Megéri ma php-t tanulni, abban fejleszteni?
"Éppen emiatt nem piacképes a webes fejlesztés. Annyi ingyenes cms van, hogy senki nem hajlandó egyedi fejlesztésekre költeni, így nagyjából a munkák 90%-a abból áll, hogy meglévő rendszerhez kell plugineket integrálni, majd azt supportálni éveken, évtizedeken át, amiért az ügyfél fizet potom pénzeket, a fejlesztő meg éhenhal."
Nyilván a sarki viragosnál meg egy multinál más a fizetőképesség de az nem igaz, hogy kis és középvállalkozásoknál ne lehetne jól keresni főleg ha külföldre fejlesztenek. A virágosnak viszont nem lesznek egyedi igényei, vagy ha lennének, akkor nem kell elvállalni a projektet, majd összedob magának valamit wixen ha nagyon kell neki a weblap.
"Éppen emiatt nem piacképes a webes fejlesztés. Annyi ingyenes cms van, hogy senki nem hajlandó egyedi fejlesztésekre költeni"
mondd el, hogy fogalmad sincs a szoftverfejlesztésről anélkül, hogy elmondanád hogy fogalmad sincs a szoftverfejlesztéről
Köszönöm a válaszokat!
Nem kifejezetten preferenciám a webfejlesztés (igazából nincs szigorú preferenciám), viszont felvettek egy junior PHP fejlesztői pozícióba, ahhoz képest egész jó bérért (kevéske fejlesztői tapasztalatom van, de más nyelvben, más technológiákkal) és kíváncsi voltam, mennyire érdemes/mennyire jó befektetés hosszú távon elmélyedni benne, ezt választani karrierútnak, ha tetszik.
"Éppen emiatt nem piacképes a webes fejlesztés. Annyi ingyenes cms van, hogy senki nem hajlandó egyedi fejlesztésekre költeni"
Ha ez így lenne, akkor a programozók 70%-a lehúzhatná magát a WC-n, a maradék 30% meg pluginokat fejlesztene WP-hez és hasonlókhoz. Azért ez nagyon nincs így.
Az, hogy jó-e a PHP vagy sem, az pedig olyan dolog, hogy aki ezt ismeri és használja az imádja, és véresszájjal védi. Aki meg nem ebben dolgozik, nem szereti, nem ismeri, az meg tuti, hogy jól le fogja szólni. Szóval ez nagyjából olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy "Szerintetek jó zenék a house zenék?" Nyilván mást mondana egy nyóckerületi rapper, és mást egy house DJ.
Ha a tényekre vagy kíváncsi, akkor az álláshirdetéseket érdemes megnézni, meg hogy hová kiket keresnek, mennyiért, milyen sok/kevés hirdetésben.
Én max a személyes véleményemet mondhatom el, ami nem objektív.
Az én személyes véleményem, hogy nekem nem jön be a PHP, és nem tanulnám, igaz tanultam egy keveset. És szerintem a jövőben nem érdemes nagy dolgokra számítani. Kihalni sosem fog a csilliárd PHP sablon miatt, meg nagyon sok kis cég ebben fejleszt, sok webshop szintén. De az igazi nagy dobások valószínűleg nem PHP-ben fognak készülni 2022-ben vagy később.
Most főleg a C# / Javascript / Typescript / Python / Go / Java projektek mennek, főleg ezekben készülnek az egyedi webalkalmazások backend oldalon. Frontend oldalon meg kb Javascript/Typescript és az azokra épülő keretrendszerek. Ja és ez a személyes véleményem volt, én ezt tapasztalom, nyilván más, mást.
Igen, minden évben előjön, hogy a php haldoklik és senki nem használja.
Ehhez képest a web 70%-a még mindig azon fut.
és a maradék 30% szolgálja ki a felhasználók 70%-át :P
A PHP arra jó amire kitalálták. Weboldal backendnek.
Én PHP fejlesztő vagyok, mellette C#-ban is fejlesztek (ott nem webet, de foglalkoztam azzal is régebben).
Ha érdekel a webfejlesztés, akkor a PHP egy jó keretrendszerrel elég sokat a kezed alá tud adni és kiszolgálni azt amire szükség van. Speciálisabb igényekhez azért érdemes más technológiákat is ismerni, mivel önmagában a PHP-nak vannak korlátai, de ez ugyanúgy megvan C#-nál, Node.JS-nél.....mindenhol.
Manapság (még mindig) a PHP fejlesztőktől fullstack tudást várnak a legtöbb helyen. Tehát nem elég a PHP (és ugye egy piacképes keretrendszer) ismerete. Kell ismerned a web kliens oldalát a frontendet (amit mást backendnél is kellene).
Jobb helyeken a backend inkább már csak API szinten működik ahol a frontendet (megjelenítő réteget) nem a PHP köpi ki magából, hanem egy szintén piacképes naprakész frontend keretrendszer pl Vue.js, Angular.js, vagy React oldja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!