban, hogy begépeli a játékos a koordinátákat (pl. "C10"). Ha egérrel mész neki, akkor állhat a táblád cellánkénti komponensekből (tehát minden cellája a táblának egy felületi komponens, olyasmi, mint egy nyomógomb), ilyenkor a legtöbb GUI könyvtárban simán benne van, hogy meghív egy "függvényt", ha a komponensre kattintottak. A komponens meg tudja magáról, hogy ő melyik cella és a táblát tároló struktúrában (2d tömb) beállít egy megfelelő értéket. Ha az egész tábla egy osztatlan komponens, akkor a GUI vezérlődtől le kell kérned az egérpozíciót a tábla koordinátarendszerében, majd a cellák nagysága és a koordináták felhasználásával egy maradékos osztással megkapod a cella táblakoordinátáit (az egérkoordináták helyett/-ból).
Sam Lloyd közismert 15-ös játékát:
A grafikai részt majd összerakod a mondott elemekből, egyébként kényelmesen tudod egy tömbben könyvelni az egészet, egy szám begépelésével jelezheted, hogy melyik kockát mozgatnád, könnyű ellenőrizni, hogy megteheted-e, meg hogy sikerült-e a visszarendezés. Ha a keverést egyszerűen a játékban alkalmazott mozgatások véletlenszerű sorozatával oldod meg, garantáltan visszarendezhető is lesz.
Hello!
Én anno (~20 éve) MasterMind játékot írtam, az osztálytársaim pedig voltak olyan pofátlanok, hogy Pascalban írtak FPS jellegű játékokat... :D De ami neked még elmegy, az pl. egy grafikus memóriajáték...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!