Bootcampek (codecool, progmatic) elvégzése utáni tapasztalatok? Sikerült munkát találni?
Codecoolnál ismerek embereket akik találtak munkát, de 5 éve volt nekik (meg a greenfox de az már nincs). Ott a progmatic, ami olcsóbb, de nem ismerem, és ottani vélemények alapján nem kaptak munkát, de nem derül ki, hogy ezek az emberek karriertámogató csomagot fizettek-e.
Egy ideje vágtam bele a programozásba, jókedvből. Eddig tetszik, de csak a felszínt súrolom. Tudom mekkora stressz egy bootcamp, tudom az életedet elveszi addig és nem olcsó. De szakmát szeretnék váltani, és most rúgtak ki a munkahelyről (megszűnt a részlegem). Van félretett pénzem (bár mind rámenne erre tanfolyamra), van időm. Persze meg lehet egyedül tanulni, de ismerőseim akik programoznak mind azt mondják, hogy nehéz bekerülni. Egyszóval nekem egy papír kellene, vagy egy kezdő munka, ha ezt megadná valamelyik cég akkor sínen vagyok. Tisztában vagyok ezeknek a tanfolyamoknak a negatívumaival, elég sokat meséltek róla, tudom magamnak kell mindent tanulni. Az kell hogy el tudjak indulni, de egyetemre nem tudok elmenni, sok idő, és már nagyon szeretnék karriert váltani, mert nem bírom amit eddig csináltam, kissé kiégtem...
Szóval bárki, aki elvégezte, sikerült elhelyezkedni?
Szerinted véletlenül húzta le a rolót a codeberry és a greenfox? Jelenleg nagyon nem piacképesek az ilyen bootcampek. Dunát lehet rekeszteni az ilyen jelentkezőkkel akik autodidakta modón(értsd megnéz 3 youtube videót) okj-val vagy bootcampel próbálták magukat átképezni. Azokról a friss diplomásokról nem is szólva akik úgy végezték el az egyetemet, hogy a papíron kívül semmit se tudnak felmutatni.
A bootcampeknél még egy Üzemmérnök informatikus Bprof is sokkalta jobb választás mert ez legalább diplomát ad még ha kicsit vitatva is van a szak értéke. Plusz az egyetem mellett el lehet menni gyakornoknak és akkor nem is teljesen pályakezdőként kapod kézhez a papírt.(Bprofon mintatanterv szerint annyira üres az utolsó 2 félév, hogy bőven lehetőség releváns tapasztalatot gyűjteni.)
Tekintve hogy több száz olyan önéletrajz érkezik hozzánk egy-egy junior pozícióra akik több hónapja, sőt több éve fejezték be a bootcampet és azóta nem tudtak elhelyezkedni szerintem annyira nem rózsás a helyzetük.
"A baj az, hogy ha diploma ha bootcamp akkor se akarnak a cégek, a pályakezdőkkel van bajuk. Nincs 3 év tapasztalatod kuka vagy."
Ez nem teljesen igaz, ha valaki junior pozícióra olyan önéletrajzot tud villantani, ami kitűnik az átlagból azt tárt karokkal várjuk interjúra. Nyilván nem a 200+1. autodidakta vagy OKJ-t végzett embert fogjuk behívni, hanem olyat aki 1. rendelkezik releváns IT diplomával 2. fel tud mutatni szakmai gyakornoki tevékenységet, diákmunkát, kutatómunkát, publikációt, demonstrátori tapasztalatot vagy bármi egyéb kézzel fogható tapasztalatot (amit egyetemen nagyon egyszerű szerezni ha nem csak melegedni jár be az illető) 3. magabiztos -preferáltan felsőfokú- angol nyelvtudással rendelkezik
Nem hiszem, hogy pozíció kevesebb lenne, csak ahogy utolsó is írja, inkább azt veszik fel aki kitűnik. Azaz ha tud valamit, és megértem a cégeket, de az se okés, hogy olyan embert akarnak aki a kisujjából tudja ezeket és junior pályakezdő. Nekem 2 ismerősöm van aki egyetemet végzett Pécsen informatikát, IT customernek vették fel őket csak, máshova kevesek voltak. De másik két ismerősöm egyik greenfox, másik codecoolban tanult mindketten ma remekül vannak, elhelyezkedtek, de megviselte őket az tény. Nem tudom jó befektetés e :/
De abban se vagyok biztos, hogy egyetemre van időm és pénzem sajnos.
Esetleg front end fejlesztéssel el lehet érni valamit? Főleg hobbiból én emiatt kezdtem el, mert érdekelt és szeretem csinálgatni.
Keress fel fejvadász cégeket (többet), (itthon rengeteg van) és mérettesd fel magad velük. Ha jobbak közé tartozol, akkor megnézik milyen releváns pozíciók vannak és összeköttet velük. Vagyis fejvadász továbbküldi a CV-det és ha cég is belemegy, akkor mehet az interjú.
Fejvadászoknak azaz érdekük, hogy fejlődj és elhelyezzenek. Ezért kapján a cégektől (megbízóktól) a pénzüket. Tehát kezeld partnerként őket. :)
Én személy szerint az eddigi 4 cégnél, ahol eddig dolgoztam, bele véve a jelenlegit (5.), akkor 5-ből 4x fejvadász által mentem át az egyikből a másikba.
6-os én kereskedelem és marketing szakon végeztem és nagyon akarok váltani, mert rühellem ezt az egészet. Én rontottam el, hogy ide menten, de magamnak kell változtatnom.
7-es van egy fejvadász lányismerősöm, nem is mondasz rosszat. Csak még mindig ott vagyok, hogy szinte nulla fejlesztő tudás, az hogy otthon csinálgatok valamit, nem hiszen, hogy sokra megyek, és ha össze is akarok tenni valami komolyat, az is sok idő. De azért köszi srácok. Kicsit elment a kedvem, de hát ja az élet nem mindig tejfel.
Ezt a szakmát szeretni kell és élvezettel csinálni. Ez a szakma nehéz. Nem is véletlenül nehéz bekerülni, nem hogy több milliós fizetést szerezni.
Mert egy fejlesztő nem csak fejleszt és nem csak fejlesztéshez ért. Hanem ismernie kell az IT-s környezetét is. Hogyan kommunikál, adott protokollok hogy működnek. Stb...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!