BSc után megéri MSc-re menni? Mennyi pluszt jelent?
Bár én nem IT hanem data science, finance és economics területről tudok neked válaszolni. Én szintén nem ajánlom neked az itthoni mestert, csak ha nincs más választásod. Ahogy itt írják, el lehet pötyögni levelezőn vagy estin és megcsinálod papírért, egy fokkal jobb lesz tőle a CV de olyan nagy pluszt nem ad.
A külföldi csak akkor ajánlatos ha nívós a képzés és az egyetem is, tényleg nagy terveid vannak vele, érdekel a szakma mélységében és esetleg a tudás mellett további kapcsolatot is akarsz építeni vagy kint maradni külföldön.
Egyébként meg mindenhol azt látom, hogy a jó alapanyagból gyúrt szakemberek maguktól is meg tudják tanulni az MSc anyagot, hogy ha szükségük van rá. Szóval nagyon kell mérlegelned, hogy megtérül-e 2 év plusz a belefektetett pénz, plusz az a pénz amivel kiesel a munkaerőpiacról.
Ártani nem árt, jó ha van, de nem feltétlen szükséges, cserébe akkor nagyon jónak kell lenned.
"Szóval nagyon kell mérlegelned, hogy megtérül-e 2 év plusz a belefektetett pénz, plusz az a pénz amivel kiesel a munkaerőpiacról."
Mondja ezt egy pénzügyes. lol
A tanulás a legjobb befektetés. Csak nagyon-nagyon szerény, 20 ezer forint jövedelmi pluszt vegyünk, a BSc-hez képest.
Ez évente, jelenértéken 240 ezer, negyven évre majdnem 10 millió forint anyagi előnyt jelent. Ehhez jön bónuszként a jobb státusz, az esetleges vezetői pozíció és a nagyobb megbecsültség.
Tudod, két gonbd is van a megjegyzéseddel.
Az egyik, hogy én nem azt prezentáltam, hogy mennyire képes, hanem azt, hogy mi az elvi minimuma az MSc plusznak. A másik, hogy valóban nem így működik, de éppen ezért nem lehet kategorikus választ adni a kérdésre, mert személyiség függő, képesség függő a dolog.
Szinte mindenki tudja, hogy MSc-ből az általam írnál nagyságrenddel többet lehet kihozni, mind anyagi előny, mind pozíció tekintetében. Sok cég eleve bezárja a kapuit a BSc-s előtt. Ezért is találtam furcsának a hozzászólást, amire reagáltam.
#12, mi az ami nem tetszik pontosan? 5 év seniority után már a kutya nem néz rá, hogy most van-e mestered vagy nincs, az számít, mit csináltál a szakmádban és szerintem ez hatványozottan igaz egy IT szektorban, mintsem egy pénzügyben ahol egy nívós amerikai vagy londoni diploma, esetleg MBA azért elég sokat ér. De az a helyzet, hogy már az USA-ban is kezdik megkérdőjelezni az MBA értékét, mert itt 100 ezer dolláros tételekről beszélünk, miközben sokaknak lehet, hogy egyáltalán nem ad akkora pluszt sem szakmailag, sem anyagilag.
A státuszt meg hagyjuk, bár tudom vannak emberek akik a Dr. , PhD, MBA stb elő- vagy utótagokra verik a nyálukat:) Mondom ezt úgy, hogy két mesterdiplomám is van és később csináltam egy MBA-t is. Nem tudnám lebontani, hogy mekkora pluszt adott. Nem mondom, hogy nem számított, de nem tudnám azt se mondani, hogy fixen X összeggel többet kerestem miatta. Ez ennél komplexebben tevődött össze és egy idő után már a vállalkozásaimból és befektetéseimből éltem, nem az irodai munkából.
"Sok cég eleve bezárja a kapuit a BSc-s előtt"
Mondasz pár ilyen céget kérlek? Köszönöm.
"5 év seniority után már a kutya nem néz rá, hogy most van-e mestered vagy nincs, az számít, mit csináltál a szakmádban"
Egy remek karrier valóban képes némileg ellenpontozni a mesterdiploma hiányát, de, a gond ott van, hogy az új cégnél az előéletre való rálátás szimpla sorokban jelenik meg csak (CV), amikor meg valaki alkalmazást nyer, akkor utána legfeljebb annyit könyvelnek el, hogy na, ez az ember bevált. A helyi elfogadtatásért mindig meg kell küzdeni, max akkor nem, ha úgy hivnak, hogy Peter Norton vagy Linus Torvalds.
#16os vagyok, és természetesen igaza van a #18-asnak, egy bizonyos szinten. Eleve vezetői pozíciók betöltéséhez azért mindenképp előny, de pl vannak olyan data science területek ahová MSc vagy PhD alatt szóba sem állnak veled, ahová nagyon high level kell. Szintén a pénzügyi világban is ismerek ilyen cégeket azért, IT-ról ebből a szempontból nehezen tudok nyilatkozni. De egy McKinsey, Goldman Sachs, HFT algoritmusokat fejlesztő cégek, nagy befektetési alapok szintén mesterdiplomások közül keresgélnek a komolyabb pozíciók betöltéséhez.
Viszont egy BSc-s is lehet kiváló szakember és lehet kiváló CV-je, szakmai tapasztalata, amivel fel tudja küzdeni magát. Az meg a másik, hogy annyit még hozzátennék, olyan erős alapképzésre jártam, ami szinte felért pár mesterképzés erősségével. A mester első évében tulajdonképpen új dologról nem is hallottam, csak ismétlés volt, az utolsó évben volt pár niche terület amibe nagyobb betekintést adott. Valamennyire gyakorlat és közösség orientáltabb volt már az oktatás, mint az alapképzések nagyon nagy része, és szakmailag motiválóbb volt a közeg. Csak hogy a másik oldalát is felvillantsam a kardnak. Nekem az a konklúzióm, hogy ha újrakezdeném, nem csinálnám újra mind a hármat, mert annyi pluszt nem adott, ellenben lehet rengeteg könyvet és anyagot tanulni-olvasni a neten. De ezt is szakmája válogatja. Ha érdekelne a természettudományos kutatás pl, akkor nyilván ott egy PhD is számíthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!