Tehát mégis csak gáz van, ugye?
Nyílt levélben kéri számos tudós, kutató és tech-vezér az Open AI-t és más mesterséges intelligenciával kísérletező cégeket, hogy legalább hat hónapra függesszék fel a tevékenységüket: az aláírók között olyan nevek bukkannak fel, mint Elon Musk, a SpaceX, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Steve Wozniak, az Apple társalapítója vagy Yuval Noah Harari történész, író, professzor.
A Future of Life non-profit kutatóintézet petíciójában azt írják, hatékony mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor szabad kifejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a hatásaik pozitívak, a kockázatok pedig kezelhetők lesznek.
Hát, ehhez mit is lehetne hozzátenni?
Mégis veszélyt jelent az MI nem csak a munkánkra, de az emberiségre is.
"Ezek a technológiák jelenleg egyetlen dolog miatt veszélyesek:"
A fauszt!
Ez még a betanítási fázis, a userek maguk tanítják az MI-t. Most még abban a korban leledzik, amiben a google translator volt tizen évvel ezelőtt. A különbség annyi, hogy a ChatGPT sokkal előbb fog jósági fokot elérni.
Azt is jó tudni, hogy, bár általános informernek tényleg csapnivaló, de programfejlesztésre már most is elég patent, és abban nem is hibázik olyan elviselhetetleneket.
Én a dologban ott látom a korlátot, hogy ha csak 10 %-ban téved, az már elég ahhoz, hogy használhatatlanná minősítsem, hiszen ekkora bizonytalansági faktor már szörnyen számottevő. Na meg, kinek kellene egy olyan személyi asszisztens, aki egy üzleti út megszervezése során, mondjuk Cambridge belvárosa helyett valami argentin tanyán bérelne szálláshelyet?
Arról nem is beszélve, hogy egyik pillanatban ugyanarról a dologról teljesen más a véleménye, mint volt harminc perccel korábban.
csak par szot elolvastam itt-ott
en orulok az MI nek
nem veszely ez egyaltalan, a gep ontudatra ebredese
nem az lesz mint a filmekben legalabbis az erosen fekete-feher elhatarolasu filmekben
kisse az Uj Matrix mar jobban megmutatta milyen lesz
a gepek es emberek nem szemben allnak egymassal majd hanem gep geppel is szemben all
igy nem kerul tisztessegtelen elonybe az "erosebb, okosabb"
persze mondhassuk hogy errol szol kerdesed ettol felnek
nem, attol felnek hogy beka segge allatt van a tudasuk, es felnek hogy a gep okosabb lesz es megtanitja az elesetteket, felkarolja oket
pont akiket partolsz gogy milyen jo hogy MI t veszelyesnek tartjak,
pont ok az emberiseg ellensege
csak magukal torodnek a profitukkal hasznukkal, hogy ok iranyitsanak mindent, hogy az emberek tolluk fuggjenek
ok legyenek az Istenek,
ne pedig egy fuggetlen entitas ami az egesz emeberisege, hanem a hatterhatalom maradjon az Isten ahogy eddig is
ettol nem tudom miert felsz, sajnos mire az MI Istenne valik az sok evtized minimum is, sok sok, talan a jovo evszazadban se lesz meg
mint amivel kezdtem
beka segge alat vagyunk, es csak sulyedunk melyre melyre
Cameron nem tudta meg felhuzni a lecet
a verseny hivatalos oldalán az ismertetőbe azt írták róla, hogy „egy kísérteties fotó két különböző generációból származó nőről, amely a negyvenes évek családi portréinak vizuális nyelvét idézi”.
Itt jön a csavar a történetben, a Vice írása szerint ugyanis a képet nem a német fotós, hanem a mesterséges intelligencia készítette. Eldagsen szándékosan küldte be így a pályaművet, de közben nem a nyeremény motiválta, hanem az, hogy a művészvilág, s vele együtt a fotós szcéna a saját bőrén tapasztalja meg, hogy adott esetben mennyire veszélyes lehet az AI a szakmájukra, ezzel együtt pedig szorgalmazza, hogy mielőbb induljon meg az intenzív párbeszéd a szakmabeliek között. Az elmondottakat alátámasztja, hogy amikor a szervezet őt hozta ki győztesnek, azonnal visszautasította a díjat.
„Azért jelentkeztem, hogy lássam, felkészült-e a verseny az AI-képekre. Hát, nem” – nyilatkozta a német fotós, majd úgy folytatta: „Nekünk, a fotós világnak nyílt vitára van szükségünk. Beszélnünk kell arról, hogy mit tekintünk fotózásnak és mit nem. Hogy elég erős-e a közösségünk ahhoz, hogy engedjük a mesterséges intelligenciának, hogy képeket hívjon életre, vagy éppen ellenkezőleg, nagy hiba lenne az egész. Remélem, azzal, hogy visszautasítottam a díjat, felgyorsul a folyamat.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!