Programozók mesélnétek, válaszolnátok egy kèt kérdésre?
A helyzet az, hogy pályaválasztás előtt állok és érdekel is illetve szeretek is programozni, gondolkodni egy adott problémán. Arra lennék kíváncsi, hogy ha van egy olyan feladat amit nem tudtok megoldani esetleg elakadtok benne akkor kaptok segítséget?
Igazából ez az egy félelem van bennem a pályaválasztás kapcsán, hogy mi lesz ha kapok egy feladatot és nem tudom megoldani..
Jelenleg gimiben alap szinten programozunk javaban,pascal meg egy kis python.
Nem rendelkezem átlagfeletti programozó/matematikai/logikai skillekkel, de érdekel és szívesen is csinálom szerintetek érdemes így is belevágni? Előre is köszi.
Mennyire fontos manapság, hogy ki hol végez például bme? Az előnynek számít vagy senkit sem érdekel, hogy hol végeztem az egyetemen?
Illetve mennyire volt hasznos az egyetemi képzés utólag visszatekintve?
Ha elakadsz munkában, akkor egyrészt ahogy írták google a barátod, másrészt ott vannak a seniorok és segítenek neked. Nyílván nem folyamat zaklathatod őket és ha kétszer kérdezed meg ugyanazt annak nem fognak örülni, de ő nekik az is feladatuk, hogy segítsék a juniort a fejlődésben.
Nagyon jó válaszokat kaptál, annyit tennék csak hozzá, hogy az angol nem előny, hanem alapvető elvárás. Az hogy tudsz-e folyékonyan beszélni, na az előny, de hogy a szövegértésed C1, az alap kell hogy legyen. Egyszerűen minden dokumentáció és bármilyen segítség ha elakadsz angolul van, meg igazából minden egyéb amire csak gondolni tudsz angolul lesz. Ha nem beszéled a nyelvet az nem akkora gond, mert hát sokunk nem tudja gyakorolni, meg a lengyel kollégák is borzalmasan tudnak angolul:D de ha nincs szövegértésed C1 szinten angolul, akkor nem leszel programozó.
De szerintem ez még mindig baráti elvárás, mert ez az egyetlen szakma ahol diploma nélkül is halálra keresheted akár magadat, csak tudj angolul és érts ahhoz amit csinálsz, ennyi az elvárás. Na meg hogy tudj egyedül tanulni, mert neked kell folyamatosan fejleszteni magadat, mem fog senki segíteni.
Konkrét programozás beli problémába nem szoktam ütközni.
Az van, hogy nem tudom, hogy adott frameworkkel hogyan kell adott dolgot megoldani.
Ilyenkor google.
Unalmas, "nem jut eszembe a syntaxis" kérdésekre vagy éppen optimalizálásra meg ChatGPT-t szoktam mostanában, mert konkrétan leírom neki, hogy "Ebből és ebből az objectból szeretnék egy olyan Map-et, ahol X attribútum alapján vannak listákba rendezbe. Ehhez meg használt a java stream api-t" és megcsinálja.
Konkrétan gyorsabb mint nekem szórakozni azzal, hogy rákeressek a neten, hogy pontosan mi a syntaxis.
5 éven belül szerintem max a "kódoló majmok" lesznek leváltva.
Akárhogy is, az, hogy a komplett szakma megy a levesbe 5 éven belül, úgy gondolom, nem kellően megalapozott állítás.
De, majd meglátjuk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!