Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyik informatikus mit...

Melyik informatikus mit csinál pontosan?

Figyelt kérdés
Ugye van a mérnökinfos, a programtervező és a gazdaságinfos. Ezek közül engem leginkább a programtervező érdekelne. Mennyit dolgozik? Pontosan mit dolgozik? Melyik egyetemen érdemes tanulni? Mennyit keres egy kezdő?

2023. jún. 16. 22:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
46%
Heti szinten teszik fel ezt a kérdést, ha informatikusnak készülsz első lépésnek tanuld meg a kereső használatát
2023. jún. 16. 22:52
 2/11 anonim ***** válasza:
90%

Saját felfogásom és ismeretségből hallva én így képzelem el. Én Mérnökinfót végeztem.

Gazdaságinfos:

Lényegében gazdasági ismeretek + egy nagyon pici informatika. Nagyon semmilyen munkára nem készít fel. Sokan a mérnökinfó és programtervező egy egyszerűbb alternatívája ként használják, hogy könnyebben elhelyezkedjenek programozóként.

Mérnökinformatikus:

Ez egy mérnöki szakma. Sokan azt hiszik, hogy Computer Science magyar megfelelője, pedig nem. Külföldön is van Computer Engineering szak, csak ott ez kevésbé elterjedt.

Az informatikáról általánosan ad egy képet. Lényegében bármilyen ITs területre lehet menni Ménrökinfós végzettséggel, de az itt tanulók többsége szintén programozónak megy.

Programtervező:

Lényegében ugyan az mint a mérnök infó, csak pár témára nem tér ki (beágy rendszerek, hálózatok, külfönéle hálózati protokolok, számítógépest architektúrák, fizika stb...) Vagyis ezek a témák is jelen lehetnek, csak nem olyan mértékben, mint a Mérnökinfón. A matekra jobban fókuszuálnak. A régi neve a szaknak ha jól tudom programtervező matematikus, azóta átnevezték programtervező informatikusra.

"Mennyit dolgozik? Pontosan mit dolgozik? Melyik egyetemen érdemes tanulni? Mennyit keres egy kezdő?"

Ennek amúgy azért nincs értelme válasszal mértatni, mert a 3 szak, amit leírták kb lefed 100 munkakört. Igaz, itt kifejezetten a programtervező informatikusra gondoltál, de az is minimum lefed 15 munkakört.

Így a mennyit, hol, hogyan dolgozik, mennyi pénzt keres kérdésekre lehetetlen normális választ adni.

2023. jún. 16. 22:58
 3/11 anonim ***** válasza:
32%

"Mennyit dolgozik?"

Napi 25 óra az elvárt mindenhol..

2023. jún. 17. 02:19
 4/11 anonim ***** válasza:
29%
3: akiket én ismerek napi 36-40 órát is képesek dolgozni programozóként. És egyiknek sincs diplomája, és a NASA űrrakétájának a fedélzeti szoftverjét fejleszik havi 1 000 000 USD fizetéssel.
2023. jún. 17. 11:24
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. 2.válaszoló külön köszönöm neked is, nagyon sokat segítettél. És ahhoz, hogy szoftver fejlesztő legyek vagy számítógépes játék készítő legyek, ahhoz a programtervezőt kell elvégeznem, vagy melyiket érdemes hozzá elvégezni?
2023. jún. 17. 18:33
 6/11 anonim ***** válasza:
10%

5#

Játékfejlesztőnek inkább mérnökinfó.

Proginfón nincs fizika. Mérnökinfón is picit úgy érzem "alibi" fizika van, hogy mérnököknek nevezhessük magunkat, de azért a játék fejlesztéshez kell.

Persze a játék fejlesztésen is rengeteg absztrakció van és sokan sima játék logika szinten fejlesztenek. Nem mindenki kódol alacsonyszinten shadereket.

Ha érdekel a játékfejlesztés itt egy kicsi ízelítő BME VIK grafika tantárgyából:

https://www.youtube.com/watch?v=enFszxj6hfA&list=PLiH4g_VR3i..

2023. jún. 17. 18:39
 7/11 anonim ***** válasza:
0%

4-es a nap csupán 24 órából áll de gondolom itt leginkább a munkabeosztasukra gondoltál pl. Szolgálati idő 48 óra azaz két nap és 3 nap pihi.

Személyesen ismered őket?

2023. jún. 17. 19:26
 8/11 anonim ***** válasza:
0%

4-es nem válaszolt. Gyanús a válaszod pláne a feladatkör miatt mivel egy olyan szegmens aminél ember életek is mulhatnak egy-egy hibán. Ha csak a szimpla válaszod nézzük. A NASA amugy ennél összetettebb. Dolgoznak ott diploma nélkül csapatban technikusok akiknek a munkajat leellenorzi a diplomas, de a fizetes amit írtál szintén gyanus.

Én utánanéztem hogy milyen feltételek kellenek a NASA programozó munkakörhöz és ezeket írta egy állás hirdetés:

Mi kell ahhoz, hogy szoftvermérnök legyél a NASA-nál?

Alapvető képesítések:

Senior webfejlesztő

Alapdiploma informatikai vagy kapcsolódó területen, és legalább 4 év releváns, gyakorlati programozási tapasztalat.

C, C++, C# vagy Java nyelvek ismerete és használata.

SQL vagy NoSQL adatbázis-technológiákkal kapcsolatos tapasztalat.

Találtam egy álláshirdető oldalon is egy NASA állást ahol ezeket a feltételeket írta:

Képesítések:

5-7 év webfejlesztői tapasztalat

alapdiploma webfejlesztés, webdesign, informatika, kommunikáció vagy kapcsolódó szakterület területén (előnyben)

A közszférában vagy szabályozott iparágakban szerzett tapasztalat (előnyben)

Ügynökségi környezetben végzett munka (előnyben részesített)

Megnéztem a NASA oldalán is az állás hirdetéseket és meglepő volt de a Cybersecurity állásukhoz nem kellett diploma hát ő izé azért pont a biztonságnál nem igényelnek megbízható egyetemi diploma ajánlót ahol le tudnák csekkolni azon kivul a sajat teszteken kivul az egyén kvalitasat ajanlolevelet pl. Diploma munka, doktori es stb. na mindegy de furcsa. De azért szépen felsorolta miket kell hozzá tudni ami meg egyértelműsíti a diplomas tudást. Ergo hiába van ott hogy nem kell semmilyen diploma ha nincs diplomája valakinek és jelentkezik és nincs olyan tudása bukó.

A fizetés nem millás tétel volt egyik helyen se. Pl. Itt 113000-183000 dollár.

A senior szoftver fejlesztő is 75000-162000 dollár fizetést írtak.

Maximum azt tudom elképzelni hogy technikusként dolgoznak egy diplomás mérnök IT tudós keze alatt távmunkában. Vagy a NASA gyakran ír ki pályázatokat. De az projekt munka. De nekem gyanus az a dijjazas egy ilyen dijjazast maximum a tudósnak fizetnek, aki doktori diplomával rendelkezik.

nem meglepő ha csak azt nézzük hogy egy ürhajós is csak vadászpilóta karrier után lehet és a felkészülésük , kiképzésük is 1 év ahol megtanulják többek között a 200 kg űrruhájuk felvevését több segítséggel, és stb. Az 1 éves képzést és felvételt különböző tesztek előzik meg. Ahol különböző teszteken vesznek részt fiziologias érzékelőkkel a testükön hogy kiszűrjék a klausztrofobiás vagy bepánikolós embereket ici pici szűk helyen és lehetne sorolni.

2023. jún. 18. 07:13
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

* Amugy nem meglepo hogy nagyobb munkakorbe kell a diploma, ha csak azt nézzük,hogy egy ürhajós is csak vadászpilóta karrier után lehet és a felkészülésük , kiképzésük is 1 év ahol megtanulják többek között a 200 kg űrruhájuk felvevését több segítséggel, és stb.

Ez lemaradt az első mondatrészből. Javítva.

2023. jún. 18. 07:15
 10/11 anonim ***** válasza:
51%
Nem mindenki olvashatja heti szinten a gyakorit, így kit érdekel, hogy heti szinten felteszik ezt a kérdést. Aki már unja, az nyugodtan ignorálhatja és léphet a következőre, nem kötelező kommentálni mindegyiket. :)
2023. júl. 23. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!