Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Tehát mégis csak gáz van, ugye?

Tehát mégis csak gáz van, ugye?

Figyelt kérdés

Nyílt levélben kéri számos tudós, kutató és tech-vezér az Open AI-t és más mesterséges intelligenciával kísérletező cégeket, hogy legalább hat hónapra függesszék fel a tevékenységüket: az aláírók között olyan nevek bukkannak fel, mint Elon Musk, a SpaceX, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Steve Wozniak, az Apple társalapítója vagy Yuval Noah Harari történész, író, professzor.

A Future of Life non-profit kutatóintézet petíciójában azt írják, hatékony mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor szabad kifejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a hatásaik pozitívak, a kockázatok pedig kezelhetők lesznek.

Hát, ehhez mit is lehetne hozzátenni?

Mégis veszélyt jelent az MI nem csak a munkánkra, de az emberiségre is.

2023. márc. 30. 20:27
1 2 3 4 5 6
 31/56 A kérdező kommentje:

"Ezek a technológiák jelenleg egyetlen dolog miatt veszélyesek:"

A fauszt!

Ez még a betanítási fázis, a userek maguk tanítják az MI-t. Most még abban a korban leledzik, amiben a google translator volt tizen évvel ezelőtt. A különbség annyi, hogy a ChatGPT sokkal előbb fog jósági fokot elérni.

Azt is jó tudni, hogy, bár általános informernek tényleg csapnivaló, de programfejlesztésre már most is elég patent, és abban nem is hibázik olyan elviselhetetleneket.

Én a dologban ott látom a korlátot, hogy ha csak 10 %-ban téved, az már elég ahhoz, hogy használhatatlanná minősítsem, hiszen ekkora bizonytalansági faktor már szörnyen számottevő. Na meg, kinek kellene egy olyan személyi asszisztens, aki egy üzleti út megszervezése során, mondjuk Cambridge belvárosa helyett valami argentin tanyán bérelne szálláshelyet?

Arról nem is beszélve, hogy egyik pillanatban ugyanarról a dologról teljesen más a véleménye, mint volt harminc perccel korábban.

2023. ápr. 9. 19:30
 32/56 A kérdező kommentje:
Jaj lemaradt a slussz, hogy a veszély nem abban áll, amit most produkál, hanem abban, ami lehetőség benne lakozik.
2023. ápr. 9. 19:34
 33/56 anonim ***** válasza:
100%
31: Én programozásra is próbáltam, arra is elég csapnivaló. Van, amikor a saját kódját úgy 4. nekifutásra működőképessé tudja tenni, ha leírod a pontos hibaüzeneteket amit kapsz. De sokszor van olyan, hogy kitalál random dolgokat , hogy ezt és azt a framework beállítást használd amikor hírből nem létezik olyan az adott frameworkben, aztán sűrű elnézések közepette hiába írkálod a kapott hibákat, újabb légből kapott argumentumokat és beállításokat, nem létező dolgokat ír, majd újabb "jajj valóban nincs ilyen, de próbáld ezt", 8-10 ilyen iteráció után én azt mondom, ez még kevés.
2023. ápr. 9. 19:48
 34/56 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy mivel bíztad meg és milyen nyelven kérted a megoldást de én a tieddel ellentétes megállapításra jutottam. A hibái egészen aprók, olyan tipusúak, mintha egy olyan ember írná a kódot, aki közben másra is oda kell, hogy figyeljen, ami aztán hamar valami tévedést generál. Egy-egy függvényt olykor remek készséggel ír meg, bár tény, hogy a kódminőség időről időre elég hullámzó.
2023. ápr. 9. 19:57
 35/56 A kérdező kommentje:
A nálam megesett hibák leggyakrabban azok, hogy nem deklarált változókra hivatkozik, vagy hogy egyes változókat olyan azonosítókkal lát el, amiket egy-egy függvény már lefoglalt.
2023. ápr. 9. 20:00
 36/56 anonim ***** válasza:
34: Vannak dolgok amikor keveset hibázik, pl. egy alap felületet egész jól összerakott javaFX-ben amiből csak annyi hiányzott, hogy meg is jelenjen, így indítás után nagy semmi fogadott, de ez könnyen javítható. Ha komplexebb feladatra kéne (tehát ha valami olyannal bíznád meg amiben segítségre szorulsz mert te magad nem tudod hogyan oldd meg, na ott már hamar jönnek a fentebbi dolgok.) Persze lehet, hogy 5 év múlva máshol tart már. Jelenleg az is nehezíti a felhasználást, hogy ugyanarra a kérdésre percek múlva nem ugyanaz, esetleg merőben eltérő válasz generálódik, tehát lehetetlen olyan területekre integrálni, ahol fontos a konzisztencia. Például ügyfélkommunikációs chatrobotba építésnél eléggé rosszul jönne ki ha ugyanarra a kérdésre nem mindig ugyanaz a válasz, esetleg egyszer tudja a választ, máskor fogalma sincs és hantázik. Ha pedig valamire üzletileg nem lehet számítani az nem jó alternatíva.
2023. ápr. 9. 20:06
 37/56 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

csak par szot elolvastam itt-ott

en orulok az MI nek

nem veszely ez egyaltalan, a gep ontudatra ebredese

nem az lesz mint a filmekben legalabbis az erosen fekete-feher elhatarolasu filmekben

kisse az Uj Matrix mar jobban megmutatta milyen lesz

a gepek es emberek nem szemben allnak egymassal majd hanem gep geppel is szemben all

igy nem kerul tisztessegtelen elonybe az "erosebb, okosabb"

persze mondhassuk hogy errol szol kerdesed ettol felnek

nem, attol felnek hogy beka segge allatt van a tudasuk, es felnek hogy a gep okosabb lesz es megtanitja az elesetteket, felkarolja oket

pont akiket partolsz gogy milyen jo hogy MI t veszelyesnek tartjak,

pont ok az emberiseg ellensege

csak magukal torodnek a profitukkal hasznukkal, hogy ok iranyitsanak mindent, hogy az emberek tolluk fuggjenek

ok legyenek az Istenek,

ne pedig egy fuggetlen entitas ami az egesz emeberisege, hanem a hatterhatalom maradjon az Isten ahogy eddig is

ettol nem tudom miert felsz, sajnos mire az MI Istenne valik az sok evtized minimum is, sok sok, talan a jovo evszazadban se lesz meg

mint amivel kezdtem

beka segge alat vagyunk, es csak sulyedunk melyre melyre

Cameron nem tudta meg felhuzni a lecet

2023. ápr. 9. 21:31
 38/56 anonim ***** válasza:
37: Igazából az is egy reális veszély, mint amit ma a youtuberől tanult ácsok/kőművesek kókányolnak vállalkozó címen. Szóval a " es megtanitja az elesetteket, felkarolja oket" rész visszaüthet, van így is elég sz_r minőségű indiai gánymunka, nem szükséges, hogy az AI által a nyugdíjas Gizike néni írja meg az orvostechnikai műszerek kódjait, mert ez nem biztos, hogy bölcs irány.
2023. ápr. 9. 21:57
 39/56 A kérdező kommentje:
Mesterséges intelligencia által készített képpel nevezett a fotós, a zsűri rögtön neki ítélte az első helyet
2023. ápr. 19. 07:07
 40/56 A kérdező kommentje:

a verseny hivatalos oldalán az ismertetőbe azt írták róla, hogy „egy kísérteties fotó két különböző generációból származó nőről, amely a negyvenes évek családi portréinak vizuális nyelvét idézi”.

Itt jön a csavar a történetben, a Vice írása szerint ugyanis a képet nem a német fotós, hanem a mesterséges intelligencia készítette. Eldagsen szándékosan küldte be így a pályaművet, de közben nem a nyeremény motiválta, hanem az, hogy a művészvilág, s vele együtt a fotós szcéna a saját bőrén tapasztalja meg, hogy adott esetben mennyire veszélyes lehet az AI a szakmájukra, ezzel együtt pedig szorgalmazza, hogy mielőbb induljon meg az intenzív párbeszéd a szakmabeliek között. Az elmondottakat alátámasztja, hogy amikor a szervezet őt hozta ki győztesnek, azonnal visszautasította a díjat.

„Azért jelentkeztem, hogy lássam, felkészült-e a verseny az AI-képekre. Hát, nem” – nyilatkozta a német fotós, majd úgy folytatta: „Nekünk, a fotós világnak nyílt vitára van szükségünk. Beszélnünk kell arról, hogy mit tekintünk fotózásnak és mit nem. Hogy elég erős-e a közösségünk ahhoz, hogy engedjük a mesterséges intelligenciának, hogy képeket hívjon életre, vagy éppen ellenkezőleg, nagy hiba lenne az egész. Remélem, azzal, hogy visszautasítottam a díjat, felgyorsul a folyamat.”

2023. ápr. 19. 07:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!