Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ennek hogy állnál neki?

Ennek hogy állnál neki?

Figyelt kérdés

Ha az lenne a feladat, hogy egy 720 x 480-as képernyőn hurkapálcika emberkéket kellene tudni mozgatni, programozottan, akkor te hogy állnál neki? Milyen lépéseket tennél?

Milyen adat- és program szerkezetet hoznál létre? Hogy építenéd fel az egészet?

2022. márc. 30. 15:42
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Ha esetleg mást is érdekelne hasonló. Amire eddig sikerült ráébrednem, az annyi, hogy érdemes a pálcika emberke adatait úgy kezelni, hogy legyen egy pont, ahonnan kiindulva az egész emberke arányosan lerajzolható, ugyanakkor ez a pont alkalmas kell legyen az emberke képernyőn elfoglalt helyének meghatározására is.

Ez a pont szerintem a törzs és a nyak találkozási pontja. Innen, ebből a pontból indulva kirajzolható egy egyenessel a nyak és annak végére a fej. Lefelé haladva a törzs, annak alsó végéről jobb és bal oldalra elágazva a lábak. Ugyanez a kezekkel, amik kirajzolása szintén a kitüntetett pontból indítható. Rajzolási egységnek pedig a törzs hosszát érdemes venni és jó ha ehhez aránylanak a végtagok, a nyak, na és a fej.

Ha például a törzs 32 pixel hosszú, akkor a nyak lehet ennek egy nyolcada, a felkar ennek négy nyolcada, az alkar öt nyolcad, a lábak pedig egyenesek, egy vonalból állnak, legalábbis nálam, és a hosszuk a törzs kilenc nyolcada, 36 pixel.

Így lehetőség van perspektivikus, azaz két és fél dimenziós ábrázolásra is, azon túl, hogy minden karakter egységesen, ugyanolyan arányokkal lesz kirajzolva.

Így egyetlen adat, a törzs-nyak-kezek találkozási pontjának meghatározása mellett elég az arányokat nyilvántartani.

Így lenne értelme a szögeknek.

2022. márc. 30. 21:33
 12/14 anonim ***** válasza:

Vagy megoldod raszteresen, textúrából kiolvasva az aktuális képkockát, valahogy így [link]

Vagy vektoros megközelítést alkalmazol és valamilyen szöveges formátumban leírod a szakaszok (láb, kéz, törzs) és a körök (fej) pozicióját és ezt rajzolgatod ki.

2022. márc. 30. 21:35
 13/14 A kérdező kommentje:

Hú de jó dolgot találtál, köszönöm.

Én rá se kerestem, mert úgy voltam vele, nincs még három ember a bolygón, rajtam kívül, aki ilyesmiben gondolkodik.

2022. márc. 30. 21:43
 14/14 anonim ***** válasza:
Évtizedek óta ilyen módon működik szinte minden platformer. A legtöbb engineben van hozzá tooling. Pl. Unity: [link]
2022. márc. 31. 13:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!