Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » C prog. -hogyan tovább (vissza...

C prog. -hogyan tovább (visszafele számoljon a ciklus)?

Figyelt kérdés

Feladat egy olyan karacsonyfa kirajzolasa,aminek emeletei 2 vel novekszik(sora)

[link]

#include <stdio.h>

#include <stdlib.h>

int main()

{

int i,j,x,a;

scanf("%d", &x);

for (a=1;a<=3;++a){

for( i = 1; i <= x; i += 2 )

{

for( j = i; j < x; j+=2 )

{

printf(" ");

}

for( j = x-i; j < x; j++ )

{

printf("*");

}

for( j = i; j < x; j+=2 )

{

printf(" ");

}

printf("\n");

}

}

return 0;

}

ez a progi tudja aztot,hogy megadom,hogy pl. 10 ...akkor addig irja a piramist míg 10 csillag kinem jon és ezt háromszor egymas ala megcsinálja.

Ezt ugy atírni,hogy pl. 10 et megadok és visszafele

a legutolso "emelet"-ől kezdve rajzolja ki. Majd az alatta lévő már csak 8 legyen, és így tovább.

gondoltam olyanra,mint a pascalban van,hogy for downto ...szoval visszafele számoljon...de mikor felcsereltem a for ban a kiindulast es a végértéket a csillagok ossze-vissza futkostak a kepernyon..majd egy masik probalkozasnal csak siman a gorgeto lefutott a kepernyo aljara es semmit nem csinalt.

2011. nov. 13. 10:18
 1/5 anonim ***** válasza:
for(i=10;i>=0;i-=1)
2011. nov. 13. 10:23
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha nem simered a tömböt, akkor megkeresed egy ciklussal a tömb végét, legyen MAXTOMB, ami ugye az utolsó elem indexét kell, hogy visszaadja, aztán

for (i=maxtomb; i=0, i--){

...

}

2011. nov. 13. 10:26
 3/5 A kérdező kommentje:

phuuu

ezt most melyik for hoz szurjam be?

es akkor hozok letre meg egy valtozot maxtomb...ami melyik erteket veszi fel? az x szét amivel beolvasom a maxsor hosszuságát?

2011. nov. 13. 10:33
 4/5 _Jessy_ ***** válasza:

# 2

C-ben nem tudod "megkeresni" egy dinamikusan foglalt tömb méretét.

2011. nov. 13. 13:26
 5/5 anonim ***** válasza:

Az egészet építsd fel dinamikusan a memóriába majd ha kész van akkor írd ki a képernyőre file-ba vagy bárhova ahova kell, a végén illik a dinamikusan lefoglalt memóriát felszabadítani.

Az én modellezésem szerit a karácsonyfa mint objektum piramis objektumokból áll, a piramis objektum meg "*"-okból áll (meg szóközökből). (Lehet "fűszerezni" mint ahogy a képen van a "*"-okat "O"-kal, de ezt csak a karácsonyfa készítés utolsó fázisába tenném bele.)

Megvalósítottam a piramistLetrehoz, piramisMegszuntet (dinamikusan foglalt memória felszabadítása), piramisKirajzol függvényeket. Értelem szerűen a piramisKirajzol egy Piramis-t mint objektumot (dinamikusan lefoglalt memóriaterület pointert) vár paraméterül, hogy melyik piramist kell kirajzolni. A piramistLetrehoz a megadott paraméterek szerint egy piramist hoz létre stb.

Kell egy karácsonyfa készítő és megszüntető és kirajzoló függvény, amiben érdemes használni a piramis készítő stb. függvényeket.

Persze lehet a main függvénybe gányolni az egészet, de az kevésbé elegáns, átlátható, az engem csak megkavar stb.

Amit készítettem: [link]

Jó munkát!

2011. nov. 13. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!