Lehet csinálni önmagát eltüntető scriptet Linuxra?
Figyelt kérdés
Ami megcsinálja, amit kell, majd kipucol mindent, ami arra utalna, hogy valaha is ott volt (önmagát, logot, stb). Lehetséges ezt teljesen hibátlanul kivitelezni?2022. aug. 27. 06:18
1/9 anonim válasza:
Lehetséges, de root jog kell hozzá, ha egy rosszakaró azt megszerzi, akkor nagyon nem jól van ott konfigurálva valami.
2/9 A kérdező kommentje:
Hol nézzek körül, hátha maradt valami ráutaló jel? Ubuntu serverről van szó.
2022. aug. 27. 06:40
3/9 anonim válasza:
A gyanús fájlok dátumát nézd, bár az is manipulálható. A syslog mellett az egyes alkalmazások is logolnak, azokét amikbe vélhetőleg belepiszkált nézd meg. Valamint a konfig fájlokat, ha elállította akkor az egyértelműen látszik, ha összehasonlítod a biztonsági mentéssel.
4/9 anonim válasza:
Nem értitek szerintem a kérdezőt, ő akar gondolom hackelni mást és tűnjön el a lábnyoma.
Amúgy igen, lehetséges egy olyan script, de ha kapcsolódtál valamire akkor a logban ott lesz az IP címed.
5/9 anonim válasza:
4: épp a .log az, amit át lehet irni.
Nem tudok olyan lehetőségről, hogy egy script nyom nélkül törölhetné magát, miután lefutott.
6/9 anonim válasza:
Ha pedig SELinux vagy Apparmor is telepítve van, akkor még annyira sem fog menni.
9/9 A kérdező kommentje:
Végül megcsináltam a scriptet, de nem élesítettem. Nem akartam kicseszni senkivel.
2023. júl. 9. 08:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!