Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan dönthetném el, hogy...

Hogyan dönthetném el, hogy mivel akarok foglalkozni, mit akarok használni?

Figyelt kérdés
Szeretek C#-ban konzolos, guis appokat csinálni, szeretek flutterezni, react nativezni, szeretem a pythont, szeretek oldalakat csinálni, de valahogy egyiket sem érzem igazán a magaménak. Mindig belekezdek egy projektbe, majd fél órán belül otthagyom és hónapokig rá se nézek, olyan érzés mintha kiégtem volna. Szeretnék programozással is foglalkozni, de ezt nem tudom átlépni.
2022. júl. 26. 22:06
 1/4 anonim válasza:
Kezdj el valami nagy projektet csinálni mint például egy jó spéci weboldalt html -ben, foglalkozz vele 2 órát naponta és ne hagyd abba csak akkor ha már úgy érzed készen van és ez minden amit ki tudtál volna hozni belőle! :) Ez gyakorlásként vagy hobbiként esetleg munkaként ez elengedhetetlen lenne. :)
2022. júl. 26. 22:42
 2/4 anonim ***** válasza:
Ha nem tudsz dönteni, akkor válaszd azt, amivel több álláslehetőség van, illetve többet fizetnek és a legjobban alkalmas vagy rá.
2022. júl. 27. 17:17
 3/4 anonim ***** válasza:

Nekem a Haskell és aztán abból kinövően az Agda tudott adni végül olyan kihívást, ami éveken át megmaradt: egyszerűen kihívó volt látni, hogy elvileg bármilyen (legalábbis az intuicionista logikán belül bizonyitható) matematikai probléma bizonyítása ábrázolható, sőt, algoritmikusan teljesen ellenőrizhetővé tehető.

Ebben a világban nem minden algoritmikus (ld. a száz éve folyó intuicionizmus-vitát a Hibert-program óta), de még is van egy összekötő kapocs az algoritmusok világával (Martin-Löf típusrendszer, proof assistants).

Megpróbálom ezt a szálat összeegyeztetni persze a hétköznapi gyakorlati feladatokkal is, de ez persze sokszor nehéz. Alapvetően a matmatika végső sorsa engem jobban érdekelne a programozásnál, de a két terület között ma már elég szoros kapcsolatok vannak. Persze ez azért a napi gyakolati munkában nem annyira jelenik meg.

E téren inkább apróságok vannak: néha alkalmomszerűen felfedez az ember apróságokat, például egy sed, AWK vagy Perl scriptben az absztrakt állapot-automatát. Vagy egy SQL-scriptben a tiszta relációalgebrai alapokat. Vagy egy bonyolultabb Haskell-feladatban egy kategóriaelmélet, algebrai összefüggést (a monászok összefüggései mögött pl. topológiai tételek teljesen analóg alakjai húzódnak meg). Vagy egy algebrai adattípus lekódolását hagyományos OOP-nyelvben öröklődéssel, felüldefiniált metódusokkal (a klasszikus példa ahogy a Smalltalk ábrázolja a Bool típust, ezt a módszert általánosította későb a Scala case objectek, case classok formájában, amivel teljesen már Haskell-szerű algebrai adattipusokat lehet elérni).

Ez persze nem ad választ, ebben a világban könnyű elveszni, de egy kis segítséget tud adni egy-két hosszú távú vízióban. A kiégés ellen talán ez sem tud biztosan megvédeni, csak eggyel több fogodzót ad.

2022. júl. 28. 09:52
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha úgy van vele, hogy minden is érdekel, de nem tudod mi az ami igazán, akkor nézd az álláshírdetéseket és, hogy mire van igény. Ha abba az irányba elindulsz, akkor biztos rendben leszel.

Meg persze van egy kis plusz motiváció, amikor nem csak adott technológia miatt csinálsz valamit, hanem szakmai fejlődés szempontjából is.

2022. júl. 30. 08:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!