Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyi idő múlva lehet a...

Csabi19901 kérdése:

Mennyi idő múlva lehet a programozás tanulásának elkezdése után pénzt keresni vele?

Figyelt kérdés
Kérlek, kedves válaszoló, ha csak kritizálni szeretnél, ne engedj a késztetéseidnek. Kifejtem: költségvetéskészítőként dolgozom már 7 éve, az Excelt és az Access-t haladó szinten kezelem, és egy ideje már gyakorlom a programok írását VBA-ban. Saját munkámat saját elképzelésem szerint meglepő módon meg tudtam vele könnyíteni. A kérdésem a következő: lehet-e ilyen alacsony szintű tudással pénzt keresni, vagy örüljek, hogy ennyit tudok, és kevesebb munkám lesz? (Nem gondolok nagy összegekre; kis mellékkeresetre, havi 3-400 euróra.) Amennyiben igen, hogyan lenne érdemes munkáltatót vagy valamilyen hasonló lehetőséget keresni? A válaszokat előre is köszönöm!

ma 10:01
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ mi a cél. Mit értesz programozás alatt? Nagyon tág és bő ez a fogalom.

Ha úgy érted, hogy C, Rust, Python, Java, Go, és hasonló nyelvekkel, akkor számos témát szükséges érinteni, mert nyersen csak a nyelvet ismerni nem elég. Futtatni is kell valamilyen platformon, adattároló adatbázist is kell kezelni, valamilyen protokollon kommunikálnia kell, stb... Ehhez azért 1 intenzív év szükséges, ha 0-ról indul az ember. Persze mindenki másmilyen ütemben tud tanulni, tehát ez egy nagy átlag, amit mondtam, és még kezdő szinten van az illető.

Nem véletlen nehéz szakma, ahol a havi 5000-6000 euró/hó magyar bruttóban sem elérhetetlen persze haladó szinten. (Spanyoloknál és Olaszoknál is 7000 a plafon, nyilván vannak olyan országok, ahol magasabb.) Csak sokakat eltántorít, mert nem azonnal "jönnek" az eredmények. Itt jön képbe, hogy kit mennyire érdekel ez a téma vagy elhivatott. Meg azért, nem mindenkinek való. Van, amikor napokon keresztül tűt kell keresni a széna kazalban vagy a legapróbb jelentéktelennek tűnő elemen hasal el a történet.

Ha ebben a kontextusban nézzük és persze amit én látok, az Excel-t legfeljebb szabadság tervezésre használjuk, hogy ki mikor nem lesz. És, ebben ki is merült az Office programok köre.

ma 10:41
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

" lehet-e ilyen alacsony szintű tudással pénzt keresni,"

Nem lehet.

ma 11:11
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ahova a leggyorsabb belépni az talán a frontend (viszont itt vannak nagyon sokan, akik átképzik magukat), ide javascript, html, css (meg lehetőleg valamilyen framework, pl. react vagy angular) kell. Itt talán tudnál ilyen haveri bizniszt csinálni, hogy készítesz valakinek egy weblapot, vagy ilyesmi.

A VB-t nem szokták használni egyébként, a fentebb említett nyelvek közül érdemes megtanulni valami (RUST mondjuk Magyarországon tippre nem elterjedt) és emellé technológiákat annak függvényében, hogy mi érdekel.

Ha ki akarsz tűnni, akkor tanulhatsz hozzá matekot is (pl. MI-hez kell is). De ha komolyabban érdekel a dolog, akkor akár esti egyetemre is mehetsz

ma 11:46
 4/5 anonim ***** válasza:
A diploma átvételétől számítva.
ma 12:18
 5/5 anonim ***** válasza:

Szeritnem kb 2 év tanulás után már lehet pénzt keresni.

Egyetemen 2 év lehúzás után már tudsz annyi diákmunkát vállalni, hogy megkeresd a magyar medián bért és utána majd nagyon dinamikusan nő a béred, de már egyetem alatt fen tudod magad tartani.

Egyéb képzési módszereknél hiába kell csak 6-18 hónapot tanulni. Simán benne van, hogy utána nem tudsz elhelyezkedni vagy pedig az első munkahelyed nagyon durván lehúzós, alacsony bért adó lesz, ahol mondjuk kötelező eltöltened X időt, mert a bootcampel a szerződésed megkívánja vagy pedig csak nincs lehetőséged tovább lépni és kb ugyan ott leszel pénzügyileg, mint a diplomás, aki nem "noname KFT"-ben dolgozott, hanem gyakornokként Diligentnél. Közben az utóbbi jóval jobb kezdetet kap.

Ha tényleg váltani akarsz, akkor kell minimum 2 év, míg pénzt látsz belőle.

Azt nem tudom, hogy valaha sikerülne-e olyan, hogy dolgozol és közben mellékállásban próbálkoznál. Erre nincs sok esély és sok tapasztalt fejlesztő is nehezen tudja ezt meglépni a saját domainjában. Tehát ezt az opciót teljesen elfelejteném a helyedben.

Az IT béreket nézve, meg teljesen racionális döntés lehet, hogy ha akár picit hitelt is kell felvenned, hogy magadat tudd támogatni az egyetem elején. Hiszen önmagadba fektett és a béred jócskán visszahozza a következő 40 évben.

Minden más egyéb oktatási formát nem vennék komolyan és nem őlnék bele sok pénzt és időt, mert rizikósabb és rosszabb alapot ad a karrierednek.

Ha megúszósra akarod csinálni, akkor nem BME mérnökinfóra mész, hanem valamilyen gazdinfós szakra és otthon Udemy kurzusokon keresztül tanulod a szakmai dolgokat.

ma 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!