100-ból hányan vannak, akik senior fejlesztők és nem ezen a területen szerezték a diplomájukat vagy egyáltalán nincs diplomájuk és maguktól képezték ki magukat senior szintre?
"Egy Java programozónak elég, ha a Javát ismeri kívülről-belülről"
Hát az azért nem elég, de a műszaki diplomások, az elkivánt tárgyi tudás (matek, fizika, műszaki orientáltság) birtokában vannak, őket kis befektetéssel fel lehet húzni egy elégséges, vagy egy "nekünk bőven jó" szintre.
Egypipás delfipapa válaszait nem kell figyelembe venni, igazából el sem kell olvasni őket. Elég csak elolvasás nélkül leszavazni és jelenteni a válaszait.
Cska egy kiégett, megkeseredett, alkesz rendszergazda a 70-es évekből.
Jól leírták a lényeget, cég és területfüggő, sőt cégen belül is változhat az arány különböző IT területeket tekintve.
Én Data területen dolgozom egy K+F szegmensben tevékenykedő multinál, itt mindenki rendelkezik diplomával, azonban nem mindenki IT területről szerezte a diplomáját. Főleg matematikával kapcsolatos végzettséggel rendelkezők dolgoznak itt (alkalmazott matematikus / statisztikus / survey stat) vagy egyéb mérnöki területről szakmát váltott (mechatronikai mérnök) személyek. Arányokat tekintve kb. 70% aki IT diplomával rendelkezik, 30% aki matek - statisztika vagy mérnöki diplomát szerzett.
De például webes frontend területen előfordulhat hogy teljesen más az arány és egyéb diplomások is dolgoznak vagy nem is feltétlen rendelkeznek diplomával a dolgozók.
11. Igen, ezen van a lényeg, hogy fel lehet húzni egy értelmes embert a szükséges technológiákra meg a munkában használt alapelvekre 1-2 év alatt.
Ami sokkal nehezebb dió, az a matek, statisztika stb. Én is data scientist vagyok, és nálunk az emberek döntő többsége közgazdaságtant vagy matekot/statisztikát tanult. Rendes informatikusból csak a data engineerjeink vannak, a data scientist pozíciókra a matematikusok, közgazdászok (NEM gazdálkodás és menedzsment szakosak, hanem a klasszikus economics = alk. közgazdaságtan szakosak, amire a legtöbbnek még van egy statisztika/ökonometria mesterszakja). De ez nagyon speciális terület, amit mi csinálunk.
Azt is tegyük hozzá, hogy a data scientistjeink a computer science-ben viszont alulképzettek, úgyhogy folyamatosan képeznek minket OOP tervezésre, design pattern-re, így mi is menet közben tanulunk meg igazán programozni.
Mindenhol más a senior dev szint, egyik barátom 3 év után “senior” developer lett az egyik webfejlesztő cégnél. Ügyes a srác, de egy normális cégnél ez a tudás medior eleje lenne max. És még nincs meg a diplomája, csak kb fél év múlva
Ahol én dolgozok modelleken ott kb mindenki valamilyen mérnöki mesterdiplomával rendelkezik, szerintem nincs olyan illető akinek nincsen egy diplomája sem.
Mikor nagy befektetési bank multinál dolgoztam, ott egy fejlesztő sem volt, akinek nem volt diplomája, olyan volt, akinek nem informatikai, hanem villamosmérnöki, de az nagyon rokon. A 7 fős csapatban egyébként én voltam az egyetlen csak BSc-vel. Később hirdettek átképzési programot diploma nélkülieknek vagy más diplomásoknak.
Mikor kis, 5-6 fős cégnél voltam, ott csak nekem meg a főnökömnek volt diplomám, a többiek jellemzően középkorúak voltak végzettség nélkül vagy számalkos papírral.
A mostani kb. 20 fős cégnél most mindenkinek van diplomája, de fordult már meg a cégnél codecoolt végzett srác, aki jobb munkalehetőség miatt lépett le, plusz van olyna frontendes, aki művészeti egyetemet végzett.
Szerintem az túlzás, hogy magadat képzed ki. Heti 40 órában éveken át folyamatosan programozol és néha munkán kívül is foglalkozol vele, akkor az megteszi.
A munka kiképez, nem te önmagadat szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!