Valaki segít ezekben a Python feladatokban?
Most tanulom a feltételes végrehajtást, és nem igazán megy. Ha valaki leírná a feladatok megoldásait, azzal sokat segítene! Előre is köszönöm!
1. Kérjük be a felhasználótól a kedvenc tantárgya nevét. Ha a tantárgy történelem vagy magyar akkor azt írja ki: "Szuper!" Különben írja ki: "De kár!"
2. Kérjünk be egy számot 1-5 között. Ha a megadott intervallumban írja be a számot, írja ki: "jó szám" ellenkező esetben "rossz szám"
3. Kérjük be egy alkalmazott fizetését. Ha a fizetés
150 000 forintnál kevesebb, emeljük meg 25%-al. Végül írjuk ki az alkalmazott fizetését
4. Kérjünk be a felhasználótól 3 számot, és írjuk ki, melyik a nagyobb
5. Kérjünk be a konzolról egy számot. A szám akkor jó, ha 1000 és 2000 közötti páros. Írjuk ki, hogy a szám jó vagy nem jó
Én is most ismerkedek a programozással, úgyhogy gyakorlásképp megcsináltam. A 6-os válaszoló remélem nem informatikából él, mert kezdőként is szörnyű volt olvasni azt a sok fölöslegesen bevezetett változót (de javítson ki valaki, ha tévedek).
1. feladatot már leírták előttem.
2. feladat:
szam = int(input("Mondj egy számot 1 és 5 között."))
if 1<=szam<=5:
print("Ügyes vagy!")
else :
print("Mondom 1 és 5 között, te retard!")
3. feladat:
fizetés = int(input("Add meg a fizetésed."))
if fizetés < 150000:
fizetés = fizetés * 1.25
print(fizetés)
else :
print(fizetés)
4. feladat: (Itt sztem egyszerűbb if nélkül megcsinálni, de ha van ennél elegánsabb/logikusabb megoldás, kérem, egy szenyor pitonburkoló világosítson fel.)
a = int(input("első szám:"))
b = int(input("második szám:"))
c = int(input("harmadik szám:"))
print(max([a, b, c]), "a legnagyobb szám.")
5. feladat:
szam = int(input("Adj meg egy számot"))
if 1000<=szam<=2000 and szam%2==0:
print("Jó")
else:
print("Nem jó")
@13: a 3. feladat feleslegesen komplikalt. Felesleges a kiirast az if block-ba tenni, mert a kiiras nem fugg a fizetes nagysagatol. Eppen ezert az else block is teljesen felesleges. Sot, egy sorban is menni fog.
if fizetes < 150000: fizetes = fizetes*1.25
print(fizetes)
Ezek kegyetlen primitiv peldak, rettenetesen szomoru, hogy ez valakinek problemat okoz. A 7 eves fiam scratch-ben meg tudta ezeket oldani egyedul.
#14 Köszi a javítást :)
A 4.-et hogy kell if-fel megcsinálni?
Az én megoldásom ez, de biztos lehet egyszerűbben is:
a = int(input("első szám:"))
b = int(input("második szám:"))
c = int(input("harmadik szám:"))
if a>=b and a>=c:
print(a)
elif b>=a and b>=c:
print(b)
else :
print(c)
"A 4.-et hogy kell if-fel megcsinálni?"
Miert kellene if-el megcsinalni? De ha nagyon-nagyon eroltetni akarja az ember, akkor ilyesmit csinalhat:
szam = None
rank = None
for i in ["első", "második", "harmadik"]:
__input_number = int(input(f'Add meg az {i} szamot:'))
__if not szam or input_number > szam:
____szam = input_number
____rank = i
print(f'A {rank} szam volt a legnagyobb: {szam}')
Én csak azt nem értem, hogyha az ilyen alap feldatokat nem tudod megoldani, és itt kérsz segítséget, akkor minek foglalkozol ezzel?
Szó szerint pár órás tanulással (youtube) megkéne csinálni egy ilyen feladatot. Én tegnap kezdtem el nekiülni, és 100%-ban önállóan megcsinálnám, és még sok minden mást, de nem azért mert olyan nagy zseni lennék, hanem azért, mert érdekel, és fordítottam rá 5 órát.
Ha itt elvérzel, mi lesz később? Minek csinálod?
"Én csak azt nem értem, hogyha az ilyen alap feldatokat nem tudod megoldani, és itt kérsz segítséget, akkor minek foglalkozol ezzel?"
Gondolom valami általános iskolás / szakközépsulis / gimis csávó tehette fel a kérdést aki épp ezt kapta házinak a számtechtanárától, neki pedig az informatikai ismerete nem mutat túl a facebook és a tiktok használatán. Én azt mondom, hogy nincs is ezzel semmi baj, az lenne az igazi probléma ha emberünket érdekelné a programozás és úgy nem tudna hozzászagolni ezekhez a feladatokhoz.
Általánosban van programozás?
Szakközépben meg nem programozol, ha nem olyan szakot választottál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!