Mi bajuk van az embereknek a mac-en fejlesztéssel?
Sokszor hallom, hogy szidják a fejlesztők a macOS-t, és inkább a windowst vagy linuxot preferálják.
Azonban én pont fordítva látom a dolgokat. A windows-zal szemben számomra rengeteg előnye van. Nem sorolnám fel mindet, de legutóbb pl belefutottam, hogy nem tudtam windowson szállítási rétegnél alacsonyabb szintű protocolra socketet csinálni, mert egyszerűen a windows nem hagyja, csak ha felrakok valami 3rd party drivert.. Macen gond nélkül le tudtam ezt fejleszteni. Unix parancsokat értelmező shellem is van alapból. Ráadásul rengeteg dolog pont, hogy windowson működik máshogy (socketek, threadek, stb).
A linuxszal szemben pedig azt az előnyt látom, megbízható, robosztus, jó a támogatása, jobb szoftverek elérhetőek, stb. És nem volt eddig olyan feladat, amit ne tudtam volna megoldani macos-en, de linuxon igen.
Szóval igazából én a macos-ben azt látom, mintha a windows és a linux legjobb részei lennének vegyítve. Miért szidják még is, és miért nézik le az emberek?
Amerikai startup világban dolgozom fejlesztőként - nem is hallottam még olyat, hogy nem szereti egy fejlesztő a macOS-t / Mac-et fejlesztéshez. Mindenki azzal dolgozik, cégek azt adnak.
Igaz, web applikáció fejlesztésről van szó.
"És nem volt eddig olyan feladat, amit ne tudtam volna megoldani macos-en, de linuxon igen."
Mondjuk én sem találkoztam még olyan feladattal, amit Linuxon ne tudtam volna elvégezni, más platformon meg igen.
Az én véleményem szerint ezek is okok lehetnek:
1. Az anyagiak
Az Apple drága, a macOS-t pedig nem lehet bármely gépre egyszerűen csak úgy feltelepíteni. Míg a Windows operációs rendszert akár pár ezer forintért is be lehet szerezni, a Linux pedig ingyenes, és ezeket szinte bármilyen konfigurációval rendelkező PC-re, laptop-ra telepíthetőek. A Windows és a Linux könnyen elérhető, a macOS kevésbé.
2. Sok féle programozó van
Attól függ, hogy milyen fejlesztőről van szó.
Ha valaki Windows-ra fejleszt desktop alkalmazást (pl. C#-ban), az aligha fogja a macOS-t használni - könnyebb tesztelni is Windows-on.
Ha valaki webre fejleszt (pl. PHP-ban), azt bármely operációs rendszeren meg tudja tenni.
Ha rendszergazda az illető, akkor valószínűleg az a Linuxot fogja jobban preferálni belső hálózat kiépítéséhez, ehhez a macOS kicsit drága lenne, a Windows pedig nem stabil.
Nem mindenki csinál ám "szállítási rétegnél alacsonyabb szintű protocolra socketet".
3. A Windows a legelterjedtebb
Statisztikák szerint a Windows-t használják a legtöbben. Így lehet megszokta az adott programozó, vagy éppenséggel arra kell fejlesztenie programokat.
A nagy számokból adódóan lehetnek olyanok is, akik nem szeretik vagy utálják a macOS-t (még ha nem is használták), vagy a macOS-t dicsérő embereket (mondhatni "sznobok").
Nincs probléma vele, sok fejlesztő azt preferálja és van itthon 1-2 cég ahol csak Mac-et használnak.
Pl.: Hearsay
Viszont a szoftverfejelsztés olyan tág terület, hogy nem lehet általánosságban beszélni róla, így vannak olyan területek, ahol a mac használhatatlan. Péládul van rengeteg ipari szoftver, ami macre nincs lefejlesztve és nincs rá altenatíva. Vagy ha van elég bugosan működik, mert elég kevesen használják és minek támogassák azt a 1.000 felhasználót ugyan úgy mint a windowson/linuxon lévő 10.000 felhasználót...
Hát én nem nagyon hallottam mediorokat vagy senior fejlesztőket a mac-et szidni. Az is csak os, ami ha neked jó és a munkád során nem hátrány, akkor használod. Én cybersecurity területen dolgozok R&D területen meg tool-okat fejlesztünk/árulunk és ilyesmi. Mi kb minden nyelven is programozunk, leggyakrabban c#, c/c++, assembly. Ettől függetlenül viszont mac-et használunk, mert egy teli tuningolt i9-essel teljesen jól megvagyunk és tudunk elég izmot adni a virtual machine-oknak.
Nekem személy szerint mac maga a UI, anyaghasználata miatt tetszik na meg hogy unix alapú (!), de nem kell annyit szenvedni vele, mintha linuxot használnék.
A pénz pedig IT területen nem számít, szóval nincs olyan, hogy drága, pláne hogy a cég fizeti:D de most aki programozó, az magának is bármikor tud venni egyet.
De a lényeg, hogy nincs olyan, hogy legjobb os vagy legjobb nyelv, ezek mind feladat függőek, csak eszközök egy project megvalósításához. Mindegyiknek van előnye és hátránya is, nem lehet feketén meg fehéren tekinteni rá. A mac pl ár-érték arányban borzalmas, a windows idegesítő, a linux meg sok felesleges szenvedés. Viszont mindegyik jó a maga módján, mindegyiket lehet szeretni valamiért:)
A területen amin dolgozom senki nem használ macet mert nincs rá szoftver, ami van az évekkel le van maradva és bughalom, javításra meg hiába vársz mert isten tudja hány száz windowsosra ha jut egy maces. Linuxszal ugyanez a helyzet, bár elterjedtebb.
Teljesen területfüggő. Az viszont marhaság, hogy a linux és a windows legjobb részei lettek vegyítve, a macos a hülyebiztosságra megy, a linux meg a szabadságra, windows valahol a kettő között van. Személy szerint a túlzott biztonsággal az agyamra megy a macos és az ios is, azért kattintottam oda ahova mert oda akartam, dolgozni szeretnék, nem harcolni a szoftverrel hogy engedje el a kezemet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!