Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi az a szkript?

Mi az a szkript?

Figyelt kérdés

A vizsgán programot kell írni, azonban nem a programot kell bemutatni, hanem meg lesznek adva változók amiknek az értékét kell kiszámolni (pl: x = ?)

Van egy mintafeladat, ami azt írja, hogy:

"A program szkript az alábbi értékadásokat tartalmazza:"

Ez mit jelent pontosan?

Egyszerű példával, ha mondjuk a programomban:

x = sin(5*32.1)

akkor nekem a feladatlapon az "x = "-hez

x = 0.3338 kell írni, amit kiad az utasításra végeredményként a program

vagy pedig az utasítást kell nekem megadni, ami kiadja az eredményt?

x = sin(5*32.1)

2024. máj. 28. 07:56
 1/8 anonim ***** válasza:
77%

"Mi az a szkript?"

Nagyon zanzásítva: egyszerű, interpretált (például Javascript, shell-szkriptek - Bash, Powershell - VBScript, vagy akár Python) programkód.

"vagy pedig az utasítást kell nekem megadni, ami kiadja az eredményt?"

Az eredményt produkáló programot neked kell megírni.

2024. máj. 28. 10:25
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

A "script" szó alapvetően szöveget jelent, egy irat tartalmát, de bizonyos szakmai közegekben a szó jelentése módosul.

A filmiparban egy filmnek - vagy filmmel kapcsolatos tevékenység műveletsorának - a leiratát is scriptnek nevezik. A számítástechnika világában a script olyan programok forrását jelenti, amelyeket úgy képes a számítógép/interpreter futtatni, ahogy vannak, tehát nem képződik belőlük tárgykód, vagy standalone futtatható .exe, .elf, stb. fájl.

A számítástechnikában a scriptek jellemzője a rövidség és a célzatosság. Általában egy bizonyos kisebb feladatot, vagy egy meghatározott részfeladatot foglalnak scriptbe, mint pl. rendszer adminisztráció. Lehet egy script akár többezer soros is, de nem ez a jellemző.

A script szó az iparban is meghonosodni látszik. Ezen a területen szintén egy műveletsort részletesen leíró (projekt, reklám kampány, meeting, termék bevezetés, gyártás előkészítés, expanziós vagy kooperációs terv) szöveget nevezünk scriptnek.

2024. máj. 28. 12:10
 3/8 A kérdező kommentje:

#1, köszönöm. Akkor ha jól értem, ha például elő kell állítani nekem egy feladatban egy polinomot Matlabban, és a feladat az előállított polinom együtthatóit kérdezni, akkor a fentiek alapján nekem nem egymás mellé le kell írnom a kidobott eredményeket, hogy pl 5 6 4 vagy [5 6 4], hanem ezt kell beírnom a megoldáshoz, ugye?:

poly([....]) ahol .... a gyökök amikből előállítja a polinomot

2024. máj. 28. 12:38
 4/8 anonim ***** válasza:

#3: Attól függ, hogy pontosan mit kér a feladat, milyen vizsgáról van szó.

Ha a feladat a végeredményt kéri, akkor a végeredményt kell megadni.

Ha a feladat a végeredmény mellé az azt előállító szkriptet is kéri, akkor a szkriptet is meg kell adni.

2024. máj. 28. 12:48
 5/8 anonim ***** válasza:
66%

Közben a kérdező privát üzenetben leírta valamelyest a dolgot.

Arról van szó, hogy a feladatban meg vannak adva (Matlab) változónevek utána kommentben, megjegyzésként ( [link] ) az oda írandó értékek.

Vannak olyan változók, ahova konkrét érték adandó meg (mint mintavételi periódusidő) - oda értelemszerűen egy számot vár el a feladat, és van, ahova az adott változót kiszámoló Matlab-kódot (az előbbi, konkrét értéket tartalmazó változókkal) - oda gyanítom értelemszerűen a kódot várják el (hisz arra kiváncsiak, hogy ismered-e a kiszámítás menetét), majd feltételezem a Matlab azt kiszámítja.

2024. máj. 28. 13:55
 6/8 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm. Ha az adott utasításnál meg nem lesz egyértelmű hogy ott melyik kell, akkor arról megkérdezem a tanárt.
2024. máj. 28. 14:18
 7/8 anonim ***** válasza:
33%
Értsd úgy, hogy "program szkript" = "programkód". Ennél egyszerűbb magyarázat szerintem nem nagyon van.
2024. máj. 29. 07:07
 8/8 A kérdező kommentje:

Végül egyáltalán nem számított, mivel csak a minta volt ilyen "netes", az igazit vizsgát lapra kellett írni és úgy beadni, ahova egyaránt a kódot, egyaránt az eredményt le kellett írni.

De végül 5-ös lett.

2024. máj. 31. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!