Android programozás dilemma?
Sziasztok!
Olvassátok el kérlek a dilemmámat, és adjatok építő jellegű tanácsokat! Próbálom rövidre fogni.
Nos, nem rég elkezdtem Android programozással foglalkozni. Nem a semmiből álltam neki, tizenéves korom óta foglalkozom programozással, egyébként főállásban rendszergazda vagyok. Főleg kisebb projekteket készítettem, több nyelven (Basic, Pascal, C, Java), illetve volt/van pár weboldal, aminek a backendjét-frontendjét is én készítettem. A legutóbbi projektem egy grafikus jelszókezelő volt, Linux alá írtam C-ben, GTK-val, szimmetrikus kulcsú AES-256-tal menti a jelszavakat (libgcrypt segítségével).
Tehát elkezdtem Androidozni, Java, majd Kotlin, és ismét Java nyelven, gondolván, hogy ezzel majd fogok tudni némi pénzt mellékest keresni. A cél az, hogy olyan alkalmazásokat készítsek, amiket Play Store-ban pár dollárért el lehet adni.
A probléma viszont az, hogy ez nekem nagyon nem megy. Nem tudom, miért, talán azért, mert csak a pénzért csinálom...?
Eleve nem vagyok az a telefonnyomkodós típus, ha lehet, inkább gépet használok. Nameg már maga az Android Studio is egy borzalom szerintem, de az egész Android API az intentekkel, fragmentekkel, a Jetpack... egyszerűen elmondhatatlanul távol áll tőlem. Nem is igazán haladok az egésszel, nehezen veszem rá magam, hogy foglalkozzak vele, most megint ott tartok, hogy csinálni kellene, időm is lenne rá, de... fúj.
Mit csináljak? Hagyjam a bánatba az egészet? Vagy próbáljam meg mondjuk Javascriptben, React Native-val, hátha azzal jobban menne?
Sokkal szívesebben foglalkoznék asztali programozással, de azt gondolom, ott nehezebb monetizálni a tudást...
Először is: fogadd üdvözletem, kolléga! ;-) Szintúgy rendszergazda vagyok, bár igaz, a programozást jobban szeretem. Főképp a Pascal/Lazarus vonal érdekel, kisebb mértékben Perl, PHP, C, VB. Meg inkább az alacsonyabb szintű dolgok, mikrovezérlők programozása, ilyesmik.
Az Android Studio szerintem is borzalmas. Készítettem már Android alkalmazást, de vagy Delphiben (a Community ingyenes.. bár nem tudom, az így készült alkalmazás mennyire eladható, de nem is piacra készült..), vagy Flash Builderben. Eleve a Java számomra egy förtelmes nyelv, de az Android Studio meg alapból is egy hitvány bughalmaz.
A másik dolog, ami miatt csak hobbi maradt az egész, hogy én borzasztóan tudok szenvedni olyan feladatokban, amik nem érdekelnek. Pusztán pénzért ezt nem lehet csinálni. Legalábbis jól nem. Ehhez elhivatottság kell.
Illetve még azt is megjegyezném (biztos forrásokból tudom), hogy azért nem olyan könnyű ebből pénzt csinálni. Jól hangzik az, hogy felteszem Play-re, aztán majd folyamatosan jön belőle a pénz. Csak ez nem így van. Nagyon sokan gondolkodnak hasonlóan, rengeteg szoftver kerül fel oda, egy új szoftvernek pedig emiatt nagyon nehéz felhasználókat szereznie. A pénz pedig származhat reklámbevételből, de akkor azzal azért számolj, hogy ennek mértéke - legalábbis ameddig nagyon ismertek nem lesznek a szoftvereid - olyan szinten alacsony, hogy örülhetsz, ha hónapok, vagy évek alatt megtermeled a Play beugró költségét. Ha pedig fizetős a szoftver, akkor meg jóval kevesebben fogják használni. Hiszen nagyon nagy valószínűséggel lehet találni ingyen is hasonlót. Vagy ha nem, akkor sem valószínű, hogy annyira szüksége lenne rá a felhasználónak, hogy fizessen érte. Ezen a piacon ha komolyabb eredményeket el akar érni az ember, akkor nagyon nagyot kell villantania. (És az sem baj, ha jókora szerencséje van.)
Én is így vagyok, amit nem szívből, szenvedélyből csinálok, az nem megy, és csak balfszkodok benne...
A Javát én sem szerettem régebben, de aztán belevágtam a Kotlinba, azóta örülhetek, ha Javázhatok :D
A Pascal is egy jó nyelv, régebben én is szerettem, a TP 6.0 idejében. Azóta biztos sokat fejlődött, de én maradnék inkább a C stílusú nyelvek mentén.
Tudom, hogy egyáltalán nem biztos, hogy képes leszek sikeres appot készíteni. Úgy tekintek erre, mint egy vállalkozásra, aminek kockázata van, de nyereséget is termelhet.
Nézegettem már a React Native-ot, alapvetően szimpatikusnak is tűnik, bár azt mondják, teljesítményben elmarad a natív appok mögött (a bridge és a szerializálás miatt). De ettől függetlenül jobb ötletem nincs.
"Úgy tekintek erre, mint egy vállalkozásra, aminek kockázata van, de nyereséget is termelhet."
Akkor rosszul tekintesz rá. Legalábbis a kezdeti szakaszban mindenképp.
Ez nem vállalkozás. Ez így inkább szerencsejáték. A vállalkozásban is van kockázat, de nem ilyen mértékben.
Vállalkozásnak akkor lehetne tekinteni, ha többé-kevésbé biztos lenne a bevételi forrásod. Mondjuk ha lennének megrendelőid, vagy ha az előzetes piackutatás, és megtérülési tanulmány szerint valószínűleg nyereséges lenne, amibe kezdesz.
De itt egyik sincs meg. Ez pedig így tényleg szerencsejáték.
Ettől persze még belekezdhetsz, és a legjobbakat kívánom, de azért lásd a dolgokat reálisan!
Az nem rossz ötlet egyébként, hogy szervezzek oktatást. Volt olyan érettségiző, akit én készítettem fel C#-ból és 5-ös is lett az érettségije, illetve az ismerősi körömben többen is kérdezték már, hogy nem szeretnék-e kezdőknek szóló informatikai tanfolyamot tartani. Jellemzően a 40+-os korosztály szokta ezt kérdezni, de a fiatalabbak közt is biztosan lenne, akit érdekelne.
Ezen még elgondolkodok...
Közben megnéztem néhány React Native sample-t, meg olvasgatom az introductiont. Sokkal szimpatikusabb, mint a natív Android Studiós szenvedés, arról nem is beszélve, hogy kb. tized annyi alatt renderelődik le az app. Mire az Android Studioban a Gradle összeszedi magát, a React már rég végzett a rendereléssel.
Az Android Studio-féle idegesítő XML-es layouttal sem kell szórakozni, JSX-ben ott van a HTML és ott a CSS is, szerintem ez így sokkal használhatóbb.
Bár a JS mint nyelv, nem tartozik a kedvenceim közé, de meg tudok barátkozni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!