Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Érintésre reagáló lámpa...

Érintésre reagáló lámpa játékra programozás lehetséges?

Figyelt kérdés

Szóval a kérdésem kicsit összetett. Egy ötletem volna egy játék. Erre keresem az utat, hogy merre érdemes elindulni.

Ez a videó inspirál.

https://www.youtube.com/watch?v=6S2xAZGPVRc

Ebben a videóban láttam egy játékot. Én kb egy olyanra gondolnék, hogy ez a játék nagyobban és szebb megjelenéssel és pár extra feladattal. Illetve volna pár játék ötletem hozzá még. A kérdés, hogy milyen oldalon és milyen szakembert érdemes keresni? Egyszerűen nincs ötletem merre érdemes elindulni. Ebben számítok a segítségetekre. Ugyanis szeretném felmérni mennyire nehéz és főleg mennyiből jöhet ki az ötletem. Előre is köszönöm a kommenteket, privátokat és minden segítséget.

2022. nov. 4. 13:05
 1/7 anonim ***** válasza:
Persze, hogy lehetséges.
2022. nov. 4. 13:18
 2/7 anonim ***** válasza:
72%

Megoldható, nagy vonalakban, első blikkre nem "annyira" bonyolult dolog.

Elektronika irányából:

* egy RGB, soros portról vezérelhető LED szalag (például WS2812B),

* egy mikrovezérlő (például Arduino)/egy lapkás számítógép (például Raspberry Pi),

* kapacitív érintés/közelség érzékelő (lehet kapni "gyárit" is - például [link] - házilag sem egy eszközigényes dolog, de ki kell tapasztalni, főként az érzékenység beállítását) - itt a fő kérdés, hogy hogyan vitelezed ki a több szenzor kezelését

* és tápegység (egyrészt a mikrovezérlőnek/számítógépnek, másrészt a LED-szalagnak)

az egész.

Programozás szempontjából három részre osztható a probléma:

* érzékelni kell az "érintést" (ezt egy kicsit ki kell tapasztalni, hogy milyen szenzorkonfigurációval, milyen távolságból milyen értéket kap a szenzor, több szenzornál melyiktől jön a jel)

* felkapcsolni a megfelelő sorszámú LED-et megfelelő színnel (erre az említett LED szalagnak Arduinohoz van ehhez könyvtára: [link] )

* a legnagyobb feladat a játék "logikájának" kivitelezése

2022. nov. 4. 14:01
 3/7 anonim ***** válasza:
78%

#2 kiegészítés: vagy kapacitív érzékelő helyett ultrahangos:

[link]

ez legalább digitális jelet ad, és konzekvensebben kalibrálható (nem függ például az emberi bőr nedvességétől)

2022. nov. 4. 14:12
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi a tippeket! Merre keresek és milyen szakembert? Mármint milyen végzettséggel rendelkezhet?
2022. nov. 4. 16:17
 5/7 anonim ***** válasza:
Mérnökinformatikus és/vagy villamosmérnök. Ez a feladat valahol a két szakma találkozása, de megfelelő érdeklődéssel egyetlen személy is képes egyszerre leprogramozni és megtervezni az elektronikát.
2022. nov. 4. 20:16
 6/7 anonim ***** válasza:
#5: Pláne hogy elérhetőek egyszerűen összerakható gyári modulok, a vezérlőkhöz (mikrovezérlőkhöz, egylapkás gépekhez) a programozáshoz az Interneten dögivel találhatóak leírások, oktatóanyagok.
2022. nov. 4. 20:51
 7/7 anonim ***** válasza:
10%

Mechatronikus feladat ez.

Nem akarom kifejteni, de a dolog lényegesen összetettebb, mint azt elsőre gondolják itt néhányan. És akkor még semmit nem tudunk a te extra igényeidről.

Amúgy, ez az ötlet a "lejárt lemez" kategóriája.

2022. nov. 5. 18:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!