Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyire nehéz a programzás?

Mennyire nehéz a programzás?

Figyelt kérdés

Szeretnék egy tanfolyamot el kezdeni programzóként .

De nem csináltam ilyet még soha , mennyire nehéz így?

Valaki beletanult már úgy hogy nem csinált ilyet soha?

2023. jún. 7. 21:44
1 2
 1/11 anonim válasza:
100%
Nehéznek mondanám, de attól is függ, hogy mit szeretnél csinálni.
2023. jún. 7. 22:08
 2/11 anonim ***** válasza:
82%

Nem, mindenki programozónak született.

Viccet félretéve, attól függ éppen mit programozol.

Kezdőként webes szakirányt tudom ajánlani.

Javascript vagy esetleg Python jó lehet első nyelvnek, hogy belerázódj és elsajátítsd a programozás alapjait.

Később meg úgyis látni fogod mi érdekel és tudsz majd orientálódni nagyobb nyelvek irányába is akár.

2023. jún. 7. 22:33
 3/11 anonim ***** válasza:
82%

Befektetett munka, foglalkozni kell vele.

Szerintem nem azzal van baj, hogy valakinek nincsen hozzá affinitása, hanem szimplán nem szerei csinálni is kiég.

Nem nehezebb, mint bármelyik elméleti tudomány, csak annyi, hogy itt a fejlődés nem áll meg soha.

Amúgy elkezdeni nehéz és motiváltnak maradni végig.

2023. jún. 7. 22:37
 4/11 anonim ***** válasza:
92%

Ezen a területen nem a nehézséggel van a legnagyobb gond, hanem azzal, hogy itt tényleges tudás kell a piacra, nem elég csak egy papír. Meg amit sokan félreértenek, hogy egy programozó NEM egy folyamat kódokat gépelő személy, a munkája nem az, hogy kódokat írjon, hanem hogy PROBLÉMÁT OLDJON MEG valamilyen programozási nyelvvel.

Nem nehéz az alapokat megtunalni, szinte bárkinek meglehetne tanítani, de problémát megoldani már egy egészen más téma. Nem kell erre sem születni, átlagos szintre ez az egész teljesen gyakorolható, de a legtöbb ember mikor fog leülni ténylegesen gondolkozni több száz órát? Mert ez nem tanulás, itt gondolkoznii kell, mint pl matekban. Lesz hogy elakadsz órákig egy problémán és csak te tudsz segíteni magadon, neked kell keresni, információt kinyerni és minden oldalról körbejárni a problémádat, egyszerűen csak így lehet fejlődni. Na és ez a nehéz ezen a területen, mert egyszerűen túl elvont terület, hogy csak szorgalomból ennyit szenvedjen valaki vele, pláne úgy, hogy a junior szint semmit nem jelent:D utána 2 év aktív tanulás marad és csak akkor lehet kényelmesebb tempóban haladni, viszont akkor is kell tanulni, mert folyamatosan változik a terület.

Másik kérdésedre pedig az a válasz, hogy igen, teljesen tanulható így is, ha van elég időd vele foglalkozni.

2023. jún. 7. 23:51
 5/11 anonim ***** válasza:
Ha egyáltalán nincs logikai érzéked (az emberek többségének nincs), akkor lehetetlen. Egyébként meg attól függ, mennyire vagy jó az ilyesmiben.
2023. jún. 8. 08:05
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindekinek való a programozás, viszont a tanfolyamok készítőinek érdeke minél több embernek eladni.

Lehet kitöltetnek veled egy tesztet, hogy "Te alkalmas vagy a programozásra?" és hát persze, hogy az jön ki majd hogy "Igen".

Látatlanul úgy, hogy soha nem programoztál elég necces elindulni egy szakirányba, mert jókat hallottál róla.

Meg azt is figyelembe kell venni, hogy hiába tudsz technikailag diploma nélkül, sokan megpróbálják és elbuknak. Online kb minden álláshirdetésben benne van, hogy szakirányú diploma kell vagy legalább legyen valamilyne diplomád. Szóval ha sikerül is betörnöd a szakmába, sokkal kevesebb lehetőséged lesz.

Ettől függetlenül vannak olyanok, akik sikeresek lesznek, de az ő sikertörténetükre nem szabad hagyatkozni, hiszen nem hallunk a maradék 1000 emberről aki elbukott, aki befizetett egy 1,5 milliós tanfolyamra, majd nem tudott elhelyezkedni. Dolgozni sem tudot a tanfolyam alatt ... majd sokkal rosszabb helyzetbe került, mint amiben volt.

Egy másik fontos dolog, hogy minden magyar tanfolyam túlárazott, hiszen máshogy nem is érné meg csinálni.

Itthon elkérnek több százezret alap dolgok megtanítására és el is kell kérni ennyit, mert nem lesz valami sok jelentkező és rájuk is sok időt kell fordítani.

Viszont egy külföldi online kurzusnál, ami lehet akár 700.000 diák is meg vesz, rettenetesen alacsonyak tudnak maradni az árak, úgy hogy sokkal több tudást lehet kiszedni belőle, mint bármilyen más itthoni tanfolyamból.

Pl.: Ezt én még évekkel ezelőtt megvettem, akkor még kb 40 órányi anyag volt rajta. Most mrá 120 órányi anyag van benne és majdnem 800 ezer ember vette meg.

[link]

Azóta java fejlesztő vagyok és rengeteg dolgo van ebben a 120 órában, amit én is tudnék még tanulni részletesebben.

Meg ezt a 120 órát nem úgy kell elképzelni, hogy ennyi idő alatt végzel is vele. Kb 4x120 órányi idő kéne, hogy megfelelően megtanulj mindent, ami itt van és még akkor sem tudnád, de már picit kapisgálnád a dolgokat.

Tehát 14 dollár befektetéssel tudsz venni 12 hétnyi tanulóanyagot ha beleőlsz egy főállásba fektetett heti 40 órát és garantálom, hogy egyetlen itthoni "Java fejlesztő" tanfolyamon sem mondanak el többet a témáról, mint itt.

Ez rettenetesen olcsó. A helyedben valami ilyennek kezdenék.

Ha meg most olyan ellenvetéseid vannak, hogy "Ez angolul van, én magyarul szeretnék tanulni", "Nem elég nekem a videó kurzus, az internet és a Udemy közössége, hogy megtanuljam. Nekem kell valaki mellettem, aki elmagyarázza", akkor már is egyértelmű a válasz, hogy nem neked való a szakma.

Hiszen munkahelyen sem lesz ott senki sem, hogy elmagyarázza a dolgokat. Én is rengetegszer futok olyan dologba, ahol hiába kérdeznék bárkit senki sem ért az adott témához nálam jobban, így egyedül kell kiharcolnom a megoldást.

2023. jún. 8. 11:00
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha szereted csinálni a munkád, akkor nem nehéz, csak kihívás!

Ha szeretsz folyamatosan fejlődni, és új dolgokat tanulni, akkor nem nehéz, csak egy "megoldandó feladat". Ez a helyes/normális hozzáállás a programozásban. (Persze lehetnek kivételek, szar projektek, elavult keretrendszerek, ocsmány kód stb, amiben dolgozni elég gáz tud lenni, de most ezektől tekintsünk el, és általánosságban nézzük a dolgokat.)

Azonban ha nem látod meg a szépségét a szakmának, és nagyon idegessé tesz a dolog rövid és hosszútávon is, és teherként éled meg, akkor nehéz is lesz, és nem is leszel boldog.

Szóval nagyjából a hozzáállásodon múlik, hogy nehéz vagy sem.

De minél nehezebb dolgokat kell megoldanod, annál tapasztaltabb leszel, és annál könnyebben fogod venni utána a kisebb akadályokat. Szóval az csak jó ha nehéz. Az egy kihívás, ami végsősoron a fejlődésedet szolgálja. És ha ezeket megugrod mindig így válasz seniorrá előbb vagy utóbb. Ami pedig szép pénzt is hozhat. És ha a munkád a hobbid is, az a legjobb.

2023. jún. 8. 12:41
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Helyetted nem tudjuk megmondani hogy neked nehéz lesz -e vagy sem.

Az elején mindenképpen az, mert nem látod át a programozás logikáját és nem ismered a programozási nyelvet.

Később pedig attól függ, ha jó problémamegoldó képességekkel rendelkezel akkor nem lesz nehéz, ha nem vagy jó problémamegoldásban akkor pedig szenvedni fogsz.

Mindenki úgy kezd hogy nem tudott előtte programozni :D nem születik senki programozási tudással.

Arra készülj fel hogy elhelyezkedni juniorként, főleg úgy hogy bootcampelsz nagyon nagyon nehéz, mert versenyezned kell az olcsó egyetemista gyakornokokkal, a tapasztalattal rendelkező frissdiplomásokkal és a bootcampesek tömkelegével.

2023. jún. 8. 19:11
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt javaslom, hogy ingyenes vagy olcsó anyagokból tanulj (kivéve, ha nagyon felvet a pénz).

Kismillió dolog van fent neten, írott anyagok, videók, előadások, minták, egész könyvek stb. (de még akár papíros könyvet is vehetsz olvasgatni a buszon/vonaton stb.).

Fizess be a prémium Chat GPT-re és attól is tudsz kérdezni sok mindent, szerintem tanulásban is sokat segíthet (csak azért oda kell figyelni, visszakérdezni, máshol is utánaolvasni, mert mond hülyeségeket is). Tképp inkább arra, jó, hogy összefoglalja a dolgokat, még egyszer megerősítsen abban, amit máshol is olvastál stb.

Ha kicsit belekóstoltál már akkor esetleg megint előveheted a tanfolyamra befizetés ötletét is, de még akkor sem feltétlenül érdemes/szükséges.

-

Én amúgy egy rövid ideig tanítottam egy kisebb, nem annyira pedigrés magyar coder iskolában (évekkel ezelőtt).

Ezek sem rosszak amúgy, csak az árukat nem érik meg.

Némelyik abban is segít, hogy végzés után valami nagyon kezdő álláshoz juss, ami azért nem rossz dolog.

Sok ilyen "gondoltam egyet és most akkor programozó leszek" ember jelent ott meg.

Akár idősebb, családos, középkorú emberek is, de persze volt huszonéves fiatal is.

Összességében 10-ből 6-nak már a #4-es által említett "Nem nehéz az alapokat megtunalni, szinte bárkinek meglehetne tanítani" sem ment...

Van aki enervált, motiválatlan volt, de olyan is volt, akin látszott, hogy szorgalmas, de nem áll rá az agya egyáltalán a dologra.

A 4 jobb tanuló végigment és el tudott kisebb cégekhez helyezkedni (kis fizetésért, gyakornok/gyenge junior szintre).

Két ember egy éven belül lemorzsolódott, belefásult, kiégett és visszament inkább tanulni mást, visszatért az eredeti szakmájához stb.

Összesen tehát 10-ből 2 volt, aki meg akart és meg is tudott kapaszkodni a szakmában és most jól keres, előre tudott lépni a szakmában, bejött neki.

Nem reprezentatív felmérés ez persze, de én kb. ezeket az arányokat láttam.

-

A programozással párhuzamosan meg kellene tanulnod angolul is.

Idővel olyan szinten, hogy komoly szakmai témákban céges megbeszéléseken is hozzá merj/tudj szólni a dolgokhoz.

Írás/olvasás is kell persze, de ott azért kis translate-ezés stb. tud segíteni, szóban a legnehezebb és legfrusztrálóbb a kommunikáció, ezért hoztam azt célnak.

Tapasztalataim szerint angolul ilyen szinten megtanulni ha nem is nehezebb, de tovább tart mint programozni megtanulni egy alap/közepes szinten.

Rengeteg magyar cég is külföldi ügyfélnek dolgozik, külföldi cég alvállalkozója stb.

(Mj.: Külön irányként még lehet német tudásból is profitálni (legalább aránylag tűrhető angol mellett) a sok német cég miatt. Erre lehet építeni karriert, bár a német cégek meg finnyásak sok tekintetben.)

-

Amúgy meg kicsit el vagy késve, "lefőtt a kávé".

A ChatGPT szerű cuccok miatt átrajzolódik a szakma.

Aki most már benne van a szakmában legalább 3-4-5 éve, harcedzett, jó kommunikációs képességű, gyűrődést bíró ember az talán "túléli" és az új világban is lesz valami szerepkör, ahova kell.

Ilyen n+1. középsz@r, csak magyarul tudó (és úgy is alig...) gyakornok-junior arc nem fog a mostani mértékben kelleni már. Főleg mire te odaérsz, hogy jelentkezz bárhova is...

Én csinálok állásinterjúkat, részt vettem felvételekben, juniorok mentorálásában stb. Nyilván minden céget, minden szegmenst nem ismerek, de azért van némi rálátásom.

Nekem már évekkel ezelőtt is hasztalan púp volt a hátamon a legtöbb magyar gyenge junior fejlesztő... de akkor még azért egy szükséges rossz, egy lenyelendő dolog volt mindez.

Most már a GPT időszakban az ilyen emberek felét fel sem venném (azért nyilván 1-2 jobbat igen).

-

IT területen is vannak még más dolgok, nem kell feltétlenül ilyen kódoló droidnak lenni.

Én inkább kitekintenék az üzemeltetés, szerverek (hardver és szoftver), hálózatok irányába. Komolyabb rendszergazda karrier, esetleg úgynevezett "devops" témák stb.

Ilyen emberre is van igény, kicsit talán kevesebbet fizet (többnyire) mint egy ultra sztár programozó pozíció, de stabilabb, jövőállóbb szerintem.

2023. jún. 9. 13:51
 10/11 anonim ***** válasza:

9#

Mondjuk az üzemeltetés sem feltétlenül "jövőállóbb".

Pl.: Microsoft OpenAI "együttműködése" szerintem elég durván befolyásolja az Azure jövőjét. Simán elképzelhető, hogy hamarabb automatizálják a cloud native devops feladatokat nagy részét és növelik meg annyira a mostani devopsosok produktivitását különféle eszközökkel, hogy csak fele annyi kell majd mint most.

Az a legidőtállóbb ha valamilyen döntési pozícióba jutsz. Onnantól kezdve mindegy, hogy az aladtad történő implementálás milyen módon történik. Nem fogja befolyásolni a munkád, hogy a fejlesztő alattad keresi a milliókat vagy valami AI asszisztenciával egy tök áltagos bérért, 10x túljelentkezéssel csinálják. A döntéshozatali munka továbbra is hasonlóan jó lesz.

2023. jún. 9. 14:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!