Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi kell ahhoz, hogy a PHP-olda...

Tabaki kérdése:

Mi kell ahhoz, hogy a PHP-oldalaim a szolgáltatónál is UTF-8 kódolással jelenjenek meg?

Figyelt kérdés

Még jóformán semmit sem tudok a PHP-ről, de egy-két apróság miatt jó lenne használnom.

Az odahaza szépen összetákolt oldalaim a neten betűszeméttel jönnek elő, nyilván valami beállítás kellene a kódba.

Lehetőleg kretén-szinten is alkalmazható módszert javasoljatok, ne olvasnivalót, a guglit vagy egy paraméterezetlen függvénynevet.

Idővel majd összeszedem az ismereteket, de ezt szeretném gyorsan megoldani.

2012. jan. 26. 18:33
 1/8 anonim ***** válasza:

1. Az editorban UTF-8-ba mented tényleg a kódot? (Notepad++ ajánlott, akár automatikusan tud konvertálni is abba.)

2. A szerveren UTF-8 kódolás van?

-> Ha nem, akkor akár a html fileba lehet tenni teget, ami megadja a karakter kódolást, vagy php-val lehet küldeni egy headert (ez jobb), ami UTF-8 kódolást ír elő, VAGY apache szerver esetében (a többség ilyen) .htaccess file-al is be lehet állítani az alapértelmezett kódolás.

2012. jan. 26. 19:16
 2/8 A kérdező kommentje:
Részemről az UTF-8 tuti. Úgy tűnik, a html-tag nem állítja be, ha .php kiterjesztéssel mentem. Valószínűleg az utolsó két megoldás valamelyike kéne, de az hogy megy? Tényleg dedós vagyok phpben, ha közölhető a pontos módszer, oktass ki bátran... A header felé már ösztönből elkezdtem kaparászni, de nemigen értettem a teendőket.
2012. jan. 26. 19:36
 3/8 anonim ***** válasza:

PHP első sorába, mielőtt bármilyen kimenetet küldenél:

<?php

header ('Content-type: text/html; charset=utf-8');

?>

De a htaccess elegánsabb:

[link]

2012. jan. 26. 19:44
 4/8 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Ezeket ajánlom figyelmedbe:

[link]

[link]

2012. jan. 26. 19:51
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, majd tanulmányozom. Ez a .htaccess egy olyan fájl, amit a szolgáltatónál a fachomba teszek, a többi mellé, és a szerver aszerint jeleníti meg a lapokat?
2012. jan. 26. 19:52
 6/8 anonim ***** válasza:
Igen, a htaccess a szerver beállításait macerálja, arra a mappára (és almappáira) érvényes, ahova teszed.
2012. jan. 26. 19:59
 7/8 A kérdező kommentje:

19:51-nek:

Html-headerem van, de az nem segít... Ami a php-ismertetőt illeti: Pont az ilyen túl bőséges információkban szoktam elveszni. Ígérem, végigbogarászom a header() lehetőségeit,

de momentán ez az egyetlen dolog piszkál. Éppen elég lenne, hogy "Írd be azt, hogy..." de asszem, ezt már megkaptam az imént. No, majd kipróbálom, csak most le köll szakadnom a netről.

Addig is köszönöm a válaszokat.

2012. jan. 26. 20:11
 8/8 A kérdező kommentje:

Úgy tűnik, a szerver nem enged .htaccess-t feltölteni, de a PHP-header a jelek szerint működik.

Még egyszer köszönöm a válaszokat, zöldkéz már a minap elment, érezte a lelkem, ki mond hasznosat...

2012. jan. 27. 23:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!