Matematikai műveletek CPU-idő szerint? (bővebben lent)
Olyan táblázatot hol találok, hogy milyen matematikai művelet végrehajtása mennyi CPU időt vesz igénybe? Például szokták mondani, hogy a szorzás többet vesz igénybe, mint a kivonás vagy összeadás vagy a kettővel történő osztás.
Tehát: összeadás, kivonás, szorzás, osztás, logikai műveletek (and, or, xor), negálás, ezekre gondolok.
Konkrétan táblázatként nem tudom hol van. Töltsd le a dokumentációját egy tetszőleges procinak, és abban benne lesz. Én most egy 12.gen-es i9-et néztem, és annak 900 oldal. Abban minden regiszter, késleltetés, satöbbi benne van, bár a konkrét kérdésre (még) nem találtam meg a választ.
Amúgy mérnöki szemmel nézve az összeadás az kevés órajelből megoldható, nem kell hozzá sok felfutó él. A kivonás az egy összeadás, és egy mínusz-gyel való szorzás: a-b = a+(-1*b)
A szorzás már némileg több órajel, azt középre tenném.
Osztani meg nem olyan könnyű művelet, nem is tudom milyen módszerrel oldja meg. A kettővel való osztás azért speciális, mert csak jobbra kell shiftelni 1-gyel az egészet, és kész.
A bitműveletek, mint AND, OR, XOR, ShL, ShR meg kb. 1-2 órajel alatt megoldhatók szintén, nem kell számolnia semmit, csak bitenként megnézni.
A szorzás-osztás ami nagyobb, mert arra te sem tudsz szerintem fejből könnyű gyors módszert mondani, amivel bináris rendszerben két értékből kitalálod a harmadikat. Még tízes rendszerben is nehéz módszert találni általánosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!