Ez mennyire valóságos?
Kamu!
Ezt csak azok a gyíkok terjesztik, akik nem képesek elvégezni egy egyetemi képzést, netán még érettségi bizonyítványt sem tudtak szerezni.
Ez attól függ, hogy mi a szak és mi az, amit az illető dolgozni szeretne. Pl én használom az egyetemi tudásomat. De nem is érzem hogy lennének fölösleges tárgyaim. Rosszak vannak, de a szándékot értem.
Meg persze függ az illető életképességétől is, hogy egyrészt mi az amit tényleg megtanul, másrészt tud-e gondolkodni, ha már a probléma megoldásához megfelelő eszközei megvannak és tudja-e alkalmazni a tudását.
Az egyetemnek nem feladata a munkára felkészítenie, hiszen sokkal többféle munkát lehet végezni, mint ahány tárgy van. Plusz ugye cégenként meg bizonyos időközönként változnak dolgok.
Az egyetem alaptudást ad, amivel már könnyen megtanulod azt, amit a munkahelyen kell csinálnod és keretrendszer megtanulása után hasznos vagy a cégnek.
Bizonyos tudást nem csak egyetemi keretek között lehet megszerezni.
Én elégedett vagyok azzal, amit egyetemen kaptam. És a cégek is. Igaz, a diploma önmagában nem sok, de az egyetemen rengeteg extra lehetőség van. Fontos, hogy ha valaki egyetemre jár részt vegyen valamiben, amivel kiemelkedik. Ez lehet szakkoli, szakmai tapasztalat, versenyzés vagy pl kutatás. Az nem ér sokat szerintem, hogy valaki minimumon elvégez egy szakot. Nem fog tudni semmit.
ahol kerik a diplomat az csak egy szuro szamukra
ok is ugyanugy kirugnak ha a gyakorlatban viszont nem tudod megtenni amit akarnak
de ezzel kiszurik azokat akik csak papir nelkul zseni "hackernek" erzik magukat mikozben valojaban nem azok mert a kiszabot feladatokat nem kepesek elvegezni
hogy papirnelkul vannak okosabbak az mas kerdes de ok feltalaljak magukat diplomas allashirdeteseken kivul
Teljesen más irányból közelítem meg, amit még nem írtak.
Most az utóbbi hétben kitöltöttem több tesztet egy cégnél, ami szimplán egy webes backend pozícióhoz kellett. Tehát nem kell semmi olyanra gondolni, ahol komoly matek tudás kéne vagy éppen bármilyen.
Mégis egyik programozós feladatban egy komolyabb kombinatorikai kérdést kellett megválaszolni, amit biztos nem tudnék ha egyetemen nem tanultam volna. Nekem ez egy sor volt és kb 10 perc, mire rájöttem.
(Amúgy erre volt kb 1 óra)
Viszont ha valami nem tudja hogy kell ezt a feladatot megoldani, akkor biztos különféle esetekre szétbontással, iterációkkal meg mindennel próbálkozott volna és lehet úgy is meg lehet csinálni, de ha arra ránéz a javító, elhányta volna magát.
Meg volt egy ilyen critical thinking teszt, ahol szintén rengeteg könnyebb kombinatrikai kérdés volt, amit szerintem sokan megválaszoltak volna, de itt kb 40 kérdés volt 15 percre, tehát nem mindegy, hogy 10 mp alatt vágod rá, vagy 3-4 percen át gondolkozol 1-1 ilyen válaszra. Meg ezen kívül itt volt pár egyszerűbb számolás, ami megint csak sokan tudtak volna, de nem ennyi idő alatt.
Ezen kívül ha rákeresel a neten vannak tanulmányok, hogy a továbbtanulással növelhetet picit az IQ-dat is, így eleve könyebben indulsz neki az ilyen típusú teszteknek, ha nem is jut eszedbe a megoldás. Meg persze egyetemen annyi elgondolkodtató problémával találkozol, hogy szerintem jobban teljesítesz az ilyen típusú teszteken.
Nagyon nem mindegy, hogy hol dolgozol utána. Valahol tényleg soha nem kapsz olyan feladatot.
De én pl prog info msct végeztem és az ott tanultak viszonylag nagy részét alkalmaztam már a munkám során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!