Ahhoz, hogy valaki AI developer/engineer legyen, milyen utat kell bejarni, mit kell tudni? Pl a machine learning az jo alapot ad?
Erős matek, kiváltképp erős statisztika, erős programozási ismeretek. MSc az általában alapelvárás de bizonyos cégeknél a PhD is (legalábbis mindenképp előny). Nagyon felkapott az machine learning téma a tudományos világban is, legegyszerűbben úgy lehetsz AI Engineer ha valamilyen kutatóintézetben vagy tudományos projekten dolgozol az egyetem mellett ahol machine learning algoritmussal oldanak meg valamilyen felmerülő problémát. Ha az MSc / PhD végzettség mellé társul nemzetközi publikációd, hivatkozások és jó h-index érték az nagyon nagy előny hogy multi környezetben is AI osztályon dolgozz a későbbiekben. Én ezt az utat jártam be, jelenleg amerikai cégnél dolgozom AI Engineerként, ML algoritmusok fejlesztésével foglalkozom, Magyarországon segédkutatóként / kutatóként voltam alkalmazva, majd Data Scientist pozícióban egy multiban.
(Magyarországon egyébként tapasztalatom alapján nem terjedt el annyira az AI Engineer megnevezés vagy munkakör, inkább Data Science egyik részterülete)
#1-et azzért korrigálnám, mert msc és phd az az ML matekosabb tetületeire kell.
Kb erre úgy gondolj, mint a programozásra. Ott is lehetsz frontend fejlesztő vagy írhatod a SpaceX űrhajóján használt softwaret is, ami nyílván nagyon nehéz. Tehát az, hogy ML területen dolgoznál, az nagyon nagyon tág fogalom.
#1-nek igaza van, ha a legújabb technológiákkal szeretnél foglalkozni és CSAK ML algoritmusok optimalizálásával/implementálásával foglalkoznál. De azért nem csak ebből áll a világ. Pl startupnál ML poziban már működő modelleket implementálsz és nem kell sokat szenvedned vele, de cserébe rád hárul az adatok tisztogatása/előkészítése is. Akkor ilyen munkakörbe bárhol belefuthatsz, egyedül multiknál különül csak ez el nagyon.
De multiknál sem mindrgy, hogy melyikhez mész és mit csinálsz. Általában a legtöbb munkához msc elég, vagy matek bsc az infós diploma mellé. Itt nem a legújabb technológiák fejlesztésével fogsz foglalkozni, ezért nem kell nevetségesen sok matek, de azért fontos az erős ismerete.
Tehát rajtad áll, hogy mi a célod és ne keserítsen el, ha pl nincs kedved phd-t csinálni, anélkül is lehetsz ML engineer. Viszont egy dolog nagyon fontos, hogy a többváltozós kalkulusig bezárólag ismerd a függvényeket, neved egyetemi vagy matek bsc szintű valszám és statisztikai ismeretekkel rendelkezz és linalg I kézség szinten menjen, legalábbis a mátrixokkal úgy tudj dolgozni, mint a rendes egész számokkal.
#2 koszi a valaszt
.
#4 apum nyugdij utan vegzett el egy freecodecamp html kurzust es mar seniorkent vettek fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!