Ez a kód miért 25% áfát számol mikor 20%-ot kellene hogy számoljon?
= $price - round($price * ( 20 / 100 ), 2);
Elnéztem valamit?
Egyékbént a legegyszerűbb: (25 %-os áfa mellett... ha más áfa kulcsot akarsz, akkor a 25 helyébe mást írj be)
bruttó ár = nettó ár * 1.25
nettó ár = bruttó ár / 1.25
Óbmeg...
Nettó × 1,25 = Bruttó
Bruttó × 0,8 = Nettó
"hol látod a 25%-ot? "
Oké, oké, maradjunk nyugodtak (én is)...
Egy kis általános iskolás matek, egy egyszerű példával: ha van egy nettó árban 80 forintos terméked, akkor annak mennyi lesz a bruttó ára, ha 25% az ÁFA? 80*1,25, azaz 100 Ft. Akkor most számoljuk ki, hogy a 80 forint (a nettó ár) a 100 forintnak (a bruttó ár) hány százaléka! Nem nehlz: 80. Azaz a bruttó árnak az ÁFA-tartalma 20%! Maga az ÁFA 25%, de a már ÁFÁ-val felszorzott árnak ez mindössze a negyedét teszi ki.
Ha szerinted 25-nek kéne lenni, akkor számolj utána! Szorozz meg valamit 1,25-tel, majd szorozd meg 0,75-tel! Nem ugyanaz fog kijönni. Ugyanis ha egy mennyiséghez hozzáadod a negyedét, az így keletkezett mennyiségnek (mivel az nagyobb az eredetinél) a hozzáadott rész már csak az ötödét fogja képviselni.
Egyébként mi lenne, ha elosztanád 1,2-vel?...
Aki #1-et lepontozta, az:
1. magyarázza meg, hogy szerinte mi benne a hiba, és javítsa ki matematikailag alátámasztva, vagy:
2. dobja kukába minden iskolai végzettségét, ugyanis matekból síkhülye.
Így oldottam meg:
$price - round($price * ( '16.65' / 100 ), 2);
Ha pedig így írtam:
$price - round($price / '1.2' , 2);
csak az áfát számolja és írja ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!