Akkor, végül is, hígul a szakma a kóklerek miatt, vagy sem?
BKK ügy II.
Egy svábbogár cég megint használhatatlan szoftot barkácsolt.
részletek:

Sokszor a xar appok oka nem a kóklerség!
Én dolgoztam hivatalban ahol elég komoly szakemberek voltak (még ha hihetetlen is sokak számára). Elismertem a tudásukat, volt aki mellette tolta a saját vállakozásait is. Viszont olyan dolgokra voltunk "kényszerítve" amiket hiába magyaráztunk sajnos úgy kellett megcsinálni.
Tök mind1 mennyire vagy naprakész, okos, tapasztalt, ha a megrendelő mondja meg mit vár el. Max nem adod a nevedet hozzá.
Tudnék mesélni arról is amikor konkrétan 0 dokumentációval "bemondásra" kell megvalósítani dolgokat, mert aki a felelősséget vállalja később nem meri leírni sem azt, hogy ő kérte amit kért :D true story.
Szerencsére azért sok pozitív tapasztalatom is volt míg hivatalban dolgoztam.
Igaz a külsős progikkal általában vegyes tapasztalatok voltak.

Mondjuk egy, kormányzati forrásokhoz közel álló beszerzés alapján véleményt mondani egy teljes szféráról, hogyismondjam... nem vall túl nagy bölcsességre.
A "szakma" meg eléggé nagy, és szerteágazó.
Ugyanez a történet egy kormányzati forrásoktól távol álló beszerzés esetén is lejátszódhat, sőt, le is játszódott már, jó néhányszor. De az utca embere a szakmához sorolja ezt a kudarcot is, ahogy az a BKK ügyében is történt.
Ebben a történetben az a gáz, hogy über primitív emberkék lettek megbízva, faék egyszerűségű feladatokkal (számlázó program, ), és még ennek sem tudtak megfelelni.
"Szabó Szilárd, a PVH jelenlegi vezetője elmondta, hogy az informatikai fejlesztés szerződéséből egyetlen pont valósult meg, amit egy gépen lehetett csak használni, és 30-40 számlát tudott kezelni, a szükséges több ezer helyett."
De még ehhez is adatbázis konvertert kellett a PVH rendszergazdájának írnia.
Ráadásul a 7 millás fejlesztési előleg mellett még havi 700 K-ért bérelték ezt a fostengert.

Az informatika alapvetően azért hígul mert az utóbbi időkben úgy állították be ezt a szakmát ahol milliókat lehet keresni minimális erőbefektettésel.
Ennek köszenhetően a technikumokból és bootcampekből kb sorozatgyártva jönnek ki a használhatatlan juniorok akik azt hiszik, hogy pár hónapos tanfolyam után mát milliókat keresnek home officeban. Másrészről az egyetemek infó szakjain is nagyon sokan végeznek, hogy a papír lobogtatáson túl gyakorlatilag semmit nem tudnak. Legyünk őszínték az egyetemen megtanult elméleti alapok se érnek sokkal többet a bootcampeknél ha a hallgató semmilyen plusz energiát nem öl a szakmába.
Csak mint mellékesen én nyáron végeztem a pannon egyetemen Üzemmérnök-informatikusként és eltudtam helyezkedni mert kb a 2. félévben kinéztem magamnak egy területet az alkalmazás üzemeltetést és már akkor elkezdtem gyakorolni egy home-szerveren a linux,docker,nginx,apache,monitirong,load balancer és egyéb ehhez kapcsolodó technlógiákat a lehetőségekhez mérten. Ennek köszenhetően már a 3. félévben eltudtam menni gyakornoknak egy multihoz. Így amikor végeztem már volt 1.5 évnyi tapasztalatom. Ez bőven ellensúlyozta, hogy csak egy "csökkentett" Bprof szakot végeztem el.

Csak egyetérteni tudok az előttem szólóakkal.
Én nem mondanám, hogy hígulna, mert eredendően az nem tud. Azért nem, mert eleve már számtalan dolgot érdemes tudni, hogy betölts egy pozíciót, nah meg ha valaki jobb akar lenni, többet keresni vagy magasabb pozíciót megszerezni, akkor kénytelen lesz tanulni és fejlődni.
Aki erre nem hajlandó, az 10 év múlva is ugyanott fog toporogni, vagy már nem is lesz a szakmában, mert kiteszik.
Ha valaki csak a "Programozás"-t mint szakmát annyinak látja, hogy megtanul egy nyelvet, akkor a 100 másik hozzá kapcsolódó témakör fog hiányozni, az meg ki fog derülni, ha nem is az interjún, akkor az azt követő 3 hónapban. Azt, meg ez idő alatt nem szedi fel a delikvens.
Elsunnyogni nem lehet, mert jobb cégeknél vannak teljesítmény értékelések. Én a 360 fokos értékelést szeretem, mikor nem csak a vezetők, hanem a kollégák is értékelik egymást persze névtelenül. A feedback is jó.
Ilyenre gondolok: Milyen az emberi kapcsolatotok? Kivel dolgoznál (vagy nem) legszívesebben együtt? Milyenre értékeled a szakmai felkészültségét, eltekintve a jellemétől? ...kérdések.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!