A Delphi tulajdonképpen olyan mint a Pascal?
Tehát használhatom benne azokat a szavakat és módszereket amiket megtanultam Pascal-ban? Gondolok most például egy számológépre, hogy azt ugyan olyan módon kell megírni ugyan azokat a parancsokat használva mint Pascalban?
És mellékesen a Delphi-t megéri tanulni? Nem halott nyelv? Keresni jól lehet vele?
Ahogy első is írta, Pascal alapokra épül, de több nála.
Elég jól használható, megéri tanulni akár, főleg ha vannak Pascalos alapok.
Az a helyzet a Delphivel, hogy jó ideig a legjobb fejlesztőkörnyezet volt. Amit szerintem már régen is elrontottak, hogy az ObjectPascalra építettek, nem a C++ -ra, így a C++ változat a C++ Builder nem volt olyan jó, pl. lassabban fordított, belekényszerítettek Delphiből vett típusokat, a Pascal nyelv meg nem hasonlít a modern elterjedt nyelvekre szintaxisban(C, C++, C#, Java, PHP).
De a visszaszorulás nem ennek köszönhető. Hanem először is annak, hogy a fejlesztő cég, a Borland elcseszte. Először is a fejlesztők egy része elment a Microsofthoz, ahol gyakorlatilag lekoppintották a Delphit, a Visual Studio .NET-es fejlesztőkörnyezete nagyon hasonlít rá, csak a nyelv más(elsősorban C#). Másrészt elkezdődött egy olyan trend, hogy az üzleti alkalmazások egyre nagyobb része lett webes, ez sem kedvezett a Delphinek, ebben és másban is a konkurencia után kullogott a Delphi. Az utolsó szög az volt a Delphi koporsójában, hogy a Borland gyakorlatilag eladta, így került a CodeGearhez, majd az azt megvásárló Embarcedaro nevű spanyol céghez.
Még egy dolog, hogy a Linux vonallal már rég teljesen leálltam(Kylix), pedig abban lett volna fantázia, ugyanis bizonyos területeken csak a Java az igazi rivális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!