Hogyan lehetnek Data Analyst?
Ok mennyira vannak biztonsagban az AI fejlodese miatt?
Nem fogja levaltani oket az AI?
Úgy nehezen, ha ilyen kérdést felteszel a MI-val kapcsolatban. Az alapok hiányoznak.
Egyébként elég sok pozícióra rámondják ezt. Alapvetően egy gazdaságinformatikus diploma biztosan elég.
1. A gazdaságinformatikus diploma ide lepkefing kb.
Kérdező, minimum egy bármilyen kvantitatív alapszak (programtervező informatika, sima matematika, fizika vagy alk. közgazdaságtan a legjobbak szerintem, plusz még szociológia, ha megnyomod a statisztika részét) és utána egy biztosítási és pénzügymatematika mesterszak (ez a hardcore verzió) vagy egy elte survey statisztika mesterszak. Vagy statisztika mesterszak külföldön.
A leges-legjobb szerintem amúgy az alkalmazott közgazdaságtan vagy GPME a Corvinuson.
A proginfó vagy sima matek kissé overkill ehhez és nem ad üzleti domain ismeretet.
#2: kicsit unalmas már, hogy állandóan leszóljátok ezt a szakot. Tucatnyi emberrel dolgoztam együtt a szakmában, akinek ez a végzettsége. Teljesen releváns akkor, ha üzleti életben szeretnél informatikai ismereteket használni.
#3-#4: nem, egyáltalán nem a legjobb, mert ehhez a pozícióhoz nem kell ennyi ismeret, ellenben könnyen alább hagy a lelkesedés, amikor több félévnyi komoly alapozás után csak SQL-eket ír az ember. A data analyst ugyanis alapvetően egy entry pozíciót jelöl, különösebb specializáció nélkül.
Ha esetleg junior data scientist pozícióról lenne szó, akkor még azt mondanám, valid.
5. “kicsit unalmas már, hogy állandóan leszóljátok ezt a szakot”
Korábban jó véleménnyel voltam a szakról – amíg meg nem ismertem egy fél tucat embert, akik ilyen szakon végeztek. Továbbra is jó szaknak tartom projektmenedzsmentre, egyszerűbb programozási feladatokra, sőt üzleti pozíciókban is láttam már ilyen embert.
De a data science pozikban sorra bizonyulnak gyengének ezek a szakemberek, nem véletlenül. Megnézed a tantervüket, és az tényleg lepkefing az adattudomány területén. Sajnos még alapozásnak sem jó ez a szak ezen a területen (mert gyenge).
“A data analyst ugyanis alapvetően egy entry pozíciót jelöl”
Már ahol. Vannak senior és principal data analyst pozíciók is.
kicsit unalmas már, hogy állandóan leszóljátok ezt a szakot.“
A legtöbb gazdaságinformatika szakon szinte 0 hasznos it tudást adnak át és inkább csak olyan gazdasági pozikhoz jó ez a szak amihez kell egy kis it skill. Programozás és üzemeltetés szempontjából még egy Üzemmérnök-informatikus Bprof is több használható tudást ad mint ez a büfészak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!