Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Devops pozíciók megszerzéséhez...

Devops pozíciók megszerzéséhez milyen diploma ajánlott?

Figyelt kérdés

Már egy éve dolgozom, linux rendszergazdai munkakörben egy kkv-nál és jövőben mindenképpen szeretnék továbblépni ilyen irányba és ehhez szeretnék továbbtanulni.

Gazdaságinformatikus vagy Üzemmérnök-informatikus Bprof lenne a jobb választás erre?

okt. 26. 08:19
 1/5 IgaziÚriember ***** válasza:
21%

Ez a 2 leggyengébb IT-s egyetemi szak amit választhattál volna. Mivel egy KKV-s rendszergazdai tapasztalat semmit nem ér ahhoz, hogy egy multiban vagy értelmes cégnél valódi DevOps állást tölts be ezért én nem ilyen fika, csökkentett képzésekkel próbálkoznék, hanem mérnökinfó BSc-vel, mellette pedig csinálnék minimum CCNA / egy Cloudos certet még hallgatóként és minél előbb szakmai gyakorlatoznék ezen a területen, úgy már lehet esélyed.

Egyébként az általad említett képzések közül az üzemmérnök-informatikus Bprof, de mint a végzettség megnevezésében is szerepel ez egy könnyített képzés, nem ad valódi BSc végzettséget, így ha pályakezdőként egy junior pozira pályáznak 200-an (kb ez most a reális darabszám) biztosan találnak rendes végzettséggel rendelkezőt. Gazdinfónak pedig semmi értelme, nagyon gyenge IT alapokat ad, főleg ehhez a területhez.

okt. 26. 10:35
 2/5 anonim válasza:
39%

Vedd figyelembe, hogy a kérdező nem lesz teljesen pályakezdő amikor végez és ez kkv tapasztalat sokkal többet ér mint egyetemistaként gyakornoki pozikkal bohóckodni(Van ahol kávé kihordást meg hasonlókat bíznak a gyakornokokra és ahol tevékenykednek szakmailag is ott se fogják felenegedni őket az éles rendszerekre).

Kérdezőnek:

Nem tudom a pozid pontosan milyen feladatköröket takar de én azt javaslom,hogy ebből próbáld meg kiválogatni és megtanulni azt ami hiányzik a tech stackedhez. [link]

Az egyetem választásnál meg nekem is az véleményem saját tapasztalat alapján, hogy az Üzemmérnök-informatikus Bprof jobb it alapokat adhat de érdemes vigyázni vele mert van néhány HR-es aki csak annyit tud felfogni, hogy nem Bsc van a papíron(Én ezen a szakon végeztem és 10ből kb 1 esetben fordult elő)és emiatt nem feltétlen megy át annyira a szűrökön mint egy rendes alapszak. Ezzel kapcsolatban az az óriási nagy mázlid, hogy az it pont nem egy papíralapú szakma és azt nézik főként mit tudsz.

okt. 26. 12:35
 3/5 anonim ***** válasza:
34%
Nem diploma függő, de ha már diplomát akarsz szerezni mellé, akkor ezek közül egyik sem. Mérnökinformatikus vagy szoftverfejlesztő képzés relevánsabb tudást ad, de konkrétan devops jellegű dolgokkal csak MSc szinten foglalkoznak a képzésben.
okt. 26. 14:10
 4/5 IgaziÚriember ***** válasza:
30%

"kkv tapasztalat sokkal többet ér mint egyetemistaként gyakornoki pozikkal bohóckodni"

Egy jelentéktelen magyar KKV-nál szerzett rendszergazda tapasztalat kb annyit ér mint ha árufeltöltőként tevékenykedne a falusi COOP boltban. Az a fontos, hogy RELEVÁNS tapasztalata legyen a jelöltnek nem az hogy holmi értéktelen pozícióban eltöltsön x időt. Az sokkal többet ér ha bekerül valódi enterprise környezetbe gyakornokként ahol nagyságrendekkel komplexebb az infrastruktúra és olyan eszközöket, megoldásokat, szabványokat lát amik meg sem jelennek egy fika KKV-nál. Jellemzően az ilyen rendszergazdából akarok DevOps lenni figuráknak a tudásuk kimerül a linux és windows szerverek telepítésében, de kubernetes clustereket az életben nem konfiguráltak, soha életükben nem láttak CI/CD folyamatot (sokan még gitet sem ismerik kellőképp) és nem tudnak értelmes jól strukturált python kódot írni pl felhőben futó folyamatok automatizálására. Nem azt mondom hogy gyakornokként az illető expert lesz ezekből, de legalább már lát ilyeneket prod környezetben és ha akár 2 félévet eltölt ilyen helyen, akkor sokkal többet ér, mint ha 5 évig ülne az elavult, fos, néhány gépes KKV-s infrastruktúrát buherálva.

okt. 26. 15:06
 5/5 anonim válasza:
72%

Azért a rendszergazdák között is érdemes lenne különbséget tenni.

Ha valaki internet hálózat üzemeltetéssel,gépek szerelésével, hálózati eszközök konfigurálásával foglalkozik vagy nagyrészt csak helpdeskezik akkor az valóban nem túl releváns tapasztalat.

Ellenben ha rendszergazda olyan alkalmazások üzemeltetésel foglalkozik amik konténerizálva(docker vagy kubernetes alapokon),monitorozva(zabbix vagy grafana pl), vannak ,megtámogatogatták ezeket az általad említett CI/CD pipeline-okkal, még ha a cég csak néhány alkalmazásnál is. Akkor az igenis releváns tapasztalat mégha nem is használnak felhőt és python helyett csak bash scriptek írnak.

Egyébként kkv esetén se midegy, hogy egy kb 10 vagy 100 fős cégnél van az illető.

okt. 28. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!