Szerintetek késő már váltani?
Kb. egy éve részt vettem egy informatikai tanfolyamon. A tanárok közt volt jogtanácsos, vízvezeték-szerelő, a valláselmélet doktora, egyikük sem volt már fiatal. A hallgatók közt is volt újságíró, orvos, gépész tanár, meg minden egyéb, teljesen vegyesen. Szerintem nagy részük 35 feletti volt.
Az egyetlen hatás, ami ellened dolgozik: jelenleg kevesebb juniort vesznek fel a cégek (gazdaság és az AI fejlődése miatt), de ez egyrészt mire végzel változhat. Másrészt pont a korábbi területed előnyt is adhat.
Egyik ismerősöm (bőven 35 felett) gazdasági háttérrel elvégzett egy java tanfolyamot, most elég jó állásokat kap algotrading területen. Ha nem töltött volna 10+ évet az energia tőzsdén, most kevesebb helyre kellene.
Pont az a "teljesen más szakma" az, amivel kitűnsz a többi junior közül.
Programtervező Informatika szak az pont megfelelő. Én nem váltanék helyedben, hanem nekiállnék Java nyelvben elmélyedni és SpringBoot keretrendszer megtanulásának.
"egyik irányba sem kezdtem még el specializálódni" Miért? Milyenek vannak?
Igen, munkára vagy jó fizetésre nem kell számítani ezen a területen, ez a hajó már elúszott. Ezért nem érdemes a hype szakmák után menni, mert zombiként özönlenek rá az emberek, és telített lesz a szakma.
Persze akiknek már van tapasztalatuk azok könnyen boldogulnak, ők még az IT lufi kipukkanása előtt végeztek és találtak állást. Sajnos én későn kezdtem neki, lesz egy szart sem érő proginfós diplomám és utána tanulok mást, vagy elmegyek valami szar munkahelyre. Magyarországon nem lehet jól keresni, csak szerencsével, meg kapcsolatokkal (de ehhez is szerencse kell) nem lehet karriert csinálni ebbe az országban, el kell felejteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!