Meg lehet tanulni programozni, úgy, ha teljesen zokni valaki matekból, logikából és minden ilyenből? Ugyanakkor jó nyelvtanulásban?
#10:
Webfejlesztőként dolgozom (PHP), laravel és más keretrendszereket használunk, nem fejlesztünk sajátot, mert az nettó faxság...az a kor már rég elmúlt...
Mellette C#-ban is fejlesztek (főállásban is toltam webfejlesztés és windows app fejlesztést is), pár éve játékokat is (ami a hobbim inkább, de fizetős melóm is volt).
Elég nagy különbség van a webfejlesztés, az app és a játékfejlesztés között matekban...ha valakinek az már gond, hogy kiszámoljon egy 8 oszlopos táblázat méretezését, vagy mondjuk kivonsz 1000-ből 250-et mennyi jön ki, vagy csak simán eloszd X-et Y-al, akkor az a hétköznapokban sem boldogul...
Persze webfejlesztésnél is bele lehet nyúlni mélyen a matekos dolgokba, de a legtöbb esetben elég messze áll az ember attól, hogy a 4 alapműveleten túl komolyabb matekot kelljen alkalmaznia.
@13 "Ha nincs alap logikád, esélytelen megtanulni programozni"
Ilyen nem létezik. Ha valaki nem effektíve értelmi fogyatékos, akkor van logikai készsége. Ha valaki végig tudja gondolni, hogy ahhoz, hogy legyen mit ennie, el kell mennie a boltba, végig tudja gondolni, hogy mi fog ott történni, ha nincs kenyér, akkor vegyen kiflit vagy zsömlét, tudja, hogy a végén fizetni kell, akkor nem csinál mást, mint algoritmizál.
"Ha valaki nem effektíve értelmi fogyatékos, akkor van logikai készsége. "
Logikai készsége mindenkinek van, csak az a fajta logika, ami a programfejlesztésnél jut érvényre, kevesek sajátja.
Az is logikai készség, hogy az ember nem megy át gyalog az M7-esen, vagy az is, hogy az ember, ha gyalog van, nem vásárol többet annál, mint amit elbír. De ez nem jelenti azt, hogy azok az emberek, akik ezzel a logikával bírnak, képesek lennének akár csak egyszerű program rendszerek megtervezésére és kivitelezésére.
Amit a 11-es ír, általánosságban véve az sem állja meg a helyét. A négy alapművelet elég? Igen, csak hát, a négy alapműveletből kettővel is megoldható a világ bármely matematikai feladata. Még sincs túl nagy sorban állás a Fields érdemérem osztogatásánál.
Ezzel csak azt akarom példázni, hogy a négy alapművelet hiába felel meg az esetek nyolcvan százalékához, attól még mögöttes tudásra is szükség van. Az emberek fele-kétharmada még egyismeretlenes egyenelet sem tud megoldani. Pedig egy ilyen, ha nem túl nagy számokról van szó, akár fejben is kiszámítható. A négy alapművelet valamelyikével végzett két operandusos műveletvégzés tehát egyszerűen, nem elég. Ha nem így volna, bárki programozó lehetne, aki tud összeadni meg kivonni. Már pedig ennyit mindenki tud.
A legkomolyabb processzor is három logikai alapkapu kombinációjából áll. Mégis, ki tudna egy nagyon szimpla, kis négy bites processzort megtervezni ebből a három kapuból? Még a kevesek közül is csak nagyon kevesen.
A programozói tevékenység azért van olyan jól megfizetve, mert fél ezreléknyi ember műveli elvárt színvonalon. Viszont, ha bárki képes lenne rá, nem volna jól fizetett sem és nem volna konstans munkaerőhiány sem ezen a területen.
Logika és rendszer szintű gondolkodás mindenhova kell. Ezt idővel ki is lehet alakítani, lehet fejleszteni, de azért kell hozzá bőven affinitás.
És ahogy már írták, sokféle terület van, sokféle képesség szükséges, de azért érteni kell a dolgod és egy csomó infót fejben tartani azzal kapcsolatban, amin épp dolgozol (nem a szakmai tudásra gondolok, hanem hogy ne váljon kaotikussá a munkafolyamatod és ne húzd be magad a csőbe).
A webfejlesztés pedig szerintem nem könnyebb azért. Oké, nem kell belemenni a lineáris algebra meg a valszám sűrűjébe, de engem próbáltak tanítani már webfejlesztőnek és az istennek sem ment. Egyszerűen nem láttam át azt, amit csináltam és csomó dolog utólag jutott eszembe, ami egy komplex rendszernél sok extra munkaórát jelent. Jelenleg is programozok, csak más területen, szkripteket használok javarészt és algoritmusokkal dolgozom. Ide azért bitang matek kell, ha nem csak találgatni akarsz azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatékony, amit épp összefoltoztál, de nekem például ehhez több agyi kapacitásom van, mint például egy rétegzett alkalmazás elkészítéséhez vagy épp egy felület megfelelő kialakításához.
De alapvetően úgy gondolom, hogy közös mindben az, hogy sokat kell gondolkodni és eléggé ott kell lenni fejben logikailag, különben egyszerűen csak szenvedsz és csigamenetben haladsz, amit senki sem fog megfizetni hosszú távon.
A nyelvtanulás max annyiban függ a programozástól, hogy ismered azt a maréknyi kulcsszót, ami kell a programozáshoz, és tudsz neten keresgetni angol nyelvű anyagokat, helpeket.
A matek kb semennyire nem számít, kivéve bizonyos területeken, de azt most hagyjuk szerintem, mert 10-ből 9 programozó vagy frontendesként vagy backendesként helyezkedik el, vagy persze full stackesként. Amikhez csak minimális matek tudás kell, kb 8 általános is elég.
A logikai készség az meg olyan, hogy amíg nem próbálod ki addig nem tudod meg, én is azt hittem, hogy rossz vagyok ilyen téren, mégis már 8 hónapja dolgozok fejlesztőként egy cégnél. Előtte meg éveket tanulgattam innen-onnan.
Ja és élő példa vagyok én, hogy sok évvel ezelőtt hihetetlenül gyűlöltem a programozást, az utolsó dolog lett volna amit csináltam volna, és lám, most ezzel keresem a kenyerem. Nem hogy eleinte nullán voltam, hanem kb mínuszban. Szóval akarat kell, meg elszántság, meg némi idő, és akár egy csöves dokkmunkásból is lehet programozó. Kis túlzással persze.
A programozás azért mégsem agysebészet.
"A programozás azért mégsem agysebészet."
Kérdés, hogy azon a szinten, amilyenen te műveled, amilyenen képes vagy művelni, azt programozásnak lehet-e nevezni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!