Meg lehet tanulni programozni, úgy, ha teljesen zokni valaki matekból, logikából és minden ilyenből? Ugyanakkor jó nyelvtanulásban?
20: Igen, sosem volt rám panasz, sem a képzéseken, sem a melóhelyen. Szerintem ha olyan gány lennék, akkor már nem elküldtek volna a francba?
De azért biztosan nem vagyok olyan Atyaúristen, mint TE, hogy mindenhez IS értek 200%-on, és még oprendszert sem programozok le álmomban, ahogy TE. :D
Nem mondanám, hogy agysebészet, de azért nem is aktatologatás. Pedig azt is sokan képtelenek normálisan csinálni...
A legtöbb valamire való fejlesztő azért inkább értelmiségi, nem csak azért, mert szellemi munkakörben van. És nem kell hozzá szuperképesség, de azért jó nagy f.aszság azt állítani, hogy bárki, aki betéved az utcáról és elég lelkes, alkalmas lesz fejlesztőnek vagy bármilyen szinten programozással foglalkozni. Nem, nem alkalmas. Az emberek jelentős része ahhoz is egy ostoba fasz, hogy maga keressen választ a kérdéseire teljesen általános témában, ne pedig elvárja egy fórumon, hogy valaki a szájába adja az adott linket.
Korrepetáltam elég elsőévest ahhoz, hogy még egy ilyen, viszonylag szűrt rétegen belül is azt lássam, hogy bizony ez nem megy mindenkinek. Egyszerűen lehet vele harcolni annyit, amennyit tetszik, nem képes megtanulni. Akkor sem, ha ezüst tálcán rakod elé szinte egy az egyben a megoldást. Azokról már nem is beszélek, akik arra sem jók, hogy egyáltalán felvegyék őket.
22: Oké, vannak abszolút lehetetlen esetek, de itt többnyire nem az agyi kapacitásukkal lehet a baj, hanem inkább, hogy lesz?rják az egészet, nem is érdekli őket, nem elég motiváltak, és csak kínszenvedés az egész. Nyilván így nem is lehet semmit elérni. De ha valaki tényleg akarja, és megy utána, és keres a neten ezt azt, és próbálkozik, és lelkes, szerintem jó eséllyel megtanulhat sok mindent. Nyilván nem fog valaki 1 hónap alatt mesterséges intelligenciát programozni, meg nem fogja az emberszabású robot firmware-jét megtervezni, de a realitások talaján maradva rengeteg FE és BE tudásanyag fent van a neten, aki foglalkozik vele, rászánja az időt, az nem igaz, hogy nem tudna előre jutni egy bizonyos szintig.
Mély tapasztalata meg úgyis csak akkor lesz, ha sok sok gyakorlatot szerez munkában.
"Oké, vannak abszolút lehetetlen esetek, de itt többnyire nem az agyi kapacitásukkal lehet a baj, hanem inkább, hogy lesz?rják az egészet, nem is érdekli őket, nem elég motiváltak, és csak kínszenvedés az egész."
Ez sem igaz.
Mindenki akkor és csak akkor lesz motivált, ha sikerélmény éri.
Ebben a szakmában meg az elég ritka, legalábbis, az első körök megtételénél. Nyilván felhagy vele a próbálkozó, ha nem megy neki, mert senki nem szereti a kudarcokat.
Ha egy érdeklődőt kudarc ér, akkor azt úgy éli meg, hogy vagy hárít (szar a tanár, a tananyag, rossz az idő, stb) vagy a saját képességeit kérdőjelezi meg. De ez mindegy is, mert csak idő kérdése, hogy mikor hagy fel a próbálkozással.
Emiatt nem lehet okolni senkit. Eleve, ott a gond, hogy a legtöbben nem is tudják, mire adják a fejüket, ha programozni szeretnének megtanulni. Persze nem hobbi programozói szintre értem ezt, hanem az iparszerűen végzett tevékenységre.
Most itt az, hogy x frontendesként bütyköl valamit, valahol és ezért bért fizetnek neki, nem játszik.
Azt is megfigyeltem, hogy a gyengébb programozók, a feladatot szóban, gyakran kiválóan képesek dekompozicionálni, felbontani és megoldást, jó algoritmust adni rá, de a gép előtt ülve már nem képesek a saját mondataikat kódban kifejezni.
Ez is azt mutatja, hogy azért, mert az a fajta látásmód hiányzik belőlük, amit ez a munka igényel.
@22 "Nem mondanám, hogy agysebészet, de azért nem is aktatologatás. Pedig azt is sokan képtelenek normálisan csinálni..."
Kérdezz csak meg egy aktatologatót! Meg fogja neked mondani, hogy milyen nagyon komoly munka az aktatologatás és mennyire nem alkalmas rá mindenki! Sőt: ahhoz, hogy valaki igazán jó aktatologató legyen, arra születni kell és sok tanulás és kitartó munka eredménye. Pont, mint minden más szakma. :D
"Egyszerűen lehet vele harcolni annyit, amennyit tetszik, nem képes megtanulni. Akkor sem, ha ezüst tálcán rakod elé szinte egy az egyben a megoldást."
Pontosan, ahogy 25-ös mondta, aki nem akarja, abból nem lesz programozó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!