Mire használja egy C++ programozó a bool típust?
Pl. jó, ha van egy függvényed és visszatérési értékben meg akarod adni, hogy sikerült-e a művelet. Jó, ha egy bonyolultabb, számításigényesebb összehasonlítást kell elvégezned, és több helyen is fel kell használnod az eredményt.
Persze lehetne erre egy számot is használni, de így kerek a dolog.
Lényegében ugyan arra mint a java, c# stb. programozó. Pl. valami számításnál eltárolja hogy van e megoldás és ezt az információt eltárolva később felhasználja.
Vagy egy "gagyi" példa: Írsz programot ami eldönti egy int-eket tároló tömbről hogy van e benne páros szám. Egy bool változót hamis-ra állítasz, majd végigmész a tömbön egy for ciklussal ha az aktuális vizsgálandó szám páros akkor igazra állítod a bool változót.
szerintem ismerni kell de nem kell használni
fordítónként más de általába integert foglalnak le egy bool-nak
akkor jobban megéri ha csak egy byte-ot
én úgy vagyok vele hogy 1 bitért mért foglaljak le egy egész byteot és 1 byteba belerakok 8 boolean-t...
21:45
Nem a 60-as évekbe vagyunk hogy minden biten spóroljunk. Általában nem számít az a néhány byte. Ha van 1 millió bool változóm ha mind 4 byte-ot foglal akkor is csak 4 megát foglalnak.
Még csak 8*4 vagy 8 vagy 1 byte-ról "beszéltél". Nem érdemes ennyire spórolni, nem éri meg az erőfeszítést.
Gyakorlatilag egy adott mérténél kisebb memóriaterületet nem lehet foglalni (ez általában 2 a valahányadikok byte OS-enként eltérhet). A kívánt méretet a rendszer mindig egy adott granulációnak megfelelően kerekíti. Mert különben nagyon sok adminisztrációval járna a memória allokációs tábla és számításigényesebb lenne a memória kezelése kernel szinten.
Persze ha nagyon sok igaz/hamis értéket kell tárolni mondjuk 5 milliárdot akkor megéri. Vagy mikrovezérlőnél fontos lehet néhány byte megtakarítás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!