Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A Clean Code Robert C. Martint...

A Clean Code Robert C. Martintól mennyire elavult?

Figyelt kérdés

Mennyire ajánlott komolyan venni az olvasottakat?

Most olvasom junior programozóként és észre vettem benne 1-2 olyan dolgot, ami elég őskövület ( leginkább a hogy ne csináld részeknél ), ami nem csoda mert azt hiszem 1993-ban írta az első változatot és 2008ban jött ki.

2022. jún. 29. 20:55
A kérdező szavazást indított:
Tökéletes
Van benne 1-2 jó dolog, érdemes elolvasni.
Nem érdemes elolvasni. Inkább káros, elavult.
15 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
87%
Clean Code, mint módszertan egyáltalán nem elavult. Módszertanok nem tudnak úgy elavulni, mint a technológiák. Szóval bátran olvasd el.
2022. jún. 29. 21:58
 2/10 anonim ***** válasza:
83%

mi az, hogy elavult? Hogy lehet valami elavult, ami nem konkrét technológiára vonatkozik, hanem gondolkodásmódra? Egy szemléletet ad át a könyv. Hogy lenne elavult?

"Most olvasom junior programozóként és észre vettem benne 1-2 olyan dolgot, ami elég őskövület "

Ebből tudnál idézni? Roppant kíváncsi vagyok rá, mert én leginkább a c nyelvcsaládból emlékszem snippetekre belőle.

2022. jún. 29. 22:19
 3/10 A kérdező kommentje:

2#

“ Journal Comments

Sometimes people add a comment to the start of a module every time they edit it. These comments accumulate as a kind of journal, or log, of every change that has ever been made. I have seen some modules with dozens of pages of these run-on journal entries.”

Ilyen utoljára szerintem a 2000es években volt.

Vagy például a megnevezéseknél a különféle prefixes példák, amelyekből egyik sem használt már így nem igen kell figyelni, hogy ne használjam őket stb…

Kb ennyi jut eszembe hirtelen, de egy csomó volt.

Error handling fejezetnél is 1-2x felhúztam a szemem, hogy “ilyen volt?!?”

Most a 6. fejezetnél járok.

2022. jún. 29. 22:38
 4/10 anonim ***** válasza:
26%

3 - tehát tulajdonképpen te azon lepődtél meg, hogy komment van a kódban? A legtöbb helyen komment van a kódban, de az öreg azt hirdeti, hogy ne legyen komment, hanem a kódod legyen maga a "komment", tehát olvasható legyen. Ez egy szemlélet, nem kell megfogadni.

Prefixes példák? getFluffyData(). Ha a methodod csak ráhív valamire, ami csinál egy get hívást ami visszaad valamit, akkor szokás a get prefixet elé tenni, hiszen ebből látod, hogy valszeg ez csak getter...

Error handlinget nem igazán értem, az se sokat változhatott, max a szemlélet, hogy milyen rétegekben kapsz el milyen hibákat...

2022. jún. 29. 23:54
 5/10 A kérdező kommentje:

4# Szerintem te nem olvastad a könyvet, így ötleted sincs miről beszélek.

Leginkább ellenpéldákban találtam olyan példákat, amiket most már nem vétene senki. Meg egy teljesen más kor szügségleteire és hiányosságaira mutat.

A prefixnél nem get/set-re gondolok, hanem rengetek olyan példát felhozott, amivel már találkozni nem lehet. Pl.: hogy prefixbe oda írják a változó típusát, meg ilyenek.

Totál elbeszélünk egymás mellett. Ne kommentelj ha nem tudod mi van a könyben.

2022. jún. 30. 00:10
 6/10 anonim ***** válasza:

Prefix alatt a Hungaroringen notation-re gondolsz szerintem. Error handling alatt pedig talán arra, hogy jellemzően nem kivételkezelés volt, hanem a függvény visszatérési értékét nézték?

Esetleg egy kis GOTO nincs abban a könyvben? :)

2022. jún. 30. 06:28
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszi igen a HNre is gondoltam, de azon kívül is voltak furcsaságok.

Meg persze a goto, continue is volt.

Ja, igen ott függvény visszatérítési értékes cuccra gondoltam.

2022. jún. 30. 10:12
 8/10 anonim ***** válasza:

Na, én egyből vágtam miről beszélsz, pedig csak egy rendszergazda vagyok, nem programozó :)

A continue és a break nem tekinthető elavultnak, hisz sok modern nyelvben is ott vannak. A goto már más kérdés, egyes nyelvekben abszolút nincs, másokban van, de nem ajánlott a használata, megint más, főleg nagyon hardverközeli nyelvekben pedig van és használják is. De szerintem egy 3-4-5. generációs nyelvben goto elavultnak tekintendő.

A HN-t ugyancsak nem használják ma már széles körben, szerintem erre is nyugodtan lehet mondani, hogy elavult.

Az, hogy egy függvény a visszatérési értékkel jelzi a lefutás sikerességét, nem annyira ördögtől való. A nagyon fiatal Go nyelvben például nincs exception kezelés, ellenben egy függvénynek kettő visszatérési értéke is lehet, melyek közül a második egy hibakód (ha nincs hiba, akkor "nil"). A hívó fél ezt a hibakódot tudja ellenőrzni.

2022. jún. 30. 15:21
 9/10 anonim ***** válasza:

HN-t én rendszeresen használom JavaScript-ben, mert ott van egy "let" vagy "var" és jónapot. Ebből találd ki, hogy milyen típus ránézésre.

Ha a "lépszőház szám"-ra gondolunk akkor, szerintem látsz külömbséget, ha úgy adom meg, hogy:

- var nStaircaseNumber = getStaircaseNumber() // return number

- var oStaircaseNumber = getStaircaseNumber() // return object

Tehát, módszertanokban nincs elavult dolog. Csak inkább kikopott, de attól annak használata nem ront vagy teszi sérülékenyebbé a termék vagy programot.

2022. jún. 30. 15:39
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

"Leginkább ellenpéldákban találtam olyan példákat, amiket most már nem vétene senki. Meg egy teljesen más kor szügségleteire és hiányosságaira mutat."

Ez így van.

De nem csak most, hanem 15 évvel ezelőtt sem. A könyv nettó lehúzás. Ripacsoknak való, ostoba kód-monkeyknak.

2022. júl. 1. 06:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!