C, C++ -al egyetem nélkül is el lehet helyezkedni, vagy az olyan helyekre inkább feltétel a diploma?
Kérdező szerintem egy jogi diploma az azért komoly bizonyíték arra, hogy tudsz tanulni és hogy értelmes vagy. Láttam én már adattudóst filozófus és politológus diplomával, és ismerek nagyon profi fejlesztőt hebraista és irodalom szakos diplomával is...
Szóval a helyedben azt csinálnám, hogy ráállnék egy területre, jól megtanulnám és azzal jelentkeznék fejlesztőnek.
A front-end fejlesztés nagyon jó terület ilyen szempontból, mert jól körülhatárolható, könnyű és főleg élvezetes/látványos tanulni, és ha csinálsz pár referencia-munkát, az kisebb cégeknél elég is szokott lenni a felvételi interjúra. Nyilván az első munkahelyet a legnehezebb megszerezni, de a webfejlesztők előnye, hogy el tudsz vállalni ilyen-olyan munkákat, hirdetni tudod magad szabadúszóként stb. és így könnyebb utcáról elkezdeni.
Ipari területre a Java vagy C# fejlesztést nem tudom, hogyan lehet elkezdeni, talán egy bootcampre befizetsz, végigtolsz egy jó java kurzust, csinálsz egy-két Oracle vagy Microsoft certet és azzal jelentkezel junior fejlesztőnek.
"Hanem mondjuk egy junior webfejlesztő + python vonal inkább ok?"
Python egyáltalán nem ok, ez a nyelv a 2 végletet erősíti -
1) aki teljesen kezdő és bele akar kóstolni a programozás világába annak ajánlott, mert egyszerű a szintaxisa és könnyű megtanulni ALAPSZINTEN, de nincs benne sok álláslehetőség sima fejlesztői pozícióra
2) a Data világban is Python az alapnyelv, viszont leginkább ez a terület igényel informatikus/matematikus egyetemi végzettséget Data Science, AI Engineer, Data Engineer pozíciókra, viszont egy teljesen más területről (jog) szerintem épp ezeket a legnehezebb kitanulni, mivel nem csak a programozást kell megtanulnod hanem mellé erős (egyetemi szintű) matekot, statisztikát, adatvizualizációt, algoritmizáló készséget és mellé még alap az SQL, Bash script ismerete is.
Szóval én a Pythont nem ajánlom, mert nem visz közelebb ahhoz a célhoz, hogy fejlesztőként helyezkedj el a munkaerőpiacon. Célravezetőbb olyan nyelvet tanulni amivel el is tudsz helyezkedni juniorként.
A webes rész járható út, talán frontend területen a legkönnyebb elhelyezkedni diploma nélkül.
"Semmivel sem tudsz többet attól, hogy diplomád van. A bemagolt elmélettel kitörölheted."
Az elég elkeserítő (rád nézve) ha te csak "bemagoltad" az elméletet és nem vélsz felfedezni semmi analógiát az elméleti anyag és a munkád során végzett gyakorlat között - gondolom te is annak a táborát erősíted akik 5-6 évig csúszkálva járják az egyetemet pót-pót és utóvizsgákon kettessel átlökdösve. Elhiszem hogy az ilyen intelligenciahányadossal megáldott személyeknek többet jelent, ha valaki 10 percen keresztül magyarázza nekik hogy a print("Hello world") utasítás kiír a képernyőre egy szöveget, mint absztrakciós szinten megérteni az adatmodellezést, az optimális algoritmus fejlesztését és a dolgok működését, de hát a hozzád hasonlók nem is futnak be komoly karrierutat.
Gondolom erre valami olyan válasz fog érkezni, hogy dehát te a doktori képzés végéig jeles tanuló voltál most pedig a NASA-ban vagy vezető mesterséges intelligencia fejlesztő de az egész tudásodat a youtube videóknak köszönheted.
Egyetértek a 14-15-ös válasszal. A Pythont nem ajánlom, csak ha ténylegesen olyan munkára hajtasz, amelyben Python a fő nyelv. (Ha viszont e mellett döntesz, akkor tanuld meg rendesen! Ne csak helló világ szinten.)
A kell-e egyetem témához a következőket szeretném hozzátenni. Attól függ, hogy mit csinál az ember, de vannak azért olyan elméletek, amelyeket az egyetem tanít meg a leghatékonyabban. Én data scientist vagyok, és ezen a területen pl. teljesen ki fog kopni az önképzés, sőt még a BSc + önképzés is, mivel egyszerűen önképzettként kvázi lehetlen a matekot rendesen megtanulni. Ez egy kicsit paradoxon, mivel iszonyú sok minden van hozzá youtube-on, udemy-n, deeplearning.ai-n, courserán, kaggle-ön stb. stb. és mégis: az az általános tapasztalat, hogy az önképzettek nem tanulják meg rendesen az ehhez szükséges haladó statisztikát.
Másfelől, mivel nem informatika az alapszakom, azért az algoritmusok és adatstruktúrák, design patternek stb. stb. hiánya egy kicsit engem is büntet, az évtizedes fejlesztői tapasztalom ellenére. Azt gondolom, hogy pl. algoritmusokat is az egyetemen a legegyszerűbb tanulni: noha fent van a leghíresebb tanárok / egyetemi tanszékek által tartott összes szuper algoritmus kurzus a neten (MIT, Princeton stb. stb.), de nagyon kevesen állnak neki végiggyúrni az egészet. Persze ha megteszik, jobban képzettek lesznek, mint egy itthoni egyetemen.
Szóval ami miatt kell az egyetem, mert elméletet tanulni a legjobban tanárral lehet, ez kognitív pszichológiai tényállás. Vannak, akiknek egyedül is megy (vannak teljesen önképzett matematikus zsenik is), és még egyszer: MINDEN fent van a neten, onnan tanulnak az egyetemi oktatók is... de kell a szakmai közösség, az eligazítás, a párbeszédek, feladatok, zárthelyik stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!