Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Léteznek erre a feladatra...

Léteznek erre a feladatra optimalizált/specializált, úgymond "hivatalos" titkosító algoritmusok?

Figyelt kérdés

Hogy el tudjam magyarázni : egyszerűsítsük most le a dolgot arra, hogy az adattitkosító jelen definíció szerint egy olyan függvény, aminek két bemenő paramétere egy folytonos, szekvenciális titkosítandó adathalmaz, és egy jelszó; a függvény ezzel a két adattal elvégez egy/sok determinisztikus transzformációt, aminek egy kimenete lesz, ami a titkosított adat. A feloldó pedig ennek a függvénypárja, ami bemenetként veszi a titkosított adatot (vagyis a függvény szempontjából csak a felhasználó tudhatja csak, hogy <az az adat> speciálisan a jelszóval párban <a titkosított adat>-nak értelmezhető), a jelszót, és erre elvégez uggyanúgy, de más transzformáció(ka)t, amiből a bemenetek jó párosítása esetén kijön az emberileg értelmezhető eredmény.

Nos, amire én specifikusan keresnék ilyen algoritmust, az az, amikor maga az adat és a jelszó is mindössze csak egy-egy, 32 bites fixpontos szám.

Tudom, hogy összeadással, szorzással, maradékos osztással, tervezett túlcsordulással meg bitműveletekkel én is összegányolhatnék valamit; vagy használhatnék egy átlagos AES/Blowfish/Twofish algoritmust, elvégre "digitálisan minden csak bináris számokból áll"...

Viszont én szeretnék valami erre a feladatra optimalizált, matematikai szemszögből nézve is a célnak megfelelő és optimális algoritmust választani. Nem is a hatékonyság/gyorsaság miatt, inkább azért, hogy ne legyen túl amatőr a program.

jan. 1. 02:44
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
0%

5:

"Valamint az a hátrány, hogy a titkosított adat hossza és a kulcs hossza meg kell hogy egyezzen és a kulcs megfelelően random kell hogy legyen."

Ezt mégis, hogy?

jan. 1. 20:33
 12/15 A kérdező kommentje:

#11 : Gondolom úgy, hogy a sima XOR, ha titkosításnak vesszük, felfogható egy One-Time Pad rejtjelezőnek. Ott a titkosított adat hossza és a kulcs hossza valóban meg kell egyezen, hogy elméleti síkon valódi kiptográfiai biztonságot nyújtson. Vagyis... úgyis mondhatjuk, hogy a kulcs hosszának legalább akkorának vagy nagyobbnak kell lennie, mint a lehetséges leghosszabb bemeneti adatnak.

Mondjuk ennyi erővel egy sima összeadás túlcsordulással is lehet titkosítási művelet, vagy bármi olyan megfordítható művelet, amit el tudok végezni a szótár elemi értékei között, és az összes lehetséges kimenete is veszteség nélkül leírható a szótár értékkészletén belül. Az OTP - szerintem - csak a szabadbölcsészeknek és a 19. század "programozóinak" volt téma, a gyakorlati számítástechnika az égvilágon nem tud vele semmit se kezdeni.

jan. 1. 22:19
 13/15 anonim ***** válasza:
Kérdező: ha egy számra futtatsz hash függvényt, az elég hamar megfejthető lesz, gondolom a jelszó helyességét majd hash függvénnyel szeretnéd ellenőrizni a dekódolásnál.
jan. 2. 07:20
 14/15 A kérdező kommentje:
#13 : De itt nem karakterláncként tárolt számsorról van szó! Hanem egy 32 bites bináris elemi adatblokkról. Egy integer változóról, akár úgy is mondhatnám.
jan. 2. 13:26
 15/15 A kérdező kommentje:

Ja, várjunk, értem, hogy mit mondasz : hogy az algoritmust végigpörgetik mind a 4 milliárd értéken, ami ugye belátható időn belül meglesz.

Oké, ez igaz. Nade itt most nem hash-elésről van szó! Az egy másik kérdésem volt.

jan. 2. 13:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!