Minőségben nagy különbség lehet egy diplomás es egy bootcampes fejlesztő kódja között?
Régebben, dolgoztam egy aprócska cégnél. Ketten voltunk benne fejlesztők, a feladatunk az volt, hogy a cég által felvállalt és megvalósítandó performanszokhoz a működtető, vasat manipuláló, alkalmi programokat legyártsuk. Ezek jobbára kicsi, két-három napos, úgy ezer-ezerötszáz sor környéki fejlesztések voltak. Idővel a meló nagyon sok lett, fel kellett vennünk még egy embert. A cégvezető erre a bővítésre végül nagy nehezen rábólintott, megszabta a bérmaximumot, az ember kiválasztását meg ránk bízta.
Mi abból a pénzből diplomás embert nem tudtunk keríteni, így olyanokat is behívtunk, akiknek nem volt szakirányú, de legalább igéretes volt a CV-jük.
Jött egy ilyen emberke, akinek azt a feladatot adtuk, hogy kódoljon le egy szimpla, kis winform adat konvertert a megadottak alapján, plusz annyi megkötést írtunk még elő, hogy a konverter az adatokat tartalmazó fájlokat onnan töltse be és oda, abba a könyvtárba is mentse ki a transzkódolás után, ahonnan maga a konverter meg lett hívva.
Na, az ember megcsinálta a feladatot. Azt a részt is, hogy az .exe-t tartalmazó könyvtárból dolgozott a program, de úgy, hogy mindezt megírta vagy hatvan-hetven sorban. Pedig, elég lett volna neki egy függvényt (extractfilepath()) meghívnia. Ez az ember, a mai viszonyokra vetítve, röpke két órányi munka alatt elbaszott a cég pénzéből legalább kétezer forintot a semmire. Kb. ennyi lehetett az ára annak a 20-30 percnek, amíg írta a fölösleget.
Erről beszélek én, amikor az elvárt tudást hangsúlyozom. Ha valakinek van tehetsége, szakmailag rátermett, az jó dolog, de sajnos nem elég. Ehhez kell az egyetem, a valódi tárgyi tudás, hogy az ilyen feladatoknál ne pocsékolódjon el az ideje, energiája például olyan dolgokra, amik már meg vannak valósítva, ráadásul az opre szintjén.
De ilyet az nem tud, aki nem járt egyetemre, mert fogalma sincs arról, hogy milyen függvények meglétének nézzen utána. Aki viszont végig seggelte a maga három, négy, öt évét, az legalább körülbelül tudni fogja, mert kapott egy átfogó tudást, egy bőséges ismeret-halmazt, egy szakmát, ami kialakított benne egy szemléletet egy látásmódot. A lényeglátást. Az ilyen ember, nem ritkán már a függvény nevét is kitalálja. Na, ezt adja az egyetem, egyebek mellett.
A tehetség ehhez a munkához elengedhetetlen, de nem elég. Kel hozzá az a lexikális tudás, az az erős alap, amire a tehetsége építkezhet, az a stabil váz, amire támaszkodhat.
Ha ez nincs meg, akkor sok hülyeséget fog elkövetni, rosszabb munkát fog végezni bármily ügyes is és emiatt mindig másodosztályú evezős lesz a hajón, még húsz év után is. Mert nem ér annyit, mint egy szakmunkás. Adott közeghez hozzáfejlődhet, idővel, a cég pénzén, de akkor sem lesz 100 %-os és a tetejébe, hogy csak abban a tóban fog tudni úszkálni. Egy másikban megint kezdheti felvenni a fordulatot, kipótolni a hiányosságait, illeszkedni az új közeghez.
" Ha valakinek van tehetsége, szakmailag rátermett, az jó dolog, de sajnos nem elég. Ehhez kell az egyetem"
Tiszta sor.
De nem láttál még diplomás félkegyelműeket? Tele van velük a világ (sajnos).
Láttam olyanokat, akik éveken át nyögve-sz.rva jutottak el a záróvizsgáig, akiknek nem volt tehetségük, affinitásuk a válaszott szakmához, mégis lediplomáztak, csak hát, nem ezekről beszélünk.
A kérdező kérdését azzal a szóval kell kiegészíteni, hogy "átlagos", mert csak így nyer értelmet.
Annak mi haszna lenne, hogy a legjobb bootcampest hasonlítjuk a legrosszabb diplomással vagy a legjobb diplomást a legrosszabb bootcampessel?
Semmi.
"Ha az atlagrol beszelunk, akkor gyakorlatilag semmi kulonbseg nincs koztuk. Az atlag a tipikusan kkv szektorban es gyujtomultiknal dolgozo fejlesztok, ezeknel dolgoznak diplomaval es diploma nelkul is szep szammal."
Nem. Az átlag diplomások dolgoznak gyűjtőmultikban vagy kkv-nál illetve a legjobb bootcampesek.
Az átlag bootcampes pedig írkálja fél évente a különböző facebook csoportokba, hogy pályakezdő programozó állást keresek mert x éve végeztem XY bootcampet.
"Az átlag bootcampes pedig írkálja fél évente a különböző facebook csoportokba, hogy pályakezdő programozó állást keresek"
Ugyanezt csinálják mostanság a pályakezdő diplomások is, gyakorlatilag alig van pályakezdő álláslehetőség, ami van, arra meg százával jelentkeznek.
"Nem. Az átlag diplomások dolgoznak gyűjtőmultikban vagy kkv-nál illetve a legjobb bootcampesek."
Nem, kifejezetten hulladek diplomasok es bootcampesek is dolgoznak ezeknel, ezert hivjak gyujtomultinak oket. Minden szart felvesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!