Hogyan lehetne saját operációs rendszert készíteni?
Mi kell egy operációs rendszer elkészítéséhez? Hogyan állhatnák neki, mivel kellene kezdenem? Grafikához kicsit értek (Photoshop). Bár az tény, hogy nem vagyok programozó, sőt programozási ismereteim sincsenek. Csak elgondolkodtam ezen és kíváncsiságból fel tettem a kérdést.
Szóval lehetséges az, hogy valaki saját maga csinál egy operációs rendszert? Ha igen, akkor hogyan?
Tom Benko:
Hát csak ne ajánlgasd erősen, de még csak gyengén sem. Tanenbaum könyve nem abszolút kezdőknek, hanem egyetemet végzett, vagy legalábbis végzős személyek részére készül. Ha egyszer is belelapoztál volna, akkor tudhatnád. Van annál a könyvnél sokkal egyszerűbb, érthetőbb is. Nevezetesen Horváth Gábor, Bevezetés az operációs rendszerek világába c. könyve, amely azért az elején kifejti, hogy a könyv használatához, megértéséhez előfeltétel a C valamint az assembly nyelvekben való jártasság és a védett mód ismerete. Pedig ez a könyv fényévekre van Tanenbaum irományától, azaz sokkal primitívebb dolgokat tárgyal és azt is szájbarágósan teszi.
Nem kell mindig a C-vel jönni,bármilyen nyev jó,ami tud exe-be konvertálni.Kezdésnek jó az is,ha egyszerűen írsz egy programot,ami a System32 mappa DLL-jeivel fájlokat és hálózatot kezel,futtatja a külömböző rendszereket,és ezek után,ha írsz egy fordítóprogramot,akkor készíthetsz saját szoftverfejlesztő rendszert is.
Persze ez nem egy hétvégés feladat. :)Mellesleg ez még nem igazi op-rendszer,csak olyan,mintha.A kernel,a fájlkezelő rendszer,stb. a Windows-é.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!